Vragen aan de burgemeester

Onbezoldigde nevenfuncties die voortkomen uit het ambt van gedeputeerde. Ik moest weer lachen. Ik was mij gisteren aan het inlezen voor het bezoek van onze burgemeester aan onze Voedselbank. De burgemeester zou voor aanvang van de uitgifte bewust zelf komen kijken bij de Voedselbank. Mijn collega’s waren bang dat ik zonder pek en veren de eindstreep niet zou halen, viel mee. Ik heb gewoon uitleg gegeven over wat wij bij de uitgifte allemaal doen. Er was ook een communicatie medewerkster bij de burgemeester. Een en een is twee. Afijn, goed dat ze kwamen kijken en niet meer dan logisch dat je een beetje weet wat er in je eigen gemeente allemaal is. (Noem ik ook wel werken.) De twee monden vielen open van de grote hoeveelheden aan voedsel in de pakketten. Ik geloof dat er een soort van bewustzijn kwam van hoeveel wij in dit landje produceren en aan overschotten hebben. En dat er zoveel mensen in nood leven in onze gemeente, daar werden zij zich ook wel bewust van. Ik geloof dat ze stijl achterover vielen door de kracht van vrijwillig onbetaald ondernemen in onze gemeente. Zelfredzaamheid, wij helpen de mensen wel. Met dank aan alle particulieren en bedrijven die ons steunen!

Ik had twee vragen voor onze burgemeester die ik zelf wel van belang vond. Mijn eerste vraag was een verzoek met een mening. “Waarom komt u niet een keer tijdens de uitgifte zodat u met eigen ogen uw bewoners ziet en dat zij u desgewenst hun verhaal kunnen vertellen?” Met mijn mening erbij: “ik vind dat je als burgemeester moet weten wie je burgers zijn en wat er speelt onder de burgers.” Ze stonden er niet afwijzend tegenover en de hoop is dan ook dat er een vervolg gaat komen. Ik had ook tijdens mijn huiswerk gelezen dat de burgemeester naar onze gemeente zou verhuizen. Mijn mening is dat een burgemeester in de woonplaats moet wonen waar hij of zij burgemeester van is. Ik kreeg nog antwoord ook en door de weeks woont onze burgemeester in de gemeente en in het weekend in een andere gemeente samen met haar gezin. Gelukkig is er in het weekend dan altijd nog de loco burgemeester, tja.

Ik zou totaal ongeschikt zijn voor zo’n functie want ik zou in elke straat in de gemeente een halve dag alle bewoners bij elkaar roepen en naar ze luisteren en met ze praten, tja. Bewust weten wat er leeft en bewust betrokken zijn. Laatst vernam ik ook een mooi verhaal vanuit een andere gemeente en daar was de overtuiging dat een burgemeester onvoldoende is in het nu. Met onze 24 uurs economie en al het geleuter is er bijna altijd in elke gemeente wel een calamiteit of feestje waar de burgemeester voor nodig is. Ook een burgemeester is een mens en 24 uur per dag beschikbaar zijn is wel erg veel gevraagd. (Naast de onbezoldigde nevenfuncties.) Ik heb er al eerder over geschreven en op een arbeidsplaats twee mensen, zou in de veel gevallen toch wel erg handig zijn. Oud en jong naast elkaar en van elkaar leren, elkaar afwisselen en samenwerken en de kennis blijft paraat. Misschien wordt de volgende burgemeester wel een robot, wie zal het zeggen? Morgen nog een beetje meer over de dingen in het leven waar de mensen tegenaan lopen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

JLbsvi

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>