Geen oorlog in de Oekraïne

Ik was vandaag weer gebruik aan het maken van mijn demonstratie jaarkaart. Even naar Amsterdam naar de demonstratie tegenover de Russische ambassade tegen de oorlog in de Oekraïne. Ik moet eigenlijk schrijven, tegen Rusland. En nee, een doek met hakenkruisen erop en de naam van Rusland mocht niet. Ja maar…  nee u bepaalt dat niet dat doen wij, aldus de wijze meneer agent. Het kan niet duidelijk genoeg zijn in dit land. Ik stond ervan te kijken dat veel passanten geen idee hadden van welk land de blauw-gele vlag was. De volgende keer misschien met een atlas erbij gaan staan om te kijken wie het land kan aanwijzen? Vooral de humor niet verliezen in tijden van oorlog. Er stond een bankje dichtbij de demonstratie en daar zat een vrouw een boek te lezen. Ze bleef al die tijd gewoon zitten, het boek ging over de vrouw die de honden eten gaf, andere zedenoorlog van destijds in België. Was zij een monster of een slachtoffer en is Poetin een monster of een slachtoffer? Beetje filosofisch en hoe dan ook, alle oorlogen kennen in mijn ogen alleen maar slachtoffers.

Voor deze demonstratie was er tenminste geen grote politiemacht nodig. Iemand kwam aan mij vragen of het een hippie evenement was, al die bloemkransen om hun hoofd. Nee, wel deed iemand uit die tijd een woordje, Roel van Duijn. Het geheel was soms amateuristisch opgezet en zijn tekst was bijna niet te verstaan. Megafoon is zo 19…  Hoe een demonstratie een hele show kan worden, ik heb er persoonlijk niet zoveel mee op. Je kon shirtjes kopen en andere spullen en de opbrengst ging naar de Oekraïne. Fotografen die hun showplaatjes schieten en geen journalist die aantekeningen maakt omdat de speech toch weer online op te vragen is. Ik ben meer van de boodschap en die mag van mij kort en duidelijk zijn, tja. Het gaat om de inhoud en niet om de verpakking.

Inhoudelijk ging de demonstratie over: de onmiddellijke terugtrekking van alle Russische soldaten en wapens uit Oekraïne, zowel in het oosten van het land als op de Krim. Uitvoering van het Verdrag van Boedapest (1994) waarin Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de veiligheid van Oekraïne hebben gegarandeerd. Verder de angst dat Europa en ons land meegezogen gaan worden in een oorlog. De boodschap was dus eigenlijk: vrede..

Op wat kleine akkefietjes na, zou zo’n demonstratie eens op de televisie kunnen komen. Hoe het ook kan zonder geweld en veel politie, bewust maken van, tja. Ik ging er ook heen met een vraag en het antwoord op die vraag heb ik gekregen. Kan de Oekraïne een oorlog tegen Rusland winnen zonder hulp van andere landen? Morgen meer denkwerk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fX4Am

Please type the text above: