Ach jas(ses)

Wie goed doet die goed ontmoet en in Den Haag geven ze dan ook vouchers aan de cliënten van de Voedselbank. Ze proberen de economie draaiende te houden door cadeaubonnen van winkelketens uit te delen aan de cliënten. Ik ben benieuwd naar de koopkrachtcijfers in Den Haag over een tijdje, lol. Het is de bedoeling dat mensen er een warme jas en andere kledingstukken van gaan kopen. Het is goed bedoeld en de cliënten zijn er vast heel erg blij mee en ze houden zo geld over per maand en kunnen dat geld opsparen en zijn binnen de kortste tijd weg bij de Voedselbank, een heerlijke droom.

Ik stond er even bij stil door een voorval afgelopen week bij onze eigen Voedselbank. Wij hebben een kleine kar staan met alle non food spullen erop, ingebrachte kleine spullen door bedrijven en particulieren. De achterliggende gedachte is dat de cliënten dan een of twee dingen mogen pakken, voor bijvoorbeeld een verjaardagscadeautje. Zo komen ze niet met lege handen aan op een verjaardag. Op de kar ligt net wat we aangeboden krijgen en vaak speelgoed, boeken en huishoudelijke spullen. En dan zijn er twee soorten mensen… De een is echt heel blij met de spullen en zoekt netjes een of twee dingen van de kar uit. De ander zet zijn big shopper ervoor en probeert echt alles van enige waarde in de tas te schuiven. Als je niets hebt dan wil je alles en je kunt het weer verkopen via het internet. Het ging afgelopen week weer mis en ik moest even ingrijpen. Tassen vol, ik zag het voor mijn ogen gebeuren. Vriendelijk de uitleg gegeven dat het de bedoeling was dat iedereen spullen van die kar mag pakken en dat het een beetje naar is dat andere mensen zo niets meer kunnen pakken. Delen en samen en de mensen bewust maken van… Meer kun je niet doen.

Iemand die niets heeft wil alles en of het nou is om rekeningen van te betalen, verslavingen in stand te houden, mensen zien alleen maar geld. Ik kan mij vaak in iedereen inleven en als je de mensen wat beter kent dan snap je het waarom. Met alle verschuivingen in de zorg is er een functie waar alle ontslagen zorgmedewerkers naar omgeschoold zouden kunnen worden: de gezinscoach. Per gezin twee coaches die de mensen gaan helpen om hun leven weer op de rit te krijgen. Heel veel mensen bij de Voedselbank kun je vergelijken met jonge mensen die voor het eerst zelfstandig gaan wonen. Hoe begin je met het opbouwen van je leven vanaf een zo goed als 0 punt. De een kan het zelf en de ander heeft er hulp bij nodig. En er blijft altijd een groep mensen over die meer geschikt zijn voor begeleid wonen en dat wordt vaak over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien.

En voor kleding is er de Kledingbank en daar kunnen mensen voor een paar euro een jas kopen. Er zijn in sommige woonplaatsen al gratis winkels. En dan is er nog de Kringloopwinkel en ook daar hebben ze voor heel weinig geld warme jassen. Wil je een warme jas, dan spaar je een paar euro voor zo’n jas. Koop je drank of koop je een jas? Koop je sigaretten of koop je een jas? Een pakje per week minder kopen is twee warme jassen bij de Kledingbank. Alles kan, het is alleen het bewust willen en dat doet vaak allemejassespijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cPvi

Please type the text above: