Evolutie in de kunst

Als de bij uitsterft dan volgt de mensheid. Ik was gisteren onder de kunstenaars en daar was iemand die van bijenraat twee mooie hoofden had gemaakt. Een hoofd was aan het huilen met bijenwas. Zij was tot deze uitingen gekomen omdat ze een zwerm bijen dood had gezien. Bewust erg als bijen sterven door alle verontreinigingen en we hebben bijen nodig voor de bestuiving van de groente en fruitteelt. De mensheid zal niet sterven door het uitsterven van bijen. De mensheid zal sterven door mensen, haat, wapens, ziektes en magnetisme en de aarde zelf doen de rest. (Sorry Einstein, kon jij toen nog niet weten, lol.) Bijen zijn wel goed voor mineralen en vitaminen in het voedsel. En door de evolutie komen er misschien hele andere dieren voor de bestuiving. Ik praat regelmatig met de spinnen bij mijn voordeur, die zien bestuiving nog niet zo zitten. Wel vinden zij het lekker warm worden in ons land en ze groeien goed, aldus de spinnen. Ik had er laatst een binnen die bijna net zo groot was als de palm van mijn hand. Na gezamenlijk overleg is zij weer buiten gaan wonen, met de afspraak als er nachtvorst gaat komen dat ze dan in de schuur mag, lol.

Ik dwaal weer af en de meeste kunst ging over evolutie. Mooie kunstwerken gezien en in de kunst zie je als geen ander wat er onder de mensen en kunstenaars leeft. De meeste mensen waren gewoon gaan schilderen of ontwerpen, autodidact. Het mooiste was toch wel het werk van Emest Laeven. Zijne Doorluchtige Hartmachine, echt geweldig en als je zoiets in je huis zou hebben dan kom je de deur niet meer uit. De naam van zijn komende werk gaat Involutie worden, gefinancierd met de vooruitgang van crowdfunding.

In het kader van de vooruitgang, in de middag nog even het boek van Rutger Bregman gelezen. Gratis geld voor iedereen is een verwijzing naar het basissalaris voor iedereen wat zo gewenst is voor velen. Ik hoor bijna wekelijks van verschillende personen met en zonder baan: “Ingrid ik heb geld nodig.” Het geeft goed de ellende weer van de mensen om mij heen. Net als met een voedselpakket van de Voedselbank, een basissalaris geeft rust en ondersteuning aan de mensen en in de maatschappij. Mensen gaan niet zo snel het slechte pad op en kunnen weer gaan nadenken over de goede dingen van het leven. Het stond niet in het boek maar ik moest ook denken aan de woorden: “hij was pas 64 en zou net met pensioen gaan om leuke dingen te gaan doen.” Deze zin bezorgt mij altijd stuiptrekkingen in mijn hoofd. Je zal toch maar sterven en nog geen leuke dingen gedaan hebben…

Ik had een vraag die bleef hangen na het lezen van het boek. Als er inderdaad een wereld zonder grenzen zou zijn, wat voor taal gaan we dan spreken? Je kunt het ook omdraaien, is het wel zo wijs om alle mensen die hier komen wonen Nederlands te leren? Of gaat er een hele nieuwe taal ontstaan? Het is ook wel een ding waar ik zelf mee zit, nu probeer ik van alle talen iets te leren om mij heen, je wilt toch kunnen communiceren en kunnen luisteren. Of komt er toch een nieuwe super provincie bij straks in Nederland met alleen inwoners die Nederlands spreken? Oranjeamstgrolimburgia? En ja, ik stop met schrijven voor vandaag…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Gif5h

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>