Mag het licht aan?

Er was gisterenavond een mooi televisieprogramma over het basisinkomen. Met een proef in de jaren 70 in Canada waren er mooie resultaten mee behaald. Het is zeker de moeite waard om het eens in drie dorpen in Nederland te gaan uitproberen en allemaal met drie verschillende blauwdrukken. Ik twijfel er niet aan dat een basisinkomen werkt, alleen het financiële plaatje is ingewikkeld. Stel, je hebt drie plannen, een ervan komt dan vast als beste uit de bus. Mensen zijn toch rare wezens, waarom houden wij ons toch zo vast aan bestaande dingen? Omdat ze aangeboden worden, dat is een ding. Ik was vorige week met een ouder iemand bij Zeeman en hij kreeg bij de kassa geen tasje. Hij vond het niet prettig want hij kreeg altijd een tasje aangeboden. Ik vertelde aan hem dat dit een verandering in het nu was. Ik vertelde ook nog heel wijs dat zijn vrouw vroeger met de eigen tas naar de kruideniers ging en ze dan de dingen onverpakt in haar tas kreeg. Hij kon het wel begrijpen en moest er alleen even aan wennen.

Als je iets niet aangeboden krijgt dan ga je er ook geen gebruik van maken. België gaat ook een mooie pilot worden voor de aanstaande winter. Jawel, jullie buurmeisje Ingrid gaat bewust meekijken. Doordat drie Belgische kerncentrales stil staan dreigt er een stroomtekort voor de winter. Regio’s gaan een paar uur van het elektriciteitsnet worden afgekoppeld. Je krijgt dus iets niet aangeboden en hoe ga je daar mee om? Je zult ervan staan te kijken hoe initiatief de mensen dan gaan worden. Anders denken en vier uur zonder stroom doorkomen, ik zou er een televisieprogramma van maken, positief mee omgaan. Gas, water uit de kraan en stroom, wij vinden het allemaal heel vanzelfsprekend. Ook zonder al die dingen moet je kunnen overleven. Zullen er eigenlijk mensen klagen over het stroom debacle in België? Nee toch, zij zien toch ook de beelden uit Syrië en de mensen in zinkende bootjes op zee…

Ik had afgelopen weekend ook weer een zeperd… Ik nam aan dat iets binnen het jaar dat ik er niet was geweest niet veranderd was, heel stom. Gelukkig wijst iemand je dan even netjes op de feiten, lol. Ik las van het weekend nog een mooi oud boek en de beste man van het boek had Einstein een paar keer gesproken. Ik zou wensen dat ik eerder geboren was. Het ging in het boek ook over onbewuste vooroordelen en dat de praktijk toch vaak anders is. Ook dat je met beperkte middelen tot iets groots kunt komen. Licht is toch het belangrijkste en wat je ogen denken te zien. Met een basissalaris zou je de hele dag je kunnen werken aan wat jij het liefste zou willen. Nieuwe uitvindingen worden gedaan en de wereld wordt beter. Nu het lichtknopje nog vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

kb8J9h

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>