De week van het geld

Deze week is het de week van het geld. Oud geld, nieuw geld, geen geld en nog meer geld.

We hebben Dagobert Duck uit Duckstad, die zwemt al 60 jaar in zijn geld.

Van de week op straat had ik een mooi gesprek  met een ouder weduwe vrouwtje die van weinig geld moet rondkomen. Zij had een hekel aan pinnen. Gewoon contant geld in de portemonnee en daar moet je het dan ook de hele week van doen. Overzichtelijk van wat je uitgeeft en ook makkelijk bij te houden in een kasboekje. Ook zij was ongerust over de toekomst. Maar vroeger was niet alles beter.

Op zich hebben wij in Nederland het zo slecht nog niet. Iemand zei ook: “steeds roepen wij dat we terug willen naar vroeger en dat alles beter was en nou gaan we terug en dan zeikt nog iedereen!” Ik merk om mij heen dat er ook een soort van verlangen is naar de gezelligheid van vroeger. Dit leeft vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar. Niet voor niets komt alles van vroeger weer terug in de muziek en op de televisie. Hier valt wel goed geld mee te verdienen. En het kost weinig geld want het programma lag nog ergens in een stoffige Hilversumse kelder.

Maar er zijn ook bezuinigingen. Bij mij in de buurt is ook een gemeente waar alle verengingen en clubs veel minder geld krijgen voor volgend jaar. Dit heeft grote gevolgen en de mensen zullen mee moeten in de omwenteling met de naam: minder geld.

De kinderen op school krijgen les in het omgaan met geld en de kinderen begrijpen het aardig. Er is nog hoop dat die generatie straks niet midden in de nacht ergens op straat gaat ligt voor de nieuwste iPhone 2080S.

Ik kom ook bewuste ouders tegen die een bewuste zak van Sinterklaas aan het samenstellen zijn. Een ouder had door de jaren heen haar kinderen geobserveerd. Met als resultaat dat ze had gezien dat na het uitpakken van 3 cadeautjes de blijdschap weg was. Hierna ging het alleen nog maar om de heb. Dus krijgen haar kinderen drie cadeautjes voor een normaal geldbedrag en het zijn het blije en tevreden kinderen. Een ander pakt gewoon kleding in als cadeautje. Dit hadden ze anders ook wel gekregen maar nu vanuit de zak van Sint. Heel bewust allemaal.

Ik begrijp dat de verhuur van live Sint en Pieten niet zo loopt dit jaar. Ik mag toch aannemen dat je dit niet als fulltime job hebt en dat je dan niet huilt om gemist geld.

Dan hebben we ook nog “geleend” geld aan Griekenland. Ik neem aan dat ook niemand meer de hoop heeft dat dit geld ooit nog deze kant op komt. Zelfs Hans Klok gaat dat niet lukken of hij moet nog een groot geheim hebben wat iemand niet mee het graf heeft ingenomen.

En geld verduisteren is ook nog steeds helemaal hip in deze tijd. Penningmeester, gemeenteraadslid en advocaat. Het maakt niet uit wie je bent, als je maar graait. Gelukkig is er altijd nog die bekende lamp waar je dan tegenop kunt lopen.

Geld maakt niet gelukkig? Dit is onlangs onderzocht en geld maakt wel degelijk gelukkig. Het verkeerd omgaan met geld kan ongelukkig maken. En je gezondheid is nog altijd niet te koop met veel geld.

De gestegen werkloosheid en de toename van het aantal WW-uitkeringen geven voor minister Lodewijk Asscher aan dat de bodem van de crisis nog niet bereikt is. ,,Ik ben me ervan bewust dat het voor de mensen om wie het gaat een hard gelag is”, laat Asscher donderdag weten in een reactie. Ja, hard gelag en niets om te lachen zo zonder geld. (Zal Asscher meelezen hier?)

En iemand gaf mij ook de folder die haar kinderen van de Rabobank hadden gekregen. Het idee is dat je baas over je eigen geld wordt. De folder is een ietsje pietsje verkeerd gevallen. Volgens de inhoud van de folder, kun je sparen voor een vakantie of PlayStation.  Foutje, ouders proberen hun kinderen juist van de PlayStation af te krijgen! En daarbij willen ze dat hun kind spaart voor bijvoorbeeld: rijbewijs halen, auto, studie en huis. De papierbak is de enige en juiste weg voor deze folder.

Als laatste dat met geld iedereen om te kopen is. Nou bijna iedereen dan, ik niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mdsrn1

Please type the text above: