Gedrag, verstand en emotie

Zo onder de mensen en in de trein zie je een heleboel. Zo in de trein overzag ik de perrons van de stations die wij aandeden. Gedrag, op een station stond een man te roken ver van een rookzuil en hij had een ronde cirkel van zijn uitstraling om zich heen gecreëerd. Zijn uitstraling was, kom niet in mijn cirkel en spreek mij niet aan want ik sta er niet voor open. Op een ander perron een soort gelijk geval. En ik zag mensen bewust weglopen of er bewust omheen lopen. Zijn de cirkel mensen zich bewust van wat zij uitstralen? En wat zou hun levensverhaal zijn? Een collega van mij had het over dronken mensen. Als iemand dronken is en jou tot op het bot tergt, loop je dan weg of ga je er tegenin? Iemand neemt zelf bewust teveel drank tot zich en moet jij daar dan de dupe van zijn? Loop je weg of pak je bezopen gedrag aan? Doe je aangifte of niet? Wat is verstandig en hoe verstandig kun je zijn op zo’n moment als de emoties hoog oplopen…

Toen ik nog op Krav Maga zat gaf mijn leraar een mooi voorbeeld. Je zit in de bioscoop en achter jou zit een iemand continue tegen jouw stoelzitting aan te schoppen. Je kunt je dan vriendelijk omdraaien en vragen of deze persoon ermee wil ophouden. Misschien is hij of zij zich onbewust van het schoppen. Als het schoppen dan weer doorgaat dan kun je het nog een keer vragen en kijken naar de reactie en uitstraling van deze persoon. Als het dan weer doorgaat kun je toch beter je mond houden want de boel kan escaleren en iemand kan een wapen bij zich hebben. Met alle gevolgen van dien en als jij zelf uithaalt heb je kans dat jij een strafblad gaat oplopen en sollicitaties voor de toekomst moeilijker gaan worden. Ook zoiets waar de tranen van in je ogen springen. Mijn leraar had een punt, zeker en toch is het triestheid ten top. Kijk je weg en doe je niets dan accepteer je dus voor jou ongewenst gedrag. Doe je wel iets dan is het tevens het aanvaarden van het gevolg van jouw acties.Gedrag, verstand en emoties…

Ik zie in mijn land en in andere landen ook een opmars in links tegen rechts. Mensen branden elkander volledig af, zij zeggen dit en zij zeggen dat. Vrijheid van meningsuiting mag zonder haat te zaaien en in het nu is het continue weer zoeken naar waar de grenzen zijn. Ik geloof zelf niet zo in een links en rechts, ik ben meer van een ander kiesstelsel en het combineren van zaken. Links of rechts is een beetje van vroeger is mijn gedachte. Het zou er meer om kunnen gaan hoe samen het land of de wereld beter te kunnen maken. Een hoopvol ding is nu wel dat rechts wel begint door te krijgen dat ze kleinkinderen hebben en dat deze kinderen het erg leuk zouden vinden in een toekomst zonder mondkapjes op… Je kunt wel degelijk rechts zijn en wat linkse visie hebben en omgekeerd ook. Dus kunnen we ophouden met al het geneuzel en eens samen iets gaan doen om de wereld positief te verbeteren? Staat leuk in de boeken voor later dat wat mensen nog wel een poging deden…zegt mijn verstand en zeggen mijn emoties…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

l1i0CA

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>