Tentje op het kerkhof

Omdat ik er toevallig toch langs kwam, ben ik even een praatje gaan maken op het kerkhof. Of ik gek geworden ben? Nee hoor, in Uithoorn ligt een heel mooi en rustig kerkhofje vlakbij het Zijdelmeer. Op dit kerkhofje wordt actie gevoerd en er staat inmiddels een tentje met bankjes, tafel en een stoel erin. Omdat ik al in veel tentjes geweest ben de afgelopen maanden, bij de Occupy en de uitgeprocedeerde asielzoekers, ben ik ondertussen al een echte ervaringsdeskundige op het gebied van tentjes geworden. Je zou bijna denken dat er niemand meer bewust in een huis woont tegenwoordig.

Maar wat is het geval op dit kerkhofje. Er zijn vroeger asbestplaatjes gebruikt om de verschuivingen van de kisten tegen te gaan. Het is veengrond en dan werd er een plaatje bovenop de kist en soms ook naast de kist geplaatst. Laten we maar zeggen dat er dus niemand dan met kist en al kon weglopen. Het parochiebestuur heeft besloten dat de asbest geruimd moet worden. Kosten tussen de 50.000 en 80.000 euro. En dat in een gemeente waar er forse bezuinigingen genomen zijn op sportverenigingen en cultuur. Ik zou zeggen geef dat geld aan hen, dan doe je als parochie echt iets voor je medemens?

Maar de families van de begraven mensen willen niet dat de stenen van de graven gaan en dat de grafrust wordt geschonden. En het asbest lag er altijd al en niemand heeft er last van, dus waarom ruimen?

Omdat de ingehuurde asbestsloper overdag werkt, zit er dus iemand de wacht te houden overdag in een tentje. Want je mag geen asbest verwijderen als er iemand zit. Geweldig, actievoeren op een kerkhof in ploegendienst, heerlijke wereld waar we in leven!

Michael Jackson heeft eens gezongen: “It doesn’t matter if you’re black or white,” Mijn versie zou dan zijn: “It doesn’t matter if you’re dead or alive,” Ik weet nog wel een band die daar een nummertje over zou willen schrijven!

Ik vroeg daar ook, over hoe je het geloof in hemels naam aan de jeugd kunt verkondigen als je zelf als parochianen, parochiebestuur, gemeente en bisdom geen oplossing kunt bedenken. Vrede op aarde en de parochie maakt zelf ruzie! Misschien is de oplossing om de paus via Twitter om raad te vragen?

Ik heb toch weer fijn gefilosofeerd over het geloof en de maatschappij, dank hiervoor Ans. Ik heb bewust weer iets om over na te denken. Ik hoop toch dat jullie samen met elkaar eruit gaan komen! En dat ook in deze zaak het menselijk oogpunt het van het geldelijk oogpunt mag winnen.

Ik hoop dat later een nichtje of neefje ook voor mijn grafrechten wil opkomen. Toch maar eens even laten vastleggen binnenkort, kan mijn notaris ook weer de decembermaand met een positief saldo afsluiten.

De huizenmarkt staat met een been in het graf, dus misschien kan de notaris iets met de opkomst van de tenten?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WUObZ

Please type the text above: