Zonnebloem(-p)(+h)itte(-n)

Ik was gisteren bij wat winkels en daar was een run op ventilatoren. De P van paniek was weer eens toegeslagen, massahysterie en pret. Ik denk dan altijd, hebben de mensen nu dan nog niet zo’n ding in huis, of gaan ze zo snel stuk, of willen we er meer en meer? Of nieuwe mensen in ons land die er nog geen een hebben? Het kan allemaal. Waar vorige week de kachels nog aanstonden daar staan nu de airco’s te draaien, het kan raar lopen. Ik heb een hekel aan veel airco, mijn gezondheid gaat er met sprongen van achteruit. Het zal steeds warmer gaan worden en al filosoferend kwam ik op nog een vraag. Kan ons energienet alle toekomstige veranderingen aan? Ik zie zo om mij heen steeds meer oplaadpaaltjes voor hybride auto’s en neem daarbij nog alle apparatuur die tegenwoordig in huis is. De grijze generatie krijgt steeds meer elektrische trapliften, scooters en fietsen en dan neem ik het in hoogte verstelbare bed nog niet eens mee, pret. En met de toenemende warmte en met het gebruik van de airco’s en ventilatoren is het stroomfeest compleet, een megaverbruik. En wat als er steeds minder kerncentrales in werking blijven? Leuke dingen om wat over na te denken. En als de olie eenmaal op is, hoeveel vervangende soorten brandstof zullen we dan hebben en zal er dan ook weer om gevochten worden? In plaats van een oliecrisis een methaancrisis of biogascrisis? Het zou leuk zijn om eens een land vanaf nulpunt weer te gaan opbouwen in nieuwe stijl, als voorbeeld voor de rest van de wereld. Ik weet er wel een en weer pret. Utopie, het lukt nog niet eens op dorpsniveau en snik… Er gaat pas echt iets veranderen als het moet en vaak achteraf, de mensen die vooruit denken even buiten beschouwing gelaten. Als het water tot aan de zonnebloemen op het schilderij van Van Gogh is gekomen zullen de mensen pas in actie gaan komen. En als de zonnebloemen hun hoofd in het water hebben in plaats van naar de zon dan is duisternis alom, aldus Ingrid…

Vanaf vandaag hebben wij een hitteplan, waar belastinghervormingen stranden in eigen land en waar vluchtelingen massaal verdrinken in het buitenland, er is er altijd nog ons eigen hitteplan. Al dan niet in combinatie met een weeralarm. Misschien een leuk idee om een oververhitplan te maken voor wat landen? Je kunt het zo gek niet bedenken, overal is wel een plan of alarm voor tegenwoordig. Zegt heel veel over de mensen, bewust van. Omgaan met warmte en kou kun je best trainen. Als ik tien keer tegen mijzelf zeg dat het koud is dan gaat mijn brein dit voor waar aannemen en stuurt de signalen door naar de rest van mijn lichaam en voelt het als minder warm. En vooral niet klagen, werkt averechts… Ik ga het de komende dagen eens uitproberen, kijken of het werkt en natuurlijk genieten van de zon, net als de zonnebloemen, hoofd naar de zon.