Als een schilderij

Ik zat de afgelopen week achter in een auto en dan heb je even tijd om de rozenkrans te bidden. Grapje, iemand had er een op zak en ik mocht hem even bekijken. Ik zat zelf in een mooi boek over Rembrandt van Rijn. Even de geschiedenis aan het ophalen en ik bekeek de schilderijen in het boek. Mollige vrouwen en gelukkig zien we in het nu deze vrouwen weer op schilderijen en foto’s en in filmpjes. Je bent zoals je bent en iedereen is mooi om te schilderen of om te zien. Grappig om te lezen dat de schuldeisers bij Rembrandt op de stoep stonden en dat hij eigenlijk arm ten onder ging. Ach, wat is arm, hij had veel liefde en kunst in zijn leven en zoiets is een rijkdom. Dat zijn werken na zijn dood zo belangrijk zouden worden… Wat zou de beste man nu denken als hij de soap rondom de aankoop van twee van zijn schilderijen zou kunnen zien? De portretten van het bruidspaar Maerten Soolmans en Oopje Coppit, je gaat een bruidspaar toch niet bewust de scheiding in werken? Scheiding van tafel en bed misschien en wie gaat de alimentatie betalen? Je had in zijn tijd ook al alimentatie trouwens. Ik had het boek uit toen wij op de plaats van onze bestemming aankwamen en even schakelen van 1669 naar 2015. En over een soap gesproken, er was er gisteren weer een om live mee te kijken. Live meegenieten met de wij nemen de zorgen weg avond over de noodopvang van de ik ga op reis mensen in Zaandam. Wonen er alleen maar grijze mensen en mensen van middelbare leeftijd daar? Een enkele jongere te zien, boeit het de dertigers en alles wat daar onder hangt niet? Opvallend dat nood dus wetten, vergunningen en beschikkingen breekt. De ik ga op reis mensen zijn in nood en veroorzaken hier weer nood. Nood breekt ook democratie en pret. Ik kan nu nog beter begrijpen waarom mensen naar hier willen komen. Noodopvang, vrij om te gaan en staan waar je wilt dag en nacht, misdaden mogen plegen en dan toch in de asielprocedure mogen blijven zitten, politie, handhaving, burgerwachten, dagbesteding, spelletjes doen, tenten, bed, eten, douche, omwonende commissie, vrijwilligers, betaalde krachten, zorg, hulplijnen… Zaandam hoeft zich geen zorgen te maken over de 500 ik ga op reis mensen die vanaf vrijdag gaan komen. De COA ervaringsdeskundige sprak geruststellende woorden… “De mensen zitten binnen bij hun bed en meestal is het erg rustig.” Als Rembrandt er nog was geweest dan had hij het op een groot doek gezet, allemaal rustige mensen bij hun bed. De naam van het schilderij? Welkom in nog rustig Nederland, begin oktober 2015 Zaandam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

hbtH4

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>