In de Nederlandse taalkeuken

Mijn nieuwe schoonzusje is een aanwinst voor mijn familie. Zij is hier niet geboren en dol op Nederland en op ons sinterklaasfeest, onze molens en eigenlijk op alles in ons land en pret. Van haar leer ik veel over haar geboorteland en over het land waar zij als laatste woonde, in Spanje. Ik haal mijn Spaans weer aardig op en schoonzusje is Nederlands aan het leren. Het was erg moeilijk om voor haar een cursus te vinden om onze taal te leren. Uiteindelijk een gevonden maar deze was van Engels naar Nederlands en zij sprak geen Engels. Je moet toch wat en dus op deze zelf betaalde cursus, hoppa. Ondertussen ging mijn broer eens informeren bij de gemeente want hij had uitgezocht dat er recht op een Nederlandse taalcursus was in de gemeente. Te gek voor woorden dat hij een ambtenaar erop moest wijzen en hij had gelijk. De s van subsidiepot… en schoonzus lief zit dus nu even op twee cursussen. Een betaalde cursus uit eigen zak die tot ergens in december loopt en een die nu wel is opgestart in de gemeente en pret. Haar Nederlands gaat er met sprongen op vooruit, zeker. Ik vroeg aan haar of zij wist of de mensen thuis in hun eigen taal spraken of in het Nederlands en de meeste mensen spraken volgens haar thuis in hun eigen taal. Ik kreeg het echt te kwaad toen zij mij vertelde dat op de cursus van de gemeente er met haar nog vier andere vrouwen zaten. Een uit Turkije die hier al tweeëntwintig jaar woonde en een uit China die hier al negen jaar woonde. Zij vond dit onbegrijpelijk en terecht. Deze vrouwen mochten nooit of kregen nooit de kans om de Nederlandse taal te leren en de tranen schoten er bijna van in mijn ogen. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen? Ik bedacht ook dat wij de achterstand van jarenlang nog moeten wegwerken en dat de volgende mensen alweer in grote aantallen aan de Nederlandse deuren staan te kloppen. En als mensen thuis niet tweetalig gaan praten, heeft zo’n cursus dan wel zin? Ik denk er zelf iets anders over dan mijn broer en ik vind dat hij mijn schoonzus zelf best wel Nederlands had kunnen leren, dat recht hebben op voor iemand die zelf bewust naar Nederland toe is gekomen vanuit een niet oorlogsland daar heb ik zelf niet zoveel mee op, Nederland subsidie land en recht hebben op land en pret. Ik zal het wel weer anders zien en nog meer pret. Ik krijg zo wel een mooi kijkje in de Nederlandse taalkeuken voor mensen die van buiten Nederland instromen. Ik ben mij er bewust van geworden dat Nederlandse taalles voor volwassen die hier mogen blijven wonen wel belangrijk is. Taalles voor mannen en zeker ook voor vrouwen…