Flesjes nodig met doppen…

Het was de afgelopen week ook de week van in de nacht televisie kijken omdat er schokkende dingen elders in de wereld waren. Wat mij vooral opviel waren de ooggetuigen die live in de uitzendingen kwamen. Hoe moeilijk het dan toch is om een kort en bondig verhaal te krijgen van wat mensen daadwerkelijk zien en horen zonder dat zij afwijken. Emoties spelen dan natuurlijk ook een rol, zeker. Ik heb echt vol verbazing gekeken naar de nachtelijke steunbetuiging in Rotterdam. En ook vol verbazing dat een man via een filmpje op een telefoon zoveel mensen op de been kon brengen. Ik bedacht wie zoiets in Nederland voor elkaar zou kunnen krijgen en ik kwam er niet uit. Of zoiets nou positief of negatief is daar filosofeer ik nog even over door. Eigenlijk draaide alles om regie op de televisie en regie elders en soms kunnen dingen met een al kant en klaar draaiboek draaien en soms ligt er ergens geen draaiboek van klaar, bedacht ik. De boulevard in Nice en de idioot die daar een feestje ging verstoren, het gaat bij de tijdgeest horen. Geesten stopt men wel eens in een fles en sommige idioten op deze wereld zouden ook wat lege flesjes voor klaar moeten staan. Dop erop en nooit meer eraf draaien… Ik vrees dat er voor alle idioten die dan in flesjes moeten een krattentekort zal gaan ontstaan. Ik zoek dan af en toe de leuke televisie maar weer eens op en op zondag is er nu een filosofisch kwintet. Het ging gisteren over de tijdgeest en de rechten. Het zat niet in het programma, ik lees zelf of hoor steeds vaker dat daders al genoeg gestraft zijn door de media en internet aandacht. God straft onmiddellijk is in deze tijd, de media en het internet straffen onmiddellijk of zoiets. Tijdgeest is een mooi woord. Ik zag er na een week met weinig slaap ook even uit als een geest, bewust een tijdje geslapen dan maar afgelopen weekend…