Intense blijdschap op 5 mei

Ik heb dus gewoon een vader die de oude vlag nog staat te strijken op de strijkplank voordat de vlag omhoog gaat… Pa, waarom is het voor jou toch zo belangrijk de Nederlandse vlag op 4 en 5 mei? Intense blijdschap. Jij hebt er geen idee van hoe blij ik was toen de bevrijding een feit was… De vlag staat voor blijdschap. Intense blijdschap na jaren van oorlog. Ik hoor inderdaad van andere mensen dat zij soms jaren gefeest en losgeslagen waren na de bevrijding. Nou, pa blij en ik ook blij. Ik luister naar de verhalen overal over de oorlog en dat zijn er heel erg veel en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Na de oorlog kreeg iedereen 200 gulden en ik vroeg mij af hoe het kwam dat er al heel snel weer een arm en rijk kwam? Geld was was waardeloos geworden, bezit niet. Het meeste bezit werd niet afgenomen en zelfs mensen die opgepakt waren kregen later hun huis toch terug. Schrijnende toestanden van kinderen die ook opgepakt werden terwijl hun ouders de Duitsers hadden geholpen. Verhalen over mensen, rijk geworden door de oorlog en na de oorlog. Mooie verhalen over ruilingen van producten, het met de gesloten beurs handelen was in de oorlog heel gewoon. Radio’s waren verboden en dus de radio’s onder een stapel turf. Mensen die op de fiets vanuit Amsterdam kwamen voor een stapeltje turf. Mijn opa zei dan altijd, zorg dat je veilig weer in de stad komt en dat gouden ringetje mag je houden. Van veel mensen de angst voor de vliegtuigen en de angst als er een auto het pad op kwam rijden en de onderduikers via de kast onder de vloer kropen.

Bevrijding is… intens blij zijn, mijn 5 mei spreuk van 2017.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

6KO5IL

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>