Champignons nemen de politiek over

Ik ben een slecht mens. Ik moet mij diep schamen. Wat heb ik gedaan? Ik heb de dag voor Kerst nog even snel een doosje champignons gekocht bij AH. Ik was mij er niet van bewust, dat er geen goed keurmerk op zat. Dat mijn champignons, die ik zo lekker heb zitten op te smikkelen, door Oost-Europese plukkers tegen een hongerloon in het doosje zijn gedaan. Ik schaam mij diep!

Misstanden in de champignonteelt. De Keuringsdienst van Waarde en Faire Produce proberen hier iets aan te doen. Daar zijn ze ook voor in het leven geroepen. En toch voelde minister Asscher zich ook geroepen om hier iets over te schrijven. Hij roept op om eerlijke champignons te kopen. “Zoiets kan toch niet in Nederland.” En “Middeleeuwse toestanden.” Aldus minister Asscher.

Moeten wij niet de economie stimuleren? Welnee, gewoon die klanten bij AH de deur uitjagen. Even niet op de kleintjes, pardon, klantjes letten. En hebben wij niet wat andere probleempjes in de politiek om ons het hoofd over te breken? En wat is nou het champignonprobleem? Gewoon alle lonen gelijktrekken, we zijn toch een Europa? Misschien kan er nog wat geld naar Polen voor de aanvulling van de lonen? Zoiets kan toch wel in Nederland, net als in de Middeleeuwen? De Middeleeuwen was ook de tijd van bewustwording en elkaar helpen en bijstaan!

Graag zou ik van mijn lezers ook willen weten hoe ik zelf bewust het verschil kan zien tussen een eerlijke en oneerlijke champignon zonder doosje. Ik had vandaag bij een andere supermarkt weer een doosje champignons gekocht, maar zag geen verschil met die uit het doosje van AH? Heeft een eerlijke champignon een lachende smiley op zijn kop? Kunnen ze praten en zeggen waar ze vandaan komen? Wie ze geplukt heeft en wat er op het loonstrookje van de plukker staat? Of heb ik de LOI cursus praten met champignons gemist? O nee, die was alleen in het Pools…………….

Idee om Vader Abraham weer van stal te halen?   

Waar komen jullie toch vandaan? Waar de champignonplukkers staan.

Hebben jullie ook een eigen taal? Ja, maar die spreek jij niet, dus baal.

Doen jullie iets wat wij niet kunnen? Ja, want wij kunnen de PvdA goed runnen.

Dit is een lied met een leuk refrein. Wij zijn wit en Poolse lonen zijn klein.

Lalalalalalalalalla……..

Nog even iets anders, in Amsterdam en Haarlem was ik bij de supermarkt Marqt. Zij vinden het belangrijk dat het eten elke dag echt is. Het eten is oorspronkelijk, gemaakt met respect voor de omgeving, echt vers, met bezieling gemaakt en echt lekker. Een deel van de producten die verkocht worden is biologisch. Als je eens zo’n winkel ziet dan kan ik je aanraden om er eens naar binnen te gaan, echt geweldig. Bewust goed bezig en vernieuwend. Nadeel is dat bijna alles duur is. Als ik al mijn boodschappen daar zou halen, dan loop ik binnen twee maanden bij de voedselbank. Maar af en toe iets daar halen is ook goed, zo kan ik mijn slechte champignon gedrag weer wat goedmaken. SMILE!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0E4L

Please type the text above: