Stad Groningen…

Met mijn reismattie een paar dagen op reis geweest in het eigen land. Beste treinreizigers, net op tijd weg van Schiphol op vrijdag want weer een verwarde man. En zo waren wij als reizigers al vroeg in de mooie stad Groningen. Ik kreeg al van iemand een correctie op mijn zin dat wij naar Groningen gingen… Je gaat naar de stad Groningen, oké en opgeslagen. In de stad Groningen stond een glazen huis om de slachtoffers van de aardbevingen in de provincie te helpen, in mijn dromen dan. Bizar dat in de provincie Groningen sommige mensen de kerst niet in eigen onbewoonbaar verklaard huis kunnen doorbrengen. Da’s ook Nederland. Wij logeerden in een pand met geschiedenis en aan een plein met geschiedenis, aan de Grote Markt. We hadden mooi uitzicht op de d’Olle Grieze, de oude grijze of te wel de Martinitoren. In de nacht voor ons d’Olle griezel toren want we zagen rare dingen bij de torenklok. We hadden even het idee in de film The Shining te zitten, onverklaarbaar. De toren hoort bij de Martinikerk. In de Martinikerk was op zaterdag een kerstmarkt en wij hebben daar erg gelachen. De beeldenstorm met eigen ogen gezien, op de trede van de preekstoel zat iemand met een kind wat te drinken en er stond een springkussen voor de kinderen en er was wijn. Het enige wat ontbrak waren wat kotsende studenten in de kerk en iemand die pillen verkocht, dan was het af geweest. Mensen uit oude tijden zouden zich echt omdraaien in hun graf, de consumptiekerk en pret. Hoe dingen veranderen in het nu, het was wel gezellig natuurlijk… En er was de WinterWelVaart, aan de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A lagen historische schepen. Het was echt prachtig in het donker alle verlichte schepen en mijn reismattie werd zeeziek in het ruim van een van de schepen. Ik dacht…oorzaak glühwein en pret. Om de schepen heen was een kunstmarkt. Het was leuk om bij wat mensen naar binnen te lopen in de oude pandjes langs het water. Wij vonden in de stad Groningen alles wat wij nodig hadden: appeltaart, glühwein, bier, rosé, bitterballen, een ijsbaan, een mooie kerstboom en gezelligheid. Het opvallende waren de fietsen overal, heul veul fietsen en zonder kerstversieringen. Voor de prijs van het ontbijt in ons logeeradres kochten wij op de markt een zak croissantjes en in de winkel pakjes sinaasappelsap en door deze besparing konden wij weer een terrasje doen. In Groningen zijn veel jongeren, de toekomstige generatie. Jong zijn in het nu valt niet mee aldus een Stadjer. De jongeren leven net als wij, zo goedkoop mogelijk alles zien te scoren en wat dingen wel luxe doen. Ik weet niet of zij ook op een zolderkamer wonen net als mijn persoontje, toch eens vragen. Er is behoefte aan huurwoningen van 300 tot 500 euro, bewust van en dan is het nog moeilijk om met alle stijgende kosten het hoofd boven de stad Groningen te houden. We kwamen ook armlastige Stadjers tegen en er is natuurlijk een Voedselbank in Groningen. Zo voor de feestdagen veel verhalen van mensen die dakloos dreigen te gaan worden en dan komt de BTW-stijging er nog aan. Er mogen dan veel mensen eenzaam zijn met de feestdagen, er zijn ook heel veel mensen niet blij met de feestdagen, bewust van.