Leeuwarden, wolk van mist…

Beste reiziger, het eindpunt is station stad Leeuwarden. Na een mooie reis door de Groningse en Friese dorpjes kwamen wij aan in de stad Leeuwarden. De boel bij het station gaat voor miljoenen op de schop en er stonden nu al twee mooie witte beelden. Twee kinderhoofden van elk zeven meter hoog. Ze staan met gesloten ogen in een wolk van mist en beelden de toekomst uit. Wie gaat de mist laten optrekken, dacht ik? Met zijn allen gaan blazen daar een keer? Er staan windmolens genoeg dus daar ligt het niet aan… In Leeuwarden was het sober, een verdwaalde kerstman in een mini autootje kwam langs en er stond een mini draaimolen en er waren een paar kraampjes. Tja, de boel bij het station kost al genoeg, zeiden wij tegen elkaar. In de zon lekker een terrasje gedaan en de stad Leeuwarden is ook prachtig met de huizen en het water. Na de stad Leeuwarden richting huis en zo kwamen wij aan op de kerstmarkt op het Museumplein in Amsterdam. Zo rustig als het in Leeuwarden was, zo druk op het Museumplein. Bij de ijsbaan of te wel de betonblokkenbaan was het nu wel gezelliger. Wat mij echt opviel het afgelopen weekend… De patat was in de stad Groningen lui en in Amsterdam biologisch. Je neemt gewoon net als vroeger een aardappel en haalt hem door de patatsnijder en zie hier, patat. Kunnen we niet gewoon zeggen, verse patat of fabriekspatat? En de kerst is aan het veranderen of steeds minder aan het worden? We hebben toch heel wat wintermarkten, kerstmarkten en kunstmarkten gezien en de nadruk lag toch echt niet meer op de kerst. In bijna alle kraampjes zelfgemaakte producten, van oorbellen tot gebreide sokken tot schilderijen. Ik kan het misschien niet zo goed uitleggen, er is wel degelijk een verandering gaande. De tijd van alles zelf maken komt een beetje terug? In de winkelstraten was het vol overal en toch niet echt veel kopers volgens mij, alleen de nodige dingen. Eten en drinken loopt wel heel goed en misschien is daar een verschuiving te zien? Mensen gaan voor genieten en de gezelligheid van eten en drinken? Het is best apart want waar de automatisering en de robotisering opkomen, ik zie nu ook een beweging van weer terug naar de basis. Voor dit jaar is het afgelopen met de reisjes en volgend jaar weer naar nieuwe bestemmingen, de lijst is nog lang. Een zingende buschauffeur bracht ons thuis, hoe mooi kan een reisje eindigen…