Iedereen zijn eigen tafel…

Van mijn geld, van ons geld, grrrrrrr. Deze opmerking klinkt de laatste tijd steeds vaker bij mij en bij de mensen om mij heen. Ik maak hem zelf vaak en ik hoor hem ook vaak om mij heen en dassss niet echt goed… Afijn het was gisterenmiddag en avond en nacht weer waar voor ons geld met een debat over memo’s. Het is de normaalste zaak dat de mensen bij het politieke debat andere dingen doen tijdens het debat en wat doet de burger nou tijdens zo’n debat? Nou wij waren aan het strijken ondertussen, aan het nagels vijlen en lakken aan de hoofdtafel, aan het koffiezetten aan de keukentafel, aan het boodschappenlijstje maken aan de financiële tafel en grappen over andere leuke dingen aan het maken. De tram naar Uithoorn gaat er komen en de naam was bekend, de Amsteltram. De Amstelbiertram door ons nu al gedoopt en de beste bouwers brouwen hem, Amstelbiertram…En zo lagen wij weer dubbel. We hadden het ook nog over dementerende ouderen die memo briefjes in huis hebben hangen om bijvoorbeeld de herinnering aan de kraan van de wasmachine opendraaien levendig te houden. Geloof, hoop en liefde werden moeiteloos omgezet tijdens het debat naar geloof, leugen en geen motie. Nou zo’n debat was het dussss. De teleurstelling bij wat mensen om mij heen was er wel vandaag. Veel burgers zien alleen de eigen werktafel weer de volgende dag… of de arbeidsongeschiktheidstafel of de ziektetafel of de spelletjestafel in het verzorgingshuis. De avond had ook kunnen gaan over de middenstanders, het onderwijs, de zorg, arbeidsgehandicapten, de politie, een nieuw kiessysteem, de ICT, de robotisering, de migranten, de EU, Europees beveiligingssysteem voor de treinen… , dronewetgeving, dure boodschappen (hallo appel en krop sla), de huizenmarkt, kinderbijslag naar inkomen, toeslagen en ga zo nog maar uren door. Het hoofd boven tafel houden is voor veel mensen het echte leven. Nou morgen Koningsdag, onze rood, wit en blauwe feestdag, hoera! Even feesten om de scherpe randjes van het leven onder tafel te vegen. Beetje jammer dat de biertram er nog niet is…hik.