Langs de noordelijke rand van het land…

Het beste is om gewoon door te gaan na een korte periode van boosheid en dus op een kleine mini vakantie met mijn reismattie naar het noordelijke deel van Nederland. Wij gingen nu eens met de vervuilende auto in plaats van met de trein. Wij hadden afgesproken om eerst koffie met taart te doen bij Cornelis Lely op de Afsluitdijk. Ik las een oud boek over deze man en het was een gezellige man met gevoel voor humor. Wij hadden het best gezellig bij het standbeeld van deze bedwinger van de Zuiderzee. Met de ouderwetse autokaart vanaf de Afsluitdijk omhoog en onze volgende stop was Harlingen in de provincie Friesland, op de kaart Fryslan. Het lezen van een autokaart maakt mij altijd veel bewuster van waar ik ben en ik leer meteen de omliggende dorpjes op de kaart. De Sint Michaëlkerk was bijzonder en mooi. Wij vervolgden onze reis na een korte wandeling door Harlingen en met wat Friese biertjes in de kofferbak. En waarom over een snelweg jakkeren als je binnendoor veel mooiere plaatsjes ziet? En opeens was het, zie ginds komt de auto al aan en ik zie Dokkum al op de borden staan, hoe huppelt de auto Dokkum al in, la la la. Dokkum is echt een bezoek waard en wat een ontzettend leuk gezicht de Friese vlaggen daar! Oranjekoek in Dokkum en nog een koek en toen was de koek op. Dokkum kan best wat meer toeristen gebruiken en nee niet de mensenmassa’s zoals in Giethoorn of Amsterdam, gewoon een paar meer. De Grote of Sint-Martinuskerk was heel apart met de toren. En het lege plein zonder fontein erop, erg bijzonder. De ijsfontein behorende bij het culturele hoofdstad feestje 2018 van Europa is als het goed is in november af. Het verhaal van deze fontein is toch prachtig om tijdens een rondleiding aan de toeristen te vertellen? Ik hoor het een toerist al vragen… Waarom was deze fontein als enige van de 11 niet af voor de opening en wat heeft alles gekost? Wij vonden het bijzonder lollig maar als je er woont zal het minder lollig zijn, bewust geworden van. Er waren verder aardige mensen en echt een wonderschone plaats met het water, de bruggetjes en de molen. En zo tuften wij langs de noordelijke rand van Nederland verder naar Lauwersoog in de provincie Groningen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

LelRL4

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>