Wie zijn die mensen en empathie

Oudejaarsavond toen heel Nederland waarschijnlijk al met andere dingen bezig was, keek ik rond de klok van 19.45 uur naar een live update van Barack Obama over de “fiscal cliff. “ Dan zie je eerst, voordat hij opkomt, een podium waarop allemaal mensen worden neergezet. Wie zijn toch die mensen? Laten we zeggen, de doorsnee Amerikaan. Deze mensen mogen bewust vriendelijk lachen of serieus kijken en na afloop nog even met Obama op de foto. Hier moest ik toch even over filosoferen. Stel je voor dat Rutte live een persconferentie gaat geven op de televisie. Stel je voor, dat we dan zo’n 15 mensen achter hem op een podium neer moeten zetten. De afspiegeling van de doorsnee Nederlandse bevolking. Wie zetten we daar dan neer? Ik kom er niet uit. Het moeten, naar mijn idee, mensen zijn die iets voor het Nederlandse volk betekenen.

Bekende Nederlanders? Ja, Jörgen Raymann zou kunnen, die is goed bezig met het vragen om meer empathie. En Frank de Boer, die het goede voorbeeld geeft door het opbouwen van een club boven geld te stellen. Najib Amhali, met zijn fantastische oudjaarsshow met hierin applaus voor de vrijwilligers. Youp, die veel goed doet maar ik weet alleen niet wat, dat zegt ie nou net weer niet. Esther Vergeer hoort ook op het podium thuis. Maar dan heb ik ze wel zo’n beetje gehad. Een paar schrijvers en journalisten? Nog wat sporters? Of de deejays uit het Glazen Huis? Henk en Ingrid sowieso, dus dan mag ik er ook staan. Of zetten we er inderdaad wat vrijwilligers neer? Lijkt mij een goed plan. Of zorgpersoneel, brandweermensen en mantelzorgers?

Makkelijker is om op te noemen wie er niet mogen staan. Of zoals Rob Geus altijd zegt: “daar word ik niet vrolijk van.” Ik zal in het kader van het Nieuwjaar de namen hier niet opschrijven, positief blijven.

Jörgen Raymann is echt goed bezig met zijn uitspraken. Empathie is je inleven in de ander. Een van mijn sterkste eigenschappen. Je begrijpt je medemens hierdoor beter en je communiceert makkelijker. Op mijn hoofd staat ergens met onzichtbare inkt geschreven: “praat tegen haar en deel alles met haar.” Alleen te lezen voor mensen die tegen mij aanpraten, want zelf zie ik het niet in de spiegel. Dit kan ook een valkuil zijn voor mij, maar dat is weer een ander verhaal.

Rond de jaarwisseling had ik nog twee mensen die totaal empathieloos waren. En misschien laveloos? Het kan zijn dat ik de humor niet begreep, maar ik kon er even geen empathie voor opbrengen. Laten we zeggen dat het ook gezegd zou kunnen zijn, door Van der Staaij van de SGP. Dit soort mensen hebben nog een lange weg te gaan voor ze bewust worden van, als ze het ooit al worden.

Ik mag toch hopen dat ze dit soort mensen nooit achter Rutte op een podium neerzetten.

En stel dat je mensen achter ‘Bunga Bunga’ Silvio Berlusconi moet neerzetten. Het elftal van AC Milan? De meisjes van………… Nee, ik ben even bewust klaar met filosoferen voor vandaag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gbLzWp

Please type the text above: