Doosjes in Tomar en het geheim van Fatima…

Het was vandaag Tomar, de stad van de Tempeliers. Na een bezoek aan de kleine synagoge op naar een bijzonder museum, het lucifermuseum. En ja hoor, tussen alle vitrinekasten stonden ook de Nederlandse doosjes met lucifers. Ik hoor wel eens mensen over winkels van vroeger en er waren luciferdoosjes van De Gruyter, erg grappig en ook doosjes van Edah en nog wat van die oude winkels. Ik stond er nooit zo bij stil maar vroeger waren doosjes lucifers natuurlijk standaard in huis. Er waren ook doosjes met Hollandse molens erop! Tja, de een verzamelt postzegels en de ander doosjes lucifers en ikke zelf spaar kleine borrelglaasjes met de plaatsnaam erop. Ik heb er deze reis vijf bijgekocht en verder helemaal niets want alleen handbagage en pret. Het was erg leuk en ik ben weer naar het water toe gelopen en ik vond daar een eend met kleintjes. In weer een mooi parkje aan het water een beetje zitten schrijven en toen was het tijd om verder te gaan. Onderweg de ooievaarsnesten in de elektriciteitsmasten, leuk om te zien. In de middag was daar een goed hotel in de bedevaartsplaats Fatima. Ik ben meteen naar de basiliek gelopen om de hoek van het hotel. Een voorplein dat tweemaal zo groot is als het St. Pietersplein in Rome. Het geheim van Fatima. We zagen onderweg al mensen met gele hesjes lopen en nee geen demonstranten maar pelgrims op bedevaartstocht. Er zijn mensen die zo’n route lopen en dan ook uitkomen in Fatima. Ik ben met een ouder echtpaar het plein rond gelopen en het was bizar om te zien hoe mensen op hun knieĆ«n over een wit pad boete aan het doen waren. Je kon ook van was een oor kopen en dan maar hopen op beter horen en het schijnt dat er zelfs eierstokken van was te koop zijn voor een kinderwens. Bij ons steken mensen een kaarsje op en daar gooien ze allemaal handen vol met kaarsen in het vuur. Ik heb trouwens geen kaarsen opgestoken in kerken in Portugal want ze hebben daar allemaal elektrische kaarsjes en die zijn niet echt. Het kost veel geld om de walm van de kaarsen weg te werken in een kerk maar een elektrische kaars is voor mij echt geen kaars, bewust van. Wat we zien is niet hetgeen we zien in nep kaarslicht.