Op het platteland…

Het is trouwens leuk om de citroenen en de sinaasappels aan de bomen te zien groeien in Portugal. We gingen vandaag het platteland door en op… Na een tijdje in de bus gezeten te hebben, bij een korte stop langs de weg een kopje koffie gedronken voor 0,60 euro. Ja, vooral op het platteland lagen de prijzen laag. Guus uit de groep vroeg tijdens de koffie of hij op het blog mocht bij mij, nou gefeliciteerd, je staat erop. De vrouw van Guus is van de Nijntjes breien voor KiKa, staat zij ook een beetje in de zon op dit blog. We kwamen aan bij een Port landgoed. Het was leuk om te zien en de rondleiding was erg leuk en er kon natuurlijk geproefd worden na afloop van de rondleiding. Onderweg zagen wij ze al vanuit de bus, de kurkeikenbomen. Ze pellen de bomen als het ware en de schors van de boom is kurk. We gingen naar een hal waar ze het proces aan ons lieten zien van kurkeikenboom tot eindproduct tas van kurk. En na afloop ging er natuurlijk nog een deur open waar alle producten van kurk gekocht konden worden, van tas tot schoenen. Het was een leerzaam dagje op het mooie platteland. Er zitten trouwens veel Nederlanders met een farm of te wel een boerderij in Portugal. Een van onze gidsen ging elk jaar naar een gezamenlijke 5 decemberviering in Portugal met Sinterklaas en Zwarte Piet, ooooh Zwarte Piet klonk er vanuit de bus en pret. Évora was de volgende bestemming en heerlijk op een terras gezeten daar met een deel van de groep. Een iemand van de groep noemde klimaatschaamte met vliegen, last van klimaatschaamte. Ik vroeg om mij er iets meer over te vertellen, interessant. Je kent het woord toch wel? Jawel maar ik ken niemand in mijn omgeving die er last van heeft dus vertel… Nou vliegen iets minder ver weg en afval rapen op het strand. Nou laat mij dan maar enkel als enige van de groep, een rugzak van 6,6 kilo bagage meenemen en pret. Er zat ook een oud onderwijzeres in de groep en ik vroeg over het onderwijs en ja zij was links maar dat had niets met het gegeven onderwijs te maken. Nou, ik schaamde mij op vakantie maar voor een ding en dat waren wat kerken met veel pracht en praal en dat dan voor mijn ogen een dakloos persoon van de stoep van de kerk werd gehaald door de handhaving. Echt vreemd, ik ervaar bij zoiets schaamte en ik ga geen naam aan deze schaamte geven, schaamte is gewoon schaamte en zucht. Nou ik leer veel op mijn reis en ik mis alleen mijn reismattie vreselijk voor de humor. In de avond kwam het bericht van de brand in de Notre Dame in Parijs en als je dan zoveel historische bouwwerken hebt bezocht door de week heen dan doet dat toch verdriet.