Welkom nieuwe krant

poPolsku, een Poolse krant voor Polen in Nederland is terug. Ik moet wel een beetje lachen om de beschrijving volgens Wikipedia. Zij schrijven: de krant wordt uitgegeven in de Poolse taal en gratis op tabloidformaat verspreid op plekken waar veel Polen komen, zoals uitzendbureaus, vliegvelden en Poolse winkels en horecagelegenheden. Ik vind dit toch een beetje kort door de bocht.

Plekken waar veel Polen komen zijn de supermarkten en de sportscholen. En voor hun werk gaan ze het land op, de kassen in of op de veiling werken. De Poolse auto’s en vrachtwagens zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Ook werken ze steeds vaker in fabrieken, in de bouw, de schoonmaak en ‘zitten’ in het vuurwerk.

En we kunnen er over klagen maar de volgende feiten zijn er toch echt. Polen zijn flexibel en melden zich bijna nooit ziek. Ze zeuren niet en werken zonder probleem 15 uur per dag. Zo, en nu is de Nederlander aan zet.

De Nederlander wil hooguit 9 uur per dag hetzelfde werk doen, want hij moet op tijd weer thuis zijn voor het avondeten van 18.00 uur. En dan om 19.00 uur tennissen en nog even aan de bar hangen. En klagen over de baas en over de drukte op de weg enzovoorts.

Een project om werklozen verplicht in de kassen te laten werken is mislukt. De werkelozen die kwamen opdagen werkten niet hard genoeg, op een enkeling na. Nou is het ook niet motiverend, om aan de lopende band te staan als Nederlander tussen allemaal Polen. Je verstaat niets van wat ze zeggen. Te gast in je eigen land. Maar als niemand in Nederland het werk wil doen?

Bewust blij met de Poolse mensen hier.

Voor de werkgever zijn ze goedkoop want ze werken voor het minimumloon. Volgens het Polenmeldpunt veroorzaken Polen overlast door dronkenschap, lawaai en parkeeroverlast. Ze pikken onze woningen en werk in. Ik vind dit ook weer een beetje kort door de bocht. Ik ben zelf wel eens carnaval gaan vieren: ik was toen aangeschoten, lawaaiig, kon de bus niet meer vinden en heb toen iemand zijn huis ingepikt. Hoef je geen Pool voor te zijn hoor!

De oorzaak is: dat wij in Nederland geen mensen hebben om het eerdere beschreven werk te doen.

Gevolg: we laten dit door Polen doen.

Oplossing: we gaan het toch zelf weer doen en geven mensen ook de juiste scholing hiervoor. En we laten de Polen, hun eigen land economisch groot maken.

Of is dit ook kort door de bocht?

Genoeg want het is weekend, lekker de krant lezen en een wodka drinken! Na zdrowie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PG0bOh

Please type the text above: