Mag het licht aan?

Ik was gisteren bij mijn moeder en hoera de deur ging open en het bordje was weg, het kan dus wel, mijn dank is groot. Mijn moeder had een kaart gekregen en ik belde gewoon mijn nicht op via de beeldtelefoon en mijn moeder kon haar zo live bedanken voor de kaart vanuit haar bed. Mijn schone zus was net terug van haar verblijf bij haar familie vanuit code rood gebied en dus voorlopig uit de buurt blijven bij mijn moeder en haar ook even op de camera laten zwaaien naar mijn moeder. De techniek staat voor niets in deze tijd en mijn ouders snappen er niets van maar vinden het enig. Mijn schone zus kon liggen in het vliegtuig, zo’n 50 mensen in het vliegtuig… ik verbaas mij bijna nergens meer over… En dan de jongeren die nu aangesproken gaan worden op hun corona gedrag. De jongeren die nu opgroeien in een tijd waarin ze met twee lappietops in de startblokken zitten om te proberen een college te volgen waar 5000 liefhebbers voor zijn en er 3000 mogen aanmelden. De jongeren die de studie rekening voor het nieuwe jaar weer op de mat hebben zien vallen zonder enige korting. De jongeren die colleges op de gekste uren krijgen waaronder in de avond. De jongeren die graag willen gaan samenwonen en alleen een kamer kunnen vinden vanaf 800 euro. De jongeren die vaak beter voor opa en oma zorgen dan hun eigen ouders en bewust niet in de buurt komen van opa en oma als zij feesten. De jongeren die hun baantjes in de horeca en evenementenbranche hebben zien verdwijnen. De jongeren die de zorgen binnen het gezin zien door armoede of ziekte of iets anders. De jongeren die de broodnodige steun vinden bij elkaar en lachen met elkaar. Ik vind het iets te simpel om dan te zeggen, we doen het licht aan in de kroeg en ga naar huis. Je zal het beter moeten onderbouwen met cijfers en feiten waarom ze niet bij elkaar mogen komen en tegelijkertijd ook alle andere vraagstukken en problemen waar deze leeftijdsgroep tegenaan loopt onder de loep nemen. Alleen het licht in de kroeg aandoen is niet genoeg… Ja het zal vast voor iedereen anders zijn, zo zie ik zelf de jongeren nu om mij heen. Jong, midden, oud en iedereen zal het toch samen moeten doen, bewust van... Nou het is weer weekend, waar iedereen ook mag zijn, in de kroeg of ergens anders, geniet ervan.