Vrijheidsmuseum Groesbeek…

Het is in het heule leven zo en zeker in deze coronatijd, analyseren en risico analyses maken en dan nog is het niet allemaal maakbaar, bewust van. Het was dan ook de hoogste tijd voor weer wat ontspanning in eigen land en we moesten nog even naar Zevenaar. En dus met mijn reismattie naar Zevenaar en ik kreeg daar echt een brein error van het betaalde parkeren, het zal nodig zijn daar? Zelfs bij de Aldi voor de deur stond een gloednieuwe parkeerautomaat en het ging toen echt helemaal mis in mijn brein en pret. De reis ging dan ook snel verder naar Groesbeek naar de Canadese begraafplaats, indrukwekkend. En toen door naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. De routeplanner stuurde ons naar het museum toe via Duitsland en heul veul pret. Wij waren zo toch nog even over de grens. Wij moesten de kaartjes online bestellen met een tijdslot erop in het nieuwe nu. Het ging hier allemaal prima en ik wil er toch iets over kwijt… Ik kom soms  oudere mensen tegen bij ontvangstkassa’s die verkeerde kaarten hebben besteld per ongeluk of niet konden. Mijn mening, geen hulp krijgen dan bij omboeken of geen geld retour kan echt niet, de K is van klantvriendelijk, bewust van… Ik stel ook voor om een reserveer en betaalzuil neer te zetten bij alle musea en dergelijke om te kijken of er nog spontane kaartjes te boeken zijn en ook voor mensen zonder smartphone. Ik ben zelf laatst weg gegaan bij iets waar ik niet spontaan naar binnen kon. Ik denk dan altijd, wil je nou bezoekers of subsidie? En pret… Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek was echt af, niets op aan te merken, wat geweldig gedaan. We liepen met mondkapjes op door het museum heen. De filmpjes van wat zou jij doen in oorlogssituaties waren geweldig en zo zie je dat het vaak afwegen was in oorlogstijd en achteraf wisten mensen pas of het de juiste beslissing was geweest. Waar kies je voor? Wat is goed en wat is fout en wat de middenweg? Soms zijn dingen gewoon zo gelopen achteraf. Iedereen wikt en weegt en neemt zijn eigen beslissingen. Filmpjes om over na te denken. De maquette van Operatie Market Garden was indrukwekkend. En de trouwjurk van parachute stof en de kleding van papier en de bevrijdingsjurken met de felle kleuren waren mooi. Ik heb iets met oude kranten lezen en er hingen er daar genoeg aan de muur. Zoals ome Maarten al tegen mij zei voor zijn dood, mensen leren niets van het verleden. En bij het lezen van de oude kranten zag ik inderdaad wat dingen die nu ook nog steeds in de kranten staan, het constante zoeken naar vrede en het met elkaar omgaan. Ik moest wel lachen om de weersverwachting in 1938 in de krant. Weerkundige waarnemingen stond er en eigenlijk ook een beter woord. Ik heb zelf een oude barometer in mijn bezit en ik kijk dagelijks naar wat het ding aangeeft en bijna altijd klopt het ding wel. In de oude kranten stond mijn oude barometer met de barometerstand op de voorpagina en pret, zo gaven ze vroeger het weer aan in de krant en zelfs met de tijd van lantaarn opsteken erbij en pret. Misschien een leuke voor in de coronatijd, u mag de lantaarn opsteken tot … uur.

1 gedachte op “Vrijheidsmuseum Groesbeek…

Reacties zijn gesloten.