Katten zijn lief en handel

Gisteren was ik op een internationale kattenshow. Allemaal katten in hokjes die lagen te wachten tot ze gekeurd zouden worden. Ik heb even staan kletsen voor wat uitleg. Op zo’n show kan een kat punten verdienen. En veel punten geeft je kat meer waarde. Een kitten in Nederland van een kat met punten kost ongeveer 650 euro. Raskatten leven minder lang dan de gewone huis, tuin en keuken kat. Ze worden ongeveer 10-13 jaar oud en dit komt door aangeboren ziekten. Dus als je een kat uit het asiel zonder stamboompje haalt dan gaat die langer mee dan een raskat. Geen batterijtjes voor nodig.

De mensen die op zo’n beurs staan zijn over het algemeen vrouwen, theekransjes. Het is vooral liefde voor de kat en hobby. Trots als je kat prijzen wint en leuk als er nog wat aan te verdienen valt.

 “Als de kat niet mee wil dan merk je dat aan de kat en dan laten we hem thuis.”  Aldus een van de vrouwen van het theekransje. Ik ben erg voor hoor en wederhoor en ik ben dus eens in gesprek gegaan met een prachtige boskat in zijn kooitje.

Zijn naam was Tijgertje en hij kwam uit Den Helder. Hier een samenvatting van zijn uitspraken. Ik wilde eigenlijk niet mee, maar alleen thuis is ook zo wat. De keurmeesters hier zijn knappe vrouwen en dat gaf voor mij de doorslag om toch mee te gaan. Die punten behalen zal mij een rotzorg zijn. Ik kijk liever naar al die knappe poesjes om mij heen. Minder leuk is, als mijn baasje zo’n stom speeltje voor mijn neus heen en weer beweegt. Ik ben toch niet achterlijk. Ik zit toch niet in het circus? Maar ach, mijn baasje blij en ik weer blij op zo’n dag. Straks met de bestelbus terug en al kotsend de voordeur binnen, want ik ben wagenziek. En dan lekker luieren op de bank met een filmpje en een zak kattenchips. Mijn leven is zo slecht nog niet! Aldus Tijgertje.

Er bestaat in kattenland ook een soort van monopolie op kattenvoer. Hier in Nederland hebben Hills en Royal Canin, bijna het alleenrecht bij de dierenartspraktijken. Pro Plan is net zo goed maar komt er niet tussen. (Of andere merken.) Terwijl je in Italië en Engeland wel van alles bij de dierenartsen kunt kopen. Kan de Europese Commissie hier eens naar kijken? Ook via internet kun je leuk met korting bestellen. Dus wees je hiervan bewust.

Ook kunnen de rekeningen bij de dierenarts aardig oplopen als je een huisdier hebt. Toch zullen de meeste dierenartsen je kat wel behandelen, ook als je geen geld hebt. Of je kunt een aflossysteem bespreken.

Er zijn tegenwoordig ook tal van verzekeringen voor huisdieren. Bijvoorbeeld bij De Hema. Hier kun je de kat verzekeren t/m 10 jaar oud. Voor een basisverzekering voor een kat van 10 jaar oud, betaal je 10,50 euro per maand. Zij vragen 2,21 euro aan assurantiebelasting en eenmalige poliskosten van 9,68 euro. Maximum vergoeding van 3000 euro per jaar. Bij het Kruitvat mag je kat niet ouder zijn dan 8 jaar en bij hun zit de assurantiebelasting al in de prijs verwerkt en de poliskosten bedragen 6,05 euro.

Grote verschillen bij alle dierenverzekeraars. Ook heb je soms een eigen risico en vallen behandelingen en crematie buiten de verzekering. Bewust gaan shoppen dus want dat loont. En goed zelf bekijken wat er wel en niet in de verzekering zit!

Je kunt ook zelf bewust per maand wat geld op een rekening zetten voor je huisdieren. En goed nadenken voordat je een huisdier neemt, of je het kunt betalen.

Idee voor een bank? In plaats van de zilvervloot rekening, de kattenboot rekening? Nou nog een pensioenpotje voor katten en klaar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

T5EJx

Please type the text above: