Winter en oude skeletten

Dit jaar is een van mijn doelen om ook wat meer over de grens heen te kijken. Dit om Nederland in het juiste perspectief te plaatsen met wat er in rest de wereld gaande is. China mag dan heel Nederland kopiëren, dit kan ik ook. Van het buitenland kun je veel leren en je dingen eruit pikken. Zo kwam ik ook een leuk Belgisch berichtje tegen. In verband met de sneeuw kunnen  er problemen ontstaan met de bedeling van uw krant. De bedeling van uw krant, hier kan ik bewust zo vrolijk van worden. Alleen al om dit bericht zou het mij niet uitmaken of mijn ochtendkrant pas om 16.00 uur op de deurmat zou vallen.

Ik heb nu bekenden zitten op Aruba, op een Spaans eiland en in Australië. Volgens hun berichtgeving hebben ze het warm en te warm. Ik wil echt niet met ze ruilen want ik ben een fan van de winter! Voor vandaag staat er een sneeuwballengevecht gepland met de jeugd van verderop in de straat. Later in de week misschien wat schaatsen en vallen op het ijs. Dit alles kost geen geld, je hoeft alleen maar sneeuwballen bij te drukken en plezier te maken. Ik heb wel bewondering voor alle hulpverleners die overuren draaien met deze weersomstandigheden. Bewust mijn winterpetje af voor deze mensen!

Gisteren werd ik geraakt door een bericht. Ik kon het eerst niet geloven toen ik dit las. Ik probeer open te staan voor alles en iedereen en niet te (ver)oordelen. Is mij met dit bericht niet gelukt. (Nobody is perfect.) In Oldenzaal gaan 2 februari 124 mannen DNA afstaan. De resultaten van die test moeten uitwijzen wie familie is van de oude tot zeer oude skeletten, die zijn opgegraven rond de Plechelmusbasiliek in de gemeente. Het LUMC gaat het onderzoek uitvoeren en in 2015 zal het onderzoek klaar zijn. Voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is dit van nationaal belang. De geschiedenis van je land kennen is belangrijk. Dat is niet even 3D Nova Zembla kijken in de bioscoop. Maar je kunt ook afwegingen maken naar slachtofferbelang. De zeer oude skeletten zullen geen levende nabestaanden meer hebben.

Na jaren zeuren om een DNA onderzoek naar aanleiding van de dood van Marianne Vaatstra werd dit in 2012 pas een feit. Met als resultaat dat er een DNA match was. Er liggen nog tal van moorden en berovingen op de plank die in kleine dorpjes gepleegd zijn en waar door middel van een DNA onderzoek, de dader gevonden zou kunnen worden. Niks geen oude skeletten van de periode 800 tot 1900 na Christus. Nee, onopgeloste misdrijven van tussen de jaren 1970 en 2013. De nabestaanden en slachtoffers leven nog, joehoe! Waarschijnlijk is het nationale belang voor dit soort zaken niet zo groot, anders zou ik het ook niet weten. Of de bezuinigingen bij justitie zijn nog erger dan dat men ons wil doen geloven? Of het glas van justitie is leeg en dat van cultuur nog vol?

Deze week is de kamer weer terug van reces. Ieder normaal mens met een baan is allang weer aan het werk dit jaar, maar dat terzijde. Vakantiespreiding? De enige die mij opviel en door twitterde en nadacht was Pieter Omtzigt van het CDA. Hij stelt overigens zeer goede vragen.

Genoeg, ik ga wat sneeuwballetjes gooien. Even bewust oppassen dat ik geen ruiten ingooi met mijn sneeuwballen want een DNA spoor is zo gevonden. Maar ach, voordat ze daar achter zijn, lig ik al 1901 jaren in mijn kist.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mVdwwh

Please type the text above: