Menstruatie armoede…

Menstruatie armoede, ja ik help wel mee om het onder de aandacht te brengen van Sinterklaas en van de Kerstman. Ik las dat mijn oude even woonplaats er geen extra budget voor over had en hier weet ik het eigenlijk niet. Er stond een paar dagen geleden een alleraardigst meisje met een goed verhaal en enthousiasme bij de ingang van de supermarkt. Zij stond op eigen initiatief en voor de Voedselbank menstruatie spullen in te zamelen voor vrouwen met menstruatie armoede. We kregen al snel een gesprekje over de Voedselbank en het ingezamelde maandverband. Ik weet dat er mensen zijn die heul erg hard lachen om menstruatie armoede en toch het bestaat wel, bewust van… Het is voor kinderen erg als er niet genoeg geld in huis is of als het geld ergens anders aan op gaat in huis en het kind lappen of toiletpapier moet gebruiken tijdens de menstruatie. Nee, dit verhaal komt niet uit een of ander sprookjesboek, het bestaat echt. Er was eens een klein landje aan de Noordzee waar vroeger de vrouwen lappen textiel in de onderbroek droegen en zelfs uitspoelden voor hergebruik. De tijd stond niet stil in het kleine landje aan de Noordzee en door alle veranderingen kwam er welvaart en iemand bedacht maandverband en tampons voor vrouwen. De eerste vrouwen kwamen juichend het zwemwater uit rennen want met een tampon in konden zij voortaan zwemmen. En doorlekken met maxi maandverband gebeurde alleen nog een enkeling zoals ik af en toe en dan nog vanwege Endometriose. Afijn, de welvaart moet met steeds meer mensen gedeeld worden nu en er is dus menstruatie armoede in het kleine landje aan de Noordzee. En het is niet zo dat er geen maandverband is en dus hoeven we nu nog niet helemaal terug naar vroeger. Ik heb zelf twee pakken maandverband aan het meisje gegeven, gewoon spontaan en met de gedachte dat ik twee vrouwen even een zorg minder heb gegeven.