Blauwe zondag…

Het was prachtig de laaghangende mist in de polder en de zon die de mist deed verdwijnen. Ik besloot om gisteren een ontbijt aan zee te doen. Er lagen blauwe kwallen op het strand, heel mooi. Na een tijdje in de zee gezeten te hebben, de broodjes opgegeten en op mijn badlaken van de zon genoten. Aan zee is het steeds anders en de zee stond deze keer dichter bij de kust dan anders. Op mijn handdoek waren er geen insecten te bekennen en ik haalde opgelucht adem. Er kwamen meer mensen op het strand, want mooi weer, dus logisch. Ik nam opeens met mijn ogen dicht een zoemend geluid waar en misschien een zwerm wespen of bijen? Tot mijn verbazing was het een drone die vrolijk met de camera aan, rondjes cirkelde boven mijn hoofd. De drone ging weer naar zee en om vervolgens achter de duinen te verdwijnen en om weer achter mij op te duiken. Het jaar 2017 brengt nieuwe insecten voort. Nu nog een vliegenmepper voor dit insect… Ik had het mooiste van de natuur alweer gehad en ik besloot om tegen 11.00 uur naar huis te gaan. Best leuk om dan alle mensen te zien die naar het strand komen, ik had er al een dag opzitten voor mijn gevoel. Toch even gekeken bij wie de drone hoorde en het was een pappa met vrouw en kinderen. Nieuw speeltje uitproberen op het strand en de nieuwe manier van de kinderen filmen in de zee. De kinderen hebben geen polsbandje meer nodig, pappa heeft zijn drone, jullie raken niet kwijt hoor. Het zijn bijzondere tijden en is de vlieger passé? Ja ik heb gelachen aan het strand. In de tuin van mijn vakantiehuis was het beter. Ik heb weer 14 dagen op het huis en op de grote dikke poes van vrienden gepast. Even in een groot huis en van de zolderkamer af. Dichterbij vriendinnetjes en oma en ik heb mij prima vermaakt. Werken en toch een beetje het vakantiegevoel. Het is bijna weer september en ik heb dan even vrij en er staan dan wat leuke leerzame dingen op stapel in eigen land. Ik heb sowieso de afgelopen tijd weer veel mogen bijleren, nooit te oud voor…

Gij…

De jaarlijkse picknick in het bos was weer hilarisch. Het blijft altijd spannend of er geen dubbele etenswaren op het kleed komen. En zowaar, iedereen had iets anders meegenomen naar de picknick. Het is altijd heerlijk in het bos en het is altijd leuk om elkaar weer even te zien en bij te praten. Het is een wonder dat er nog mensen zijn die de boel de boel kunnen laten en gewoon gezellig op het kleed neerploffen. Het weer was prima en de wolken gingen weg en zo konden wij de voorstelling in het bostheater er nog achteraan knopen. Een zwaar zwart wit stuk van Shakespeare, Julius Caesar. De humor was heel erg ver te zoeken op deze avond, snik. Julius Caesar is keizer en heerst over het Romeinse Rijk en het volk wil hem graag als koning maar tot drie keer toe wijst hij dit af omdat hij de democratie wil behouden. Afijn, Brutus en zijn groep willen niet dat Julius koning gaat worden en zij vermoorden de man en worden na de moord opgejaagd en vinden uiteindelijk ook de dood. Oorlog kent alleen verliezers, dacht ik. En gaat het er na een machtswisseling altijd beter op worden, dacht ik ook nog. Wel een briljant stuk want het is moeiteloos te kopiëren naar het nu. Hoeveel leiders in landen zijn er al niet gevallen, dacht ik. Wij zitten in Nederland al een tijdje zonder kabinet en er zijn dus ook moeizame machtswisselingen, dacht ik. De mooiste rol was die van de bediende van Brutus, wat deed zij het geweldig! Mag er volgend jaar een stuk met meer humor op de bosplanken? Gewoon en omdat er in het nu al zoveel ellende is… Zwart en wit en er is altijd een grijs gebied als je goed kijkt in het leven. De relatie tussen heerser en volk, van alle tijden.

Alles gaat voorbij…

De B is van Blokker en de R is van Reünie… Het was weer de hoogste tijd voor wat gezelligheid en voor onze jaarlijkse Blokker reünie. Waar de winkels er steeds meer een punt achter zetten, de reünies zijn in een stijgende lijn. Wij hebben zo’n lol om die punt in het nieuwe logo, dank. Het is echt heel erg leuk al dat oude personeel bij elkaar en misschien komt er nog wel eens een landelijke reünie. Op onze reünie de verhalen van vroeger en de lol die wij met elkaar hadden in de winkel. Andere tijden, zeker. Mijn moeder zei laatst dat een damesmodezaak ter ziele was gegaan. Zij kwam daar vroeger al. Waarop ik vrolijk zei, dat is dus de reden van het faillissement…logisch. Ook deze zaak was niet met de tijd meegegaan, een beetje zoals…nee ik ga hem hier niet maken. De reünie was leuk en er stonden koekjes op tafel en dan toch weer even in de nadenk modus, zit er geflipronil in of niet? Kan ik deze koek nog voor zoete koek slikken of heeft het ei in de koek mij iets te vertellen? De vrouw van mijn oude chef had lekker gekookt en het toetje was zalig. Er was bij mij wel het gemis van mijn vriendinnetje en oud collega. Ik hoorde dat veel oud collega’s nog wel eens naar haar graf gaan. Ik ben er de dag na de reünie weer bij haar graf geweest met twee bloembakjes. Er was nog een mevrouw en haar man lag schuin tegenover mijn vriendin. We hadden het over missen, hoe je iemand heel erg kunt missen. Ik vind het persoonlijk erg prettig als iemand jong komt te overlijden dat er nog een graf is om heen te gaan, gewoon even lekker zitten en denken aan leuke herinneringen. Nog even over dingen die voorbij gaan, het oude magazijn van Blokker in Mijdrecht is ook niet meer. Met wat meiden hadden wij vroeger daar ons vakansiebaantje, het waren leuke tijden. Op naar de volgende reünie.   

Oranje vrolijkheid…

En gisterenavond was er weer een feestje met een boot, ik zag op de televisie de huldiging van de voetbal Oranjevrouwen, Europees Kampioen 2017. Geweldig en wat een sfeer weer in ons Oranje landje, zulke dingen hebben we broodnodig en dus bedankt dames. Heel veel mensen konden even de zorgen vergeten tijdens deze vrolijke huldiging, want de zorgpremie gaat misschien weer omhoog volgend jaar. Hoe leg je aan iemand uit die geen hulp krijgt uit het ziekenhuis of na revalidatie dat de zorgpremie omhoog gaat? Een bekende van mij, haar moeder kreeg geen huishoudelijke hulp vanwege personeelstekort, tja. Ik legde het zelf als volgt uit aan kinderen van mensen en vriendinnen wiens ouder(s) geen hulp kregen. Als niemand protesteert dan gaat het in 2018 het nieuwe normaal worden dat jullie ouders af en toe geen hulp meer krijgen. En zo is het ook met de zorgpremie, als niemand krijst dan gaat het normaal worden dat er elk jaar een verhoging komt… Wat wilt u? Waar wilt u dat in Nederland het geld naartoe gaat? Want geld is er. Er gaan heel veel dingen wel goed en er zijn heel veel mensen die de wal niet bereiken en in het water rondjes moeten blijven zwemmen, de zorg in 2017. Echt petje af voor alle mensen die omzien naar een medemens. Voor iemand even een boterham smeren, was doen, even een oogje in het zeil houden, echt mooi. Mijn petje gaat niet af voor alle mensen die eigenlijk met de helft minder zorg toe kunnen en ook niet zeggen, meid ga maar naar iemand die het harder nodig heeft. Ik was laatst bij oma en haar visite en het ging over veel dingen. Ik moet zelf niet zeuren als ik straks geen pensioen heb, niet eerder met werken kan stoppen, niet meer aan de slag kom qua werk, geen zorg kan betalen enzovoorts. De oudere mensen keken mij aan met een vragende blik in de ogen. Ja, ik bedoel dat mijn leeftijdsgenoten en ik dan harder hadden moeten vechten om deze dingen wel goed voor elkaar te krijgen. Ze moesten lachen, tja. Nou genoeg, het is zomer en lekker van de zon genieten en de rest van het weer en veel op pad gaan en op pad gaan is nooit saai in eigen land.

Gedachteloos is zo moeilijk…

Een van de mooiste boten van Amsterdam ligt bij het Scheepvaartmuseum. Wij zagen gisteren de laatste helft van de Canal Pride vertrekken met deze mooie boot op de achtergrond. Het was heerlijk weer om lekker langs het water te zitten in Amsterdam. This Is My Pride was het thema dit jaar. Vrijheid, diversiteit en samen. Wij gaan er bijna altijd heen omdat de sfeer goed is en het is gewoon leuk. Geef mij persoonlijk een boot vol met lekkere mannen en pret. Wij vonden de Pride een beetje mat dit jaar. En wij vroegen ons af, hoelang zal het nog duren voordat ze entreegeld gaan vragen om de de Pride te mogen zien? En wat veel lege vuilnisbakken buiten de grachtengordel, iedereen nam zijn eigen afval vast mee naar huis? Onderwijs en opvoeding, kinderen leren dat man/vrouw relatie niet standaard is en de hele parade is overbodig…respect. Echte diversiteit is als je kijkt naar alle mensen die van de veerpont afkomen bij het IJ, prachtig. Met de tranen in mijn ogen weer een blik geworpen op het CS van Amsterdam in de steigers. Kan zoiets nou niet buiten de zomervakantie? Ik schaam mij echt dood voor de zomertoeristen… Laten ze thuis een selfie zien van iets in de steigers met een regenboogvlag. Op de NDSM werf was een voedsel festijn, erg leuk en ons bijna misselijk gegeten aan chocolade daar. Het zou bijzonder jammer zijn als de nieuwbouw woningen zouden gaan overheersen op dit terrein. De dag afgesloten in een van mijn favoriete tenten in Amsterdam en voor de regen weer de stad uit. Het was trouwens een dag met een zwart randje voor ons, we mochten geen appeltaart eten. In goede appeltaart zitten namelijk eieren… Op de wikkel van onze chocoladereep stond, kan sporen bevatten van ei. Ja en eer dat wij daar achter waren…toen was de reep al op natuurlijk… Ik kwam van de week thuis en mijn ouders waren eitjes aan het bakken, ik lag helemaal in een deuk. Mensen die echte honger hebben meegemaakt bakken gewoon een ei, code of niet. Misschien de eierdoosjes voorzien van een bijsluiter, de eisluiter? Er zijn bij ons al weddenschappen over welk artikel er volgend jaar zomer in de afgrond gaat… Fipronil, hoe geflipt zijn de eieren dan? Er is zoveel om over na te denken tegenwoordig. Ik ging met mijn familie pannenkoeken eten. Hoe spreek ik de persoon aan die ons van drankjes en eten voorziet? Wat bekt nog een beetje neutraal? Ober, serveerster, medewerkster of medewerker bediening, persoon in dienst van restaurant? En dan weer nadenken over welke eieren ze gebruiken voor in onze pannenkoeken. Gedachteloos uit eten gaan of iets eten is er niet meer bij in 2017, bewust van.