B & B: beeldvorming & boodschappen

Zelden heb ik zo’n slechte aflevering gezien van Pauw & Witteman als gisterenavond. Aan tafel een oceaanroeier die volkomen belachelijk werd gemaakt door het beeld dat ze van hem vormden. Er achteraan de welbekende Bram Moszkowicz, die het ging hebben over ………verkeerde beeldvorming van hem in de media. Pauw & Witteman gingen vrolijk verder met de verkeerde beeldvorming. Als je iemand eens laat uitpraten, je de juiste vragen stelt en jezelf misschien inleeft en verplaatst in een ander, dan voorspel ik een heel ander beeld voor de kijker. Ik zou het anders doen en nog gratis ook. Misschien met iets minder amusementswaarde maar toch hoge kijkcijfers. Feit blijft wel dat je als gast er altijd nog zelf bij bent. Je kiest er zelf bewust voor om met je al dan niet leuke hoofd op de televisie te verschijnen. Heerlijk, even mijn mening schrijven.

Even iets anders, een beter bewust beeld van je uitgaven van de boodschappen.

Tegenwoordig vragen ze aan mij bij de kassa in de supermarkt of ik een kassabon wil hebben. Dit scheelt de supermarkt weer kassarol en er worden minder bomen gekapt in het bos. Maar als je echt bewust met geld wilt omgaan dan zou ik die kassabon toch vragen. Ik heb zelf mijn boodschappen een maand lang, in twee verschillende supermarkten gedaan en alle bonnetjes bewaard. Dan zie je heel duidelijk welke artikelen je beter bij de een kunt halen of bij de ander.

Nescafé Dolce Gusto Cappuccino: 4,69 om 4,88.                                                  Nescafé Latte Macchiato: 2,43 om 2,53.                                                        Stroopwafels: 0,63 om 0,64.

Feit: een totaal verschil van 0,30 eurocent. Ik weet dus dat ik deze artikelen beter bij de eerste supermarkt kan gaan halen. Om een verkeerde beeldvorming van mij tegen te gaan: ik drink door de weeks gewoon goedkope koffie en ik eet niet alleen maar stroopwafels.

Je wordt je er ook van bewust wat iets kost en je kunt dus eerder signaleren of iets duur of goedkoop is. Mijn advies is om altijd de kassabon mee te nemen.

Wil je nog een stapje verder gaan dan maak je zelf een eenvoudig kasboekje. Zo ga je helemaal bewust met je geld om. Zet van alle bonnetjes het totaalbedrag in je kasboekje. Aan het einde van de maand tel je alles op en zo krijg je een goed beeld van wat je aan je maandelijkse boodschappen kwijt bent. Dit is soms best wel schrikken.

Ga op onderzoek uit in de supermarkten en laat je alleen leiden door wat jij zelf bewust waarneemt. Vraag de bon, maak een overzicht en bespaar geld. Vergelijk prijzen en bekijk de aanbiedingen. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen de dingen die op je lijstje staan

Maar hoe je het ook doet, breng de uitgaven van je boodschappen in beeld.

Motorrijtuigenbelasting voor oldtimers

Dit vanwege de toenemende hoeveelheid belastingvrije auto’s die rondrijden als 1e auto. En dit is slecht voor de schatkist. Nu is het mij en anderen nog niet geheel duidelijk of dit ook voor motoren gaat gelden, dan heb ik hier thuis een echt probleem, maar dat terzijde.

Het beleid hiervoor moet nog verder uitgeschreven worden en dan moet het nog worden aangenomen, dus 2014 halen we wel met zijn allen. (Mits de oldtimer blijft lopen…..)

Iedereen moet bezuinigen en het geld moet ergens vandaan komen, daar ben ik mij bewust van. Maar de hobbyist is de dupe. De een voetbalt of pokert en de ander zwemt of maakt bloemstukjes. Moeten we dan ook geld gaan heffen op het maken van bloemstukjes? Bloemen komen ook uit de natuur en die zou je in principe moeten laten staan in de weide. En de kassen waar bloemen in staan die vervuilen toch ook? En de vliegtuigen waarmee onze bloemen uit Kenia komen, die vervuilen toch ook? Dus een heffing op de hobby, bloemstukjes maken, lijkt  mij hier ook wel op zijn plaats.

De echte hobbyist heeft zijn oldtimer in de schuur staan en rijdt er alleen in het voorjaar of in de zomer mee. In de winterdag wordt er gesleuteld en gepoetst aan de oldtimer. Het zou echt jammer zijn als de hobbyist de dupe wordt. Er zijn trouwens ook jongeren die het leuk vinden om aan een oldtimer te sleutelen en er iets moois van weten te maken. Dit zou een opstapje voor hen kunnen betekenen naar een technisch beroep. Of blijven we goed geschoold technisch personeel uit het buitenland halen?

En het staat zo leuk in het straatbeeld! Al die auto’s uit Japan en China lijken op elkaar. Het is gewoon een verademing als er op een mooie zomerse dag een oldtimer op je netvlies komt. De schoonheid van een oldtimer, daar ben ik mij wel bewust van.

Als de motorrijtuigenbelasting er voor oldtimers komt, dan is dit misschien de oplossing. Een voorjaar en zomer abonnement die je voor je oldtimer kunt afsluiten of één kentekenplaat voor op al je oldtimers.

Volkswagen Kever 1.2, mijn favoriet.

De Fiat 500, die je straks ook niet meer ziet.

De Peugeot  104, die leuke bak.

De Cadillac Deville, altijd mooi in de lak.

Oldtimers, ik zelf en meer mensen houden ervan.

Jammer dat de hobbyist er straks minder van genieten kan.

Bruggen slaan, samen naar de overkant!

Wie kent dit kinderliedje nog? Ik moest hier even aan denken.

Schuitje varen, theetje drinken,
Varen we naar de Overtoom.
Drinken er zoete melk met room.
Zoete melk met brokken,
Kindje mag niet jokken.

Het regeerakkoord is bekend gemaakt! Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben met de snelheid waarmee dit akkoord gemaakt is. De omwenteling waar we nu in zitten heeft snel een nieuwe stabiele regering nodig en dat hebben ze begrepen.

Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar er moet bezuinigd worden door iedereen. Of iedereen in Nederland dit ook zal kunnen is weer een ander verhaal.

Laatst was ik op een avond met allemaal economen en daar werd de situatie in Nederland en de rest van de wereld ook doorgenomen.

Samengevat op mijn eigen manier:

Er is geen geld. Geld wordt nu bijgedrukt om schulden te verminderen. Dit is uitstel van een daadwerkelijke oplossing. De schulden zijn al zo hoog dat dit water naar de zee dragen is.

Er is bij het aangaan van de EU nooit over nagedacht dat er landen uit de EU zouden kunnen gaan. Er is toen geen plan voor geschreven. Nu wordt er dus met man en vrouw getracht orde op zaken te stellen. Achteraf dus.

Fiscal Cliff. Dit is een wet uit 2011, die de regering in Amerika dwingt om per januari 2013 te beginnen met bezuinigingen. (1,2 biljoen dollar over 10 jaar.) Ook wat maatregelen om de economische groei te stimuleren lopen in Amerika einde van dit jaar af. Amerika is druk met van alles behalve met dit en het einde van het jaar nadert. Gevolg voor 2013 is een krimp voor de Amerikaanse economie en misschien het begin van een nieuwe recessie. De hele wereld zal daar last van krijgen.

Dus een ieder die zegt dat het einde van de crisis in zicht is die liegt.

Ik las laatst ergens het Hindiwoord: jugaad. Dit betekent dat als iets niet linksom dan wel rechtsom kan, er altijd nog een andere manier is.

Zolang wij samen met elkaar die andere manier proberen te vinden is er nog hoop.

 

Uitstel Van Duijn

Morgen, 30 oktober, zou bij het Gerechtshof in Amsterdam een nieuwe procedure van Roel van Duijn aanvangen. Maar er is uitstel gevraagd van de procedure voor strafvordering inzake de ontvoering. De redenen hiervoor zijn, dat het voor de inhoudelijke degelijkheid van de behandeling beter is, dat het verslag van de Nationale Ombudsman en het rapport van de wetenschappelijke commissie over het boek Diepvriesfiguur er eerst zijn. We moeten dus nog even geduld hebben.

Dag van de stilte

Nou heb ik het niet zo op al die themadagen, maar toevallig las ik dat het vandaag de dag van de stilte is. Voor mij is stilte vrede en even mijn hoofd leeg maken.

In Spijkenisse zijn vier mensen gewond geraakt, waarvan twee ernstig. Steekpartij om een gestolen telefoon.

Overval op casino in Beverwijk, personeel bedreigd met een mes.

Een conducteur is bewusteloos geslagen in zijn eigen trein omdat hij iemand uit de trein zette die geen kaartje had.

Bij het lezen van het bovenstaande wordt ik inderdaad even stil vandaag.

Er waren nog meer mensen vandaag die niet stil wilden zijn. Er was een onderzoek Joris D. protest in Den Haag. Joris D. is een Nederlandse topambtenaar. Hij wordt al jaren beschuldigd van kindermisbruik en hij zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden hiervoor. Er schijnt nu genoeg feitelijk materiaal tegen hem te zijn om een rechtszaak te starten. Dit zou ook weer een unicum zijn voor in ons landje. Er waren zo’n 100 mensen die in een vriendelijke en vreedzame protestmars naar het huis van Joris D. wandelden in Den Haag. De organisatie was in handen van JDTV, Occupy Den Haag en Anonymous. Ik heb het even gevolgd via livestream op Argusoog.

Kindermisbruik, ja daar wordt ik ook weer even stil van vandaag.

Dan maar even naar het bos toe. Wandelen door het bos en met mijn laarzen door de bladeren heen ploeteren. Prachtige mooie herfstkleuren en de zon schijnt tussen de bomen door. Af en toe hoor je een hond blaffen of een kinderstem in de verte klinken. Een groet naar de mensen die je ontmoet in het bos. Een paard met huifkar die voorbij komt. Vogels die langs je hoofd scheren.

Het bos, alleen daar kon ik de stilte even vinden vandaag.

Spaarpotje is terug!

Ik hoor steeds meer mensen om mij heen over spaarpotjes aanleggen. Ik had vroeger ook een spaarpotje, een metalen ding dat alleen geleegd kon worden met een sleuteltje bij de bank. Ik kreeg af en toe iets voor in mijn spaarpot van een oom of tante. En met het tonen van je schoolrapport was ook altijd wel geld te verdienen. Een keer in het jaar ging je dan met je spaarpotje naar de bank toe en werd de spaarpot geleegd. Volgens mij kreeg je dan ook nog een cadeautje. En het werd dan met pen bijgeschreven in een rood of oranje spaarbankboekje. In deze tijd ondenkbaar.

Ook had je de zilvervlootrekening. Tussen je 15e en 20e jaar kon je hier een bedrag op zetten en aan het einde kreeg je dan een premie van 10% van het spaartegoed. En zo had je een aardig spaarcentje op je 20e jaar. Eventueel voor het gaan behalen van je rijbewijs, auto kopen, brommer kopen, je uitzet kopen en voor de eerste aanbetaling voor een koophuis.

Nu zie je dat diverse banken weer terug komen met spaarrekeningen. Ook de naam zilvervlootrekening is weer terug van weggeweest.

Om de economie te stimuleren moeten we met zijn allen geld uitgeven, maar toch zie je op dit moment dat iedereen aan het sparen is. De spaarpot is weer terug van weggeweest! Een spaarvarken of geldpijp, het is er allemaal.

Je kunt een spaarpotje aanleggen voor uit eten gaan, film bezoek, uitgaan, kleding, huis, sporten, rijbewijs halen en nog tal van andere dingen. Ik hoor steeds meer jongeren om mij heen die dit soort potjes hebben aangelegd, gewoon omdat alles zo duur is. De sport is dan wel om met je handen uit je spaarpotjes te blijven voor andere dingen. Met geld op een bankrekening vang je nog iets van rente en thuis in je potje niet.

Maar het is goed om je bewust te zijn van dat je voor iets kunt sparen. Het geeft ook een veel beter gevoel als je zelf iets bij elkaar hebt gespaard dan dat je er geld voor geleend hebt. En geld lenen is altijd duur, wat ze je ook beloven!

Al begin je maar met alle 0,05 en 0,10 muntjes in een spaarpotje te doen. Moet je aan het einde van het jaar eens kijken en dan zul je zien dat je een aardig bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Het spaarpotje is weer terug!

Wie ontvangt Sinterklaas in Roermond?

Ik werd mij net bewust van het feit dat de landelijke intocht van Sinterklaas dit jaar in Roermond is op 17 november.

Dan komt bij mij de vraag op: wie gaat Sint en Piet ontvangen in Roermond?

Even de feiten in Roermond op een rijtje.

*Jos van Rey , verdachte/onderzoek naar fraude/gelekte informatie, gestopt als wethouder en als lid van de Eerste Kamer.

*De VVD stapt uit de coalitie van Roermond.

*Ricardo Offermanns, zou informatie van Van Rey ontvangen hebben, was als enige nog in de running voor het burgemeesterschap van Roermond en heeft zich teruggetrokken.

*Ex-burgemeester Hans Schmidt van Woerden wil wederom een gooi doen naar het burgemeesterschap van Roermond. Ricardo Offermans had het eerder van hem gewonnen.

*Henk van Beers, per 1 februari 2012 is hem op eigen verzoek eervol ontslag verleend als burgemeester van Roermond en hij is nu waarnemend burgemeester.

Ik heb net even gebeld met Spanje en ik heb vernomen dat de Sint ernstig twijfelt of ze wel koers zullen zetten naar Roermond. Piet had er al een gedicht over geschreven.

Crisis in Roermond door Jos,

Sint en Piet zijn de klos.

Wie ontvangt ons 17 november in Roermond,

de VVD niet want die zitten aan de grond.

Ricardo Offermans is ook uit beeld,

de Sint heeft zijn cadeautjes al onder de andere raadsleden verdeeld.

Misschien wil  Henk Beers nog even blijven,

dan kan Hans Schmidt nog een sollicitatiebrief schrijven.

Sint weet echt nog niet of hij uit Spanje gaat komen,

maar al die kinderen in Roermond hebben wel hun dromen.

Dus Piet, zullen we het dan maar voor de kinderen doen?

Kleine kinderen hebben gelukkig nog geen besef dat alles draait om macht en poen!

Sint en Piet

Kabinet Rutte II in November?

De VVD en de PVDA hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt. Dat akkoord is naar het Centraal Planbureau gestuurd voor doorrekening. Dan komen er nog wat aanpassingen en moeten de beide fracties de plannen goedkeuren.

Radiostilte binnenkort over?

Oud geld voor de rechter

Vandaag was ik weer op pad en ging mijn reis naar de rechtbank in Utrecht. Daar stond oud geld voor de rechter. De inhoudelijke behandeling in de meineedzaak van de ex-rechters Westenberg en Kalbfleisch. Een historisch proces dat belangrijk is voor de geschiedenis van Nederland en de rechtspraak van Nederland.

Ik kijk er met iets andere ogen naar dan de gemiddelde bezoeker. Misschien meer vanuit menselijk en onderzoekend oogpunt. Kalbfleisch en Westenberg, die voor mij oud geld vertegenwoordigen. Een sprookjesleven in onder andere: Heemstede, Aerdenhout, Haarlem en Den Haag. Borrels en etentjes. Theepaviljoen de Horsten in Wassenaar, waar de gewone burger van droomt maar waar hun sprookje in leven wordt gehouden. Rechters en hun vrouwen die ook na werktijd vrienden zijn en elkaar regelmatig zien. Leeftijdgenoten en in hun tijd was het heel gewoon om na werktijd nog een borreltje te gaan doen met elkaar, sociaal.

Het ging inhoudelijk erg veel over herinneringen van vroeger. En begrijpelijk dat je niet alles meer precies weet. Frappant was dat de ex-vrouw van Kalbfleisch haar officiële verklaring wat afzwakte. Ook slechte herinneringen, het is allemaal zolang geleden.

Grappig dat ik later achter de huidige vrouw van Kalbfleisch zat en zij met haar hoofd ja ging knikken als haar man iets vertelde. Wat haar man vertelde haalde bij haar weer een vergeten herinnering boven. Hoe wonderlijk en leuk is het menselijk brein.

De vrouw van Kalbfleisch was verkouden en haalde met enige regelmaat een katoenen zakdoek uit haar tas. Hoe ziet de tas van iemand met oud geld eruit? Bewust waargenomen: zwarte tas met hierin een katoenen zakdoek, brillenkoker, de Staatscourant, zilverkleurige pen, portemonnee met contant geld biljetten erin en een nagelvijl. Heel gewoon dus. Later ging ze ook nog haar nagels zitten vijlen, hoe menselijk.

Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat je soms vergeet dat er ook een gezin bij de verdachten hoort. Zij zitten niet in de verdachtenbank maar komen toch naar de rechtszaal en blijven hun man/vader steunen. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten.

Micha Kat was ook aanwezig en hij kreeg twee keer waarschuwingen van de rechter, toen hij te luidruchtig werd. Bij een derde keer kon hij naar de gang vertrekken. Die derde keer kwam er niet dus hij kon blijven. Alsof we weer in de schoolbanken zaten. Ik kreeg de neiging om de gum van een van de tekenaars te vragen om naar iemand zijn hoofd te gooien. Oude herinneringen van school kwamen boven bij mij.

Stijn Franken, de advocaat van Westenberg keek rond 15.30 uur achterom naar de klok aan de muur. Toen het voor de zoveelste keer erover ging wie de proceskosten betaalde van Westenberg, greep hij in. Hij was er duidelijk klaar mee, geweldig. Als Stijn Franken iets zegt dan is het ook altijd raak. (De Haagse rechtbank betaalt deze kosten overigens.)

Maar buiten dit alles was het een serieus en goed inhoudelijk geheel. Ik ben het wel eens met de heer Jan Poot, het gaat over het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in de rechtspraak. Bewust worden van dat je als rechter een voorbeeldfunctie hebt. Daarom is dit proces zo belangrijk voor Nederland en dit is voor mij ook een van de redenen om dit soort zaken te volgen.

De benadeelde partij, de heren Poot eisten een bedrag voor de immateriële schade, om reputatieschaden en gederfde levensvreugde. Het bedrag laten ze aan de rechter over.

Op 9 november komen de requisitoiren en pleidooien aan bod en zal het OM zijn eis formuleren.

 

Dolfijne dag

Vandaag in Harderwijk bij het Dolfinarium. Een dagje uit samen met een vriendin en twee kleine kinderen. Eigenlijk twee te kleine kinderen voor het dolfinarium. Het was goed dat we vrijkaartjes hadden voor drie personen en maar een keer de entree hoefden te betalen. Toch nog 7,50 euro parkeren en 25,50 euro entree dus totaal 33,00 euro. Stel je voor dat je geen vrijkaartjes zou hebben, dan is je portemonnee zich echt bewust van een dagje Dolfinarium.

Gelukkig waren er meerdere te kleine kinderen, die de speeltuin leuker vonden dan alles wat met dolfijnen en andere dieren te maken had. Wij zijn ons er in ieder geval bewust van geworden dat je beter met kinderen vanaf ongeveer de leeftijd van 8 jaar erheen kunt gaan. Maar wij als volwassenen, die ook nog kinderlijk gedrag vertonen, vonden het prachtig.

De show, Droomwens, in de DolfijndoMijn vonden we gelukkig allemaal  prachtig.

Het was een leuke dag en zo op het oog, was er in dit park niets te merken van de economische crisis. Het was lekker druk met bezoekers.

Opvallend was wel dat toen we in de rij stonden bij het DolfijndoMijn er een erge stank hing en later ook bij de patattent. Nee, geen vislucht maar een teerlucht. Ik ben even navraag gaan doen en dan krijg je altijd weer meer informatie dan waar je om gevraagd hebt, erg leuk. De teerlucht kwam waarschijnlijk van een dichtbij gelegen asfaltinstallatie af en het personeellid had de lucht niet waargenomen. Wij gelukkig wel.

De medewerkster wist nog wel te vertellen dat er asbest vlakbij het park ligt wat nog geruimd moet worden. Ja, want er moeten allemaal nieuwe huizen komen. Even opgezocht en dit klopt inderdaad. Gaat over de voormalige asbestfabriek Asbestona. De grond moet gesaneerd worden voor de bouw van een nieuwe woonwijk. Juridisch gehakketak tussen de vorige grondeigenaar, de gemeente Harderwijk en de sloper. Om een lang verhaal kort te maken, het ligt dus stil. Het gaat allemaal over geld en het kost allemaal ook geld.

Ook toevallig, de Onderzoeksraad voor Veiligheid begint met een onderzoek naar het Harderwijkse visbedrijf Foppen. De raad wil weten hoe het bedrijf is omgegaan met het risico op de uitbraak van salmonella waardoor de afgelopen weken ongeveer duidend mensen ziek van zijn geworden. (En waarschijnlijk drie mensen zijn overleden.)

Pas las ik ergens dat dolfijnen kunnen praten.

Misschien kunnen ze mij een keer vertellen hoe ze het vinden om in Harderwijk te wonen?