Tompouce dag…

Het is vandaag Koningsdag en ik heb een oranje gekleurde tompouce op, traditie. En ik heb voor de rest lekker het huis schoongemaakt. Het is bijna het einde van mijn vakantie. Ik heb leuke dingen gedaan en leuke mensen ontmoet en het was lekker even vrij. Ik was van de week bij een vriendin en daar hadden we koffie met appeltaart gegeten bij La Place voor een euro per persoon en pret. Het kan dus wel zo’n lage prijs, het was een aanbieding. En ik kreeg bij het tanken voor het eerst de vraag of ik voor een cent extra per liter de CO2 uitstoot van mijn tanken wilde compenseren? Ik word persoonlijk gek van alle vragen na een aankoop maar dat ben ik en pret. Het bracht mij wel op het idee om eens na te zoeken of die zaak van Shell met de olievervuiling in Nigeria nou al eens tot een einde was gekomen, ik was daar een paar jaar geleden bij in de rechtbank als toehoorster. Tot mijn verbazing begon deze zaak in 2008 en is er nu nog steeds in 2019 met het hoger beroep aan de gang, bizar lang. En ik ben gisteren de dag voor Koningsdag in de mooie stad Amsterdam geweest om naar de World Press Photo te gaan in de Nieuwe Kerk. Ik zat even te voet een beetje vast op het Damrak tussen de toeristen en pret en ik was net op tijd bij mijn afspraakje voor de ingang van de kerk. De meeste foto’s waren niet zo boeiend, allemaal ellende maar vooruit, wel mooi genomen. Ik vond een foto van een panter mooi. Mijn nummer een was de foto van Daniele Volpe met Still life volcano. Ik had de afgelopen week zelf van mijn verjaardagsgeld een ventilator gekocht want vorig jaar waren die dingen uitverkocht en op deze foto stond een ventilator en zoiets schept dan een band en pret. De foto toonde een huiskamer na een vulkaanuitbarsting in Guatemala. Ik vond deze foto misschien wel zo mooi omdat de andere foto’s meest van dingen waren met iets van menselijk handelen erin. Vrede is maakbaar en afval voorkomen is maakbaar. Een vulkaanuitbarsting is een ander verhaal, de wetenschap is nog niet zover dat een uitbarsting helemaal voorkomen kan worden als ik het goed heb. Afijn en zo denk ik altijd weer wat na bij het zien van de foto’s. In de middag nog op een terras gezeten en toen te voet door de mensenmassa heen die ondertussen al wat oranje hoedjes op hun hoofden hadden, richting bus en huis.

Hee een paashond…

Het was weer even wennen thuis en dan vooral met de hoge prijzen van alles in Nederland. Parkeergeld Schiphol om mij af te halen, hoppa 7 euro. Koffie op Schiphol bijna 9 euro… In Portugal en ook in Italië volgens mijn vriendin, lagen de prijzen stukken lager, tja. Mijn vriendin kon mooi vertellen over het basisinkomen in Italië van 500 euro, het is geen vetpot aldus een inwoner daar, tja. Huur 200 euro, zorgkosten 100 euro en dan de rest nog van het levensonderhoud, tja. En zo hebben alle landen hun eigen sores, bewust van. Ik was de paasdagen in eigen land en natuurlijk mijn oprechte medeleven voor alle mensen die dierbaren zijn verloren bij de aanslagen in Sri Lanka. Ik had zondag een verjaardag en door het mooie landschap op de fiets naar de verjaardag gegaan. Onderweg de ganzen met de kleintjes en de prachtige natuur, het land is mooi in het voorjaar. Gisteren met mijn reismattie naar het strand gegaan om even bij te kletsen en om te genieten van de zomerse temperaturen in april. Het was nog vroeg toen wij op het strand liepen en opeens stonden er een paar mensen naar de zee te kijken en een man wees ons op een zeehond op het strand. Er was iemand met een hond die de hond gelukkig aan de lijn hield en iedereen bewaarde afstand en genoot van de zeehond op het strand. Het zijn van die cadeautjes die de dag al de moeite waard maken dan… Ik heb een foto genomen en de stip bij zee is de zeehond, bijzonder mooi. We hebben lekker op het strand gezeten en een wandeling gemaakt en natuurlijk appeltaart en later bitterballen gegeten op deze mooie dag. Het was voor mij wel goed insmeren want de zon was fel. Op de terugweg even langs de kuikenhof, aldus Amerikanen en pret. Het is een belevenis om het toerisme daar te bekijken en we hebben erg gelachen om alle toeristen op de oranje fietsen en de toeristen in een bollenveld. De kleuren waren prachtig van de velden, bewust van. Het was een mooi en zonnig weekend.

Dag Portugal…

In de ochtend een tour door Lissabon gemaakt met een gids. In de oude straatjes gelopen in de regen en ik heb later droog bij het grafmonument van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama gestaan. En ik heb weer mooie glas-in-loodramen gezien in Lissabon. Ik zag de bekende tram in het straatbeeld van Lissabon. Zo al met al een aardige stad maar zeker niet mijn stad, te druk en te groot. Ik vond zelf de oud ijzeren lift van meer dan 100 jaar oud het meest bijzondere in deze stad. En natuurlijk de geschiedenis van deze stad met de verwoestende aardbeving in 1755. Nee, het hoogtepunt van deze vakantie was voor mij Aveiro. Ik heb een goede indruk gekregen van het land Portugal en het was voor mij een leuk land om één keer heen te gaan. Morgen weer naar huis en ik vlieg met TAP en dan krijg ik weer zo’n leuk doosje met afbeeldingen van Portugal erop waar lekker eten in zit! Mijn reismattie is al terug uit Italië en zij komt mij morgen ophalen op Schiphol, als verlaat verjaardagscadeau en pret. De volgende keer weer met haar op reis en alles weer zelf regelen en lachen, voor nu was deze vakantie even goed en ik ben er weer wijzer van geworden. Of zoals op het kaartje van mij reisleidster stond… Een reis van duizend mijl, begint met de eerste stap, citaat van Lao-Tse. Dag Portugal… 

Verlangen naar het heden en thuis…

In Évora nog een rondleiding gehad door het mooie plaatsje en een bezoek aan de Sao Francisco kerk gebracht met wederom een mooi beeld van Fatima in deze kerk. We waren verder vandaag in de drukke badplaats Cascais en er stonden lange rijen bij de tankstations want een staking van het brandstof transport. Ik hoop dat we nog terug kunnen vliegen en pret. We waren ook in Sintra en daar was het heel erg druk, te druk. We hebben daar wel lekker gegeten in een leuk restaurantje. In de middag met nog twee mensen getracht een heuvel te beklimmen en helaas mislukt en wel gelachen. Ik vind het trouwens leuk dat ze in Portugal gewoon bij de toonbank even een bakkie koffie drinken en iets eten in de kleine koffietentjes. En ik zag vandaag voor het eerst op straat een afvalbak met een zonnepaneel op de bovenkant en die met een voetpedaal open ging en geen dank u wel zei. En toen op naar Lissabon waar ik de mooiste hotelkamer tot nu toe heb op de tiende verdieping met balkon en met prachtig uitzicht over de stad. Ik wil nu eigenlijk wel naar huis en ik ben benieuwd hoe het met mijn ouders gaat en met oma. Ik heb al zoveel geschiedenis voorbij horen komen en geschiedenis gezien dat ik een beetje snak naar het heden. Ik zag in Lissabon trouwens elektrische fietsen en steps en een elektrisch laadpunt voor auto’s. Voor de aanleg van goede fietspaden in Portugal is een ervaren Nederlander nodig daar… Er zijn verder weinig zonnepanelen en windmolens te bekennen. De jongeren trekken weg en wie gaat alle steentjes nog onderhouden in het land en alle tegeltjes? De 3D printer of volgende uitvinding? In Lissabon veel rolkoffers en de panden worden een voor een opgekocht en mooi gemaakt en in de verhuur gedaan. Zeg maar, waar Amsterdam nu een beetje van terug wil komen en pret.

Op het platteland…

Het is trouwens leuk om de citroenen en de sinaasappels aan de bomen te zien groeien in Portugal. We gingen vandaag het platteland door en op… Na een tijdje in de bus gezeten te hebben, bij een korte stop langs de weg een kopje koffie gedronken voor 0,60 euro. Ja, vooral op het platteland lagen de prijzen laag. Guus uit de groep vroeg tijdens de koffie of hij op het blog mocht bij mij, nou gefeliciteerd, je staat erop. De vrouw van Guus is van de Nijntjes breien voor KiKa, staat zij ook een beetje in de zon op dit blog. We kwamen aan bij een Port landgoed. Het was leuk om te zien en de rondleiding was erg leuk en er kon natuurlijk geproefd worden na afloop van de rondleiding. Onderweg zagen wij ze al vanuit de bus, de kurkeikenbomen. Ze pellen de bomen als het ware en de schors van de boom is kurk. We gingen naar een hal waar ze het proces aan ons lieten zien van kurkeikenboom tot eindproduct tas van kurk. En na afloop ging er natuurlijk nog een deur open waar alle producten van kurk gekocht konden worden, van tas tot schoenen. Het was een leerzaam dagje op het mooie platteland. Er zitten trouwens veel Nederlanders met een farm of te wel een boerderij in Portugal. Een van onze gidsen ging elk jaar naar een gezamenlijke 5 decemberviering in Portugal met Sinterklaas en Zwarte Piet, ooooh Zwarte Piet klonk er vanuit de bus en pret. Évora was de volgende bestemming en heerlijk op een terras gezeten daar met een deel van de groep. Een iemand van de groep noemde klimaatschaamte met vliegen, last van klimaatschaamte. Ik vroeg om mij er iets meer over te vertellen, interessant. Je kent het woord toch wel? Jawel maar ik ken niemand in mijn omgeving die er last van heeft dus vertel… Nou vliegen iets minder ver weg en afval rapen op het strand. Nou laat mij dan maar enkel als enige van de groep, een rugzak van 6,6 kilo bagage meenemen en pret. Er zat ook een oud onderwijzeres in de groep en ik vroeg over het onderwijs en ja zij was links maar dat had niets met het gegeven onderwijs te maken. Nou, ik schaamde mij op vakantie maar voor een ding en dat waren wat kerken met veel pracht en praal en dat dan voor mijn ogen een dakloos persoon van de stoep van de kerk werd gehaald door de handhaving. Echt vreemd, ik ervaar bij zoiets schaamte en ik ga geen naam aan deze schaamte geven, schaamte is gewoon schaamte en zucht. Nou ik leer veel op mijn reis en ik mis alleen mijn reismattie vreselijk voor de humor. In de avond kwam het bericht van de brand in de Notre Dame in Parijs en als je dan zoveel historische bouwwerken hebt bezocht door de week heen dan doet dat toch verdriet.

Jarig en een lied en strand…

Hoera, jarig en niemand die het weet hier! Nou het ging bijna fout want je moest hier wel het paspoort afgeven en weer ophalen bij de receptie en het meisje van de receptie zag mijn geboortedatum en gaf mij een lach, bijna ging mijn niet verjaardagsfeest niet door en pret. We gingen naar Batalha en naar het klooster in Alcobaça en daar stond iemand onder een poort geweldig mooi te zingen, waaronder het nummer Avé Maria. João Paulo Ferreira – Countertenor, ik beschouwde hem als mijn verjaardagscadeau! Echt, een mooier verjaardagscadeau kon ik mij niet wensen! Ik was later nog even op het bankje gaan zitten bij hem in de buurt om hem nog een keer te horen zingen, alles mag tenslotte want jarig. Ik heb lekker koffie gedronken en in de middag kwam mijn andere verjaardagscadeau want we gingen naar de kust, hoera! Ik heb lekker op het strand van Nazaré gestaan en wat een mooie sterke golven daar! Er waren twee mensen van mijn groep plastic aan het rapen op het strand in Portugal. Ik heb alleen maar lekker op het strand gezeten in de zon en genoten van de golven! We zijn later nog naar een hoog uitzichtpunt gereden en mooie foto’s van grote hoogte van het strand beneden genomen. In de avond nog even naar de basiliek van Fatima gelopen en er was een kerkdienst aan de gang, even gekeken en toen daar nog een rondje gelopen over het plein. Ik had vanuit eigen land lieve berichtjes voor mijn verjaardag en zo was het een mooie verjaardag in Portugal!

 

Doosjes in Tomar en het geheim van Fatima…

Het was vandaag Tomar, de stad van de Tempeliers. Na een bezoek aan de kleine synagoge op naar een bijzonder museum, het lucifermuseum. En ja hoor, tussen alle vitrinekasten stonden ook de Nederlandse doosjes met lucifers. Ik hoor wel eens mensen over winkels van vroeger en er waren luciferdoosjes van De Gruyter, erg grappig en ook doosjes van Edah en nog wat van die oude winkels. Ik stond er nooit zo bij stil maar vroeger waren doosjes lucifers natuurlijk standaard in huis. Er waren ook doosjes met Hollandse molens erop! Tja, de een verzamelt postzegels en de ander doosjes lucifers en ikke zelf spaar kleine borrelglaasjes met de plaatsnaam erop. Ik heb er deze reis vijf bijgekocht en verder helemaal niets want alleen handbagage en pret. Het was erg leuk en ik ben weer naar het water toe gelopen en ik vond daar een eend met kleintjes. In weer een mooi parkje aan het water een beetje zitten schrijven en toen was het tijd om verder te gaan. Onderweg de ooievaarsnesten in de elektriciteitsmasten, leuk om te zien. In de middag was daar een goed hotel in de bedevaartsplaats Fatima. Ik ben meteen naar de basiliek gelopen om de hoek van het hotel. Een voorplein dat tweemaal zo groot is als het St. Pietersplein in Rome. Het geheim van Fatima. We zagen onderweg al mensen met gele hesjes lopen en nee geen demonstranten maar pelgrims op bedevaartstocht. Er zijn mensen die zo’n route lopen en dan ook uitkomen in Fatima. Ik ben met een ouder echtpaar het plein rond gelopen en het was bizar om te zien hoe mensen op hun knieën over een wit pad boete aan het doen waren. Je kon ook van was een oor kopen en dan maar hopen op beter horen en het schijnt dat er zelfs eierstokken van was te koop zijn voor een kinderwens. Bij ons steken mensen een kaarsje op en daar gooien ze allemaal handen vol met kaarsen in het vuur. Ik heb trouwens geen kaarsen opgestoken in kerken in Portugal want ze hebben daar allemaal elektrische kaarsjes en die zijn niet echt. Het kost veel geld om de walm van de kaarsen weg te werken in een kerk maar een elektrische kaars is voor mij echt geen kaars, bewust van. Wat we zien is niet hetgeen we zien in nep kaarslicht.

De schoonheid van Aveiro…

Er zijn van die plaatsjes waar je mij gewoon mag laten voor een paar dagen en vandaag was er zo’n plaatsje. De melancholieke Portugees zou zeggen, zij heeft haar hart verloren aan de schoonheid van Aveiro. Er stond trouwens een schattig wit kerkje in het centrum met in de kerk een hart met achter het glas geel met blauwe tegeltjes, enig. De huisjes met de tegeltjes, enig. Ik heb mooie foto’s gemaakt en leuk zo die huizen en dan een waslijntje met wasgoed en een airco aan de muur. Er was ook een straatje met mooie graffiti op de muren, of ik moet misschien zeggen muurtekeningen. Echt een geweldig om te dwalen door de straatjes in Aveiro, de vissershuisjes en de vismarkt. In de kanalen rondom Aveiro sierlijke beschilderde zeewierboten en het gaf het geheel een vrolijk aanzien. Ik heb een tijdje langs de waterkant gezeten en af en toe zaten er mensen uit mijn groep in een van de bootjes en ik kon dan zwaaien en pret. Aan al het mooie komt een eind en zo ging de reis verder naar Coimbra en ik vond het daar zo niet leuk na Aveiro. De oude universiteit kon mij niet bekoren. En aan het einde van de dag reden we naar weer een hilarisch hotel met een discotheek op het terrein en ja de discojeugd ging om zes uur in de ochtend toeterend en juichend naar huis na een nacht van boem boem boem. Ik heb trouwens goed geslapen daar tot zes uur in de ochtend en pret. Het is wel grappig dat het tot nu toe altijd wel iets was met de overnachtingshotels. Bij de een geweldig diner, bij de ander geweldig ontbijt en bij de een goede kamer en bij de ander is er niet over nagedacht of zoiets. Het is wel het leuke van op reis en ik heb alleen een waterkoker gemist op de hotelkamers om oploskoffie en thee te maken. Ik wil graag direct koffie bij het opstaan en dus de volgende keer in de rugtas een mini waterkoker meenemen. Als het er niet is dan weet je pas wat je mist… Het leuke in dit hotel waren de witte schelpen bij het diner, het opdienen en het geluid van schepjes op het bord waren al leuk, lekker ook trouwens. Er zitten ook drie dames in de groep die elkaar ontmoet hebben bij de samen eten club, grappig.

In Porto over de Douro…

Er waren zo voor de Pasen trouwens veel processies in Portugal. In Porto ook weer letters en nu blauwe letters met Porto en ook zonder I ervoor en ik nam er een foto van… Het hoogtepunt van de dag was de boottocht over de Douro. Het was prachtig weer en boot en water zijn altijd goed. We hebben verder de stad bekeken en er was bij de letters Porto een prachtig stadspark. Ik zocht als ik de kathedralen, kerken, kloosters, oude gebouwen moe was steeds een stadspark uit om lekker te genieten van de mooie natuur. De kathedraal van Oporto was wel bijzonder. Blauwe en witte tegeltjes en echt prachtig allemaal en toch, ik vond de buitenkant van de kathedraal eigenlijk mooier. En ik was eigenlijk best trots op mijzelf dat ik steeds weer op tijd bij de bus was en pret. En zo ondertussen de mensen in mijn reisgroep al en beetje leren kennen en zij komen uit alle hoeken van Nederland, leuk. Er waren mensen uit Zundert en ja ik kom een keer naar jullie bloemencorso. Het is soms best leuk om te zien hoe trots mensen kunnen zijn op waar zij vandaan komen. In zo’n groep is het ook leuk luisteren naar wat zij voor werk deden en hoe het in hun tijd was en waarom de meeste toch wel erg blij waren dat zij nog in de goede tijd konden stoppen met werken, interessante gesprekken. In de groep nog twee dames die nog freelance aan het werk waren en de reisleidster dan en mijn persoontje, de rest hoeft alleen nog maar te genieten. Ik zelf ga straks met een looprek naar mij klanten toe tegen de tijd dat ik iets van pensioen krijg en pret. In Portugal zijn trouwens veel Chinese winkels, zij kopen voor relatief weinig geld een winkel en het hele gezin komt over.

Ik zit nog niet echt lekker in mijn vakantievel…

In Braga de kathedraal bezocht en de glas-in-loodramen waren erg mooi. De trappen beklommen naar het heiligdom van Bom Jesus do Monte en de natuur was daar erg mooi en de trappen ook weer naar beneden gegaan. In Braga hadden ze vast geleerd van Amsterdam want er stonden grote witte letters met Braga en zonder I ervoor en pret. Ik ging er mee op de foto. In de middag nog naar Guimarães geweest met een kasteel op het programma en het kon mij allemaal nog niet zo bekoren, misschien nog de moeheid van thuis in het lichaam en in de geest? Ik was in de groep de jongste en het is best raar om aan mensen te vragen, wat deed u vroeger voor werk? En zeg maar jij hoor tegen mij, zucht, u bent oud en dus zeg ik vast nog per ongeluk u tegen u en pret. We hadden een goede buschauffeur, heel belangrijk tijdens zo’n rondreis. En de reisleidster was echt heel aardig! De meeste groepsgenoten waren echtparen met pensioen of al heul lang met pensioen… Ik vond het af en toe schattig om te zien hoe twee ouderen hand in hand de heuvel op gingen. Het volgende hotel voor twee nachten was bij Porto en lag naast de snelweg en ik noemde het een afwerkhotel. Het eten was bijzonder in een restaurant in de buurt en we werden ontvangen in een ruimte achter het restaurant en gingen eten onder TL verlichting. Mijn reismattie in Italië begreep heel erg goed dat ik de tweede avond op mijn kamer broodjes gezond bleef eten… Een vreetschuur noemde iemand uit mijn groep het restaurant en pret. Morgen naar Porto.