Altijd een oplossing

Gisteren was ik weer bij de Voedselbank en daar zei iemand: “er komt altijd een oplossing.” En dat is ook zo, al is de situatie voor veel mensen uitzichtloos, ze blijven over het algemeen positief. Het is waar wat ze allemaal roepen over de gezondheidszorg. Ik hoor het van de mensen om mij heen en bij de Voedselbank. Ze bezuinigen op hun gezondheid. Naar de tandarts gaan ze niet meer omdat ze bang zijn voor een hoge rekening. Over een paar jaar dus dubbele kosten omdat er dan ineens heel veel moet gebeuren. Het is te hopen dat de mensen het dan wel kunnen betalen. Ook doorverwijzingen naar een specialist laten ze maar even zitten. Zelfs voor dure medicijnen worden alternatieven gezocht. Bewust erg en de rekening van dit alles komt over een paar jaar dubbel terug.

Ook krijgen mensen amper nog de juiste hulp bij het zoeken naar werk en zien door alle papieren het bos niet meer. Het is maar goed dat de meeste mensen thuis zitten want ze zijn dagen verder met bellen en het invullen van papieren. Een bewindvoerder is dan de oplossing, maar ook dat kost de maatschappij weer geld. Om bewust moedeloos van te worden.

Ook vanuit een ander front, de berichtgeving over de bezuinigingen op de werkvloer. Rooksignalen vanuit twee bedrijven kwamen mijn kant op drijven… Door met een minimale bezetting hetzelfde resultaat te willen behalen met als gevolg dat de werkende mensen overspannen raken en er bij het productiewerk fouten gemaakt worden. Bewust niet goed bezig. Ga als directeur eens bewust zelf meewerken op alle afdelingen, pas dan krijg je een goed beeld van het bedrijf en weet je waar je de aanpassingen kunt doen, om te overleven.

Verder wordt het tijd dat alle mensen met geld in Nederland, gaan investeren in nieuwe bedrijven. Als we op de politiek moeten wachten dan is straks de helft van ons land werkeloos. Maar er is altijd een oplossing en misschien komt die wel uit Griekenland. Vandaag gaat onze minister Dijsselbloem naar Griekenland. Hij zal dan gelijk een banknummer geven waarop ze het geleende geld kunnen terugstorten en dan komen wij weer op de 3% norm uit, heerlijk!

Er komt altijd overal een oplossing voor.

O en o en o

Ik had een paar dagen geen zin om te schrijven en je moet vooral doen waar je zin in hebt. Ik was even druk met: niet wij en samen maar ik. Soms kun je bewuste stappen zetten om de ik sterker te maken om wij en samen weer beter te gaan doen.  Nog even tussendoor, wat een mooi nummer van Emeli Sandé, read all about it. Het hele jaar op nummer 1 laten staan, is mijn bewuste wens.

Ik heb al het nieuws een beetje snel gelezen en dan denk ik al snel: o en o en o. Er is altijd twijfel en bij twijfel lijkt het mij logisch dat er bepaalde zaken wat beter bekeken worden. Is nooit gedaan de afgelopen jaren. Nieuwe tijd, nieuwe kansen en ga ervoor!

Ik lag gisteren nog te denken aan mijn examen medisch rekenen, tijdens mijn laatste opleiding. Je moest de uitwerking opschrijven. De docent deed het voor, maar ik snapte er geen bal van. Wel kon ik de uitkomst berekenen maar dan op een andere manier. Bijles gekregen en daar bleek dat ik het anders deed maar wel tot dezelfde uitkomst kwam. Maar om toch mijn examen te behalen, moest ik de manier die de docent en iedereen deed opschrijven. Ik had het dus dubbel zwaar, ik moest iets nieuws leren wat voor mijn gevoel eigenlijk niet juist was. En de mop was dat de examens ook nog verdwenen en wij het examen een half jaar later weer moesten doen. Ik had wel een 10.

Maar wat ik hiermee wil zeggen is, dat iedereen die rechtdoor denkt ook eens naar links en naar rechts zouden kunnen denken. Dat kan verrassende resultaten opleveren en ook voor veel oplossingen zorgen. Niets is wat het lijkt en dingen kunnen altijd vanuit een andere invalshoek bekeken worden.

Voor alle duidelijkheid: de schuldencrisis zal blijven en de door de automatisering zullen de dingen veranderen. De komende jaren zullen echt cruciaal zijn. Het is aan ons samen om daar een juiste weg in te gaan vinden. Er is behoefte aan nieuwe mensen met nieuwe ideeën.

Met door blijven gaan op de oude weg zullen we er niet komen, maar samen met heel de bevolking komen we er wel. Leer van elkaar en help elkaar. Bewust samen.

Krasjes op de plaat

De oude economie verdwijnt rap. De Free Record Shop gaat faillissement aanvragen. Er zaten dus toch behoorlijk wat krassen op de plaat. Zo’n 700 mensen weer in de onzekerheid wat betreft hun baan. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat er nog een grote winkelketen binnenkort faillissement gaat aanvragen en een ander groot bedrijf gaat inkrimpen. Wat gaan al deze ontslagen mensen doen en wie helpt ze aan een baan? Als we straks allemaal met een helm op ons hoofd zitten en inpluggen op een systeem thuis, hoeven we dan nooit meer te werken? Toch dat basissalaris en voor de rest stappen we als robots door het leven? Waar gaat het heen en niemand die het weet. Geweldig!

In deze tijd zou je bijna gaan filosoferen dat de mens van nature slecht is maar door aan zichzelf te sleutelen de goedheid de boventoon kan laten voeren. Bewust nieuw oogpunt. Maar dat wij het samen een betere wereld kunnen maken dat geloof ik nog steeds. Het gaat niet vandaag en niet vanzelf maar steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat het anders kan. Er zijn al heel veel mensen goed bezig!

Volgens Rutte ergeren burgers zich meer aan fraude omdat de media er meer over berichten. Als je het niet opspoort dan vind je het niet en weet je het niet, toch raar dat er dan de afgelopen tientallen jaren slecht opgespoord is. Of wij vonden het allemaal maar normaal, dat kan het ook geweest zijn. Of er lagen veel kleedjes op tafel en tapijtjes op de vloer…

En wie eet er nog vlees? Paardenvlees misschien, of is dit ook besmet met de ESBL bacterie? Kipfilet, biefstuk en kalfsvlees wemelen van de ESBL bacteriën. En we noemen het weer zorgwekkend. De politiek weer geschokt en we hobbelen weer fijn een stukje door met zijn allen. Kan er op de labels voortaan komen te staan hoeveel antibiotica er in mijn biefstukje is gespoten? Niet door de EU laten bepalen, anders krijgen we weer een olijfolie verhaaltje. Nee, zelf bewust nadenken en zelf oplossingen zoeken hoe we de biefstuk en het andere vlees weer gezonder kunnen maken.

Gisteren zag ik een moedereend met drie piepkleine eendjes zwemmen. Mijn eerste gedachte was, hoe schoon is de sloot waarin ze zwemmen en hoe vervuild is een eend als ie op je bord ligt. Na deze gedachtewisseling, kon ik gelukkig ook nog genieten van het schouwspel. Nu maar hopen dat ze de nachtvorst overleven en geen diepvrieseenden worden.

Fijn weekend!

R.I.P. en goed

Gisteren was ik weer bij de Voedselbank en triest nieuws. Onze oudste cliënte van in de 80 jaar was overleden. R.I.P.

Gelukkig is zij niet overleden door een gebrek aan voedsel. Maar het is toch wel heel triest, dat zij de laatste weken van haar leven bij de Voedselbank moest komen voor voedsel. Wat een einde om je leven mee af te sluiten.

Ook zijn wij als vrijwilligers bewust een stapje terug aan het doen. Te goed zijn, daar werden wij genadeloos mee afgestraft. Mensen gaan al snel een loopje met je nemen. Regels zijn regels en die gelden ook bij de Voedselbank. Hoe graag wij alle mensen in de omgeving ook van voedsel willen voorzien.

Er bestaat trouwens in heel veel woonplaatsen ook al een Kledingbank. Dus mensen die kleding over hebben en hier nog geen goed doel voor hebben, lever het in bij de Kledingbank.

Omdat ik de debatten in Nederland even spuugzat was, heb ik gisterenavond bewust gekeken naar Barack Obama, zijn toespraak over terrorisme. Wat je ook over de man en zijn beleid te zeggen hebt, hadden wij maar iemand met zo’n uitstraling in Nederland! Bij hem heb krijg je het gevoel dat hij vanuit zijn hart spreekt. En wat ging hij goed om met een protest vanuit de zaal.

Obama wil er alles aan doen om Guantánamo Bay te sluiten. Ik ben benieuwd of het ervan gaat komen. Zoals ik al eerder schreef, zonder proces mensen opsluiten mag niet gebeuren.

Ons eigen Guantánamo Bay in Nederland zit nog weinig schot in. Alleen wordt het niet meer strafbaar om illegalen te helpen. Terecht stelt Amnesty International dat Nederland zich moet schamen voor hoe er wordt omgegaan met vreemdelingen.

Mensen die bewust goed doen, gelukkig zijn dat er heel veel in de wereld, maar het zijn er nooit genoeg.


Protest Monsanto

Zaterdag 25 mei wordt er overal in de wereld geprotesteerd tegen multinational Monsanto. Bij ons in Wageningen en in Amsterdam. Mensen die sinds de jaren 80 niet meer de straat op zijn geweest, trekken nu de protestschoenen aan om te gaan protesteren.

Monsanto is een Amerikaans chemiebedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen produceert. Voor meer informatie, zoek het lekker zelf bewust even op via het internet.

14.00 uur op de Dam in Amsterdam.

13.00 uur Duivendaal Wageningen.

Lachen als een thuiszorger met kiespijn

Op 8 juni is er in Amsterdam een bewuste landelijke manifestatie tegen de zorgplannen van het kabinet. Vanuit de Achterhoek komen er al zeker 800 thuishulpen die ontslagen worden bij Sensire. En als iedereen komt die de zorg een warm hart toedraagt dan komt het voller te staan met mensen dan met de troonswisseling. Ook wat meer protestborden? Ik heb al eerder over de thuiszorg geschreven en ik werk ook af en toe in de thuiszorg mee. Ik was pas nog bij iemand van wie de indicatie verlengd is met maar liefst 5 jaar! (Een keer per week hulp!) Totaal onnodig want deze persoon kan zich op dit moment nog heel goed redden met een keer hulp in de veertien dagen. Efficiënter werken en samen werken en de dingen bewust zien, daarmee kom je al een heel eind.

De thuiszorg overhevelen naar familie is vaak niet mogelijk omdat de kinderen werken om hun eigen rekeningen te betalen. En dan hebben mensen soms ook geen kinderen of kinderen die ze niet meer zien of ver weg wonen. Blijft wel feit dat als de werkeloosheid zo snel blijft oplopen dat de kinderen wel weer tijd krijgen voor de verzorging van hun ouders. Maar dat is een doemscenario.

De politiek moet een duidelijke lijn uitzetten en het liefst heel snel. Dan weten gemeente en thuiszorgorganisaties waar ze aan toe zijn. Samen kunnen zij dan een plan maken. Nu werken gemeente en thuiszorgorganisaties al samen aan plannen, zonder dat ze eigenlijk weten wat de lijn gaat worden. Het zou zonde zijn als ze nu voor niets samen aan het werk zijn!

Verder heb ik gisteren gelachen om het bewust worden van de heer Wilders en de heer Asscher. Ze bezochten allebei, los van elkaar, de Haagse Schilderswijk. Met eigen ogen kijken en bewust worden van de wijk. Het is zo ontzettend jammer dat ze samen geen bezoek hebben gebracht, had een voorbeeld voor Nederland geweest. En het was nog leuker geweest als ze erna, samen om een tafel waren gaan zitten om de boel te evalueren en naar buiten waren gekomen met een gezamenlijk idee. Ach, het begin is er…

Onze nieuwe paus is ook bewust worden van aan het spelen. Hij stond in de gaarkeuken bij de daklozen om ze een pauselijk hart onder de riem te steken.

Een bewust leuke dag voor iedereen vandaag en vergeet niet om te lachen vandaag, ook al heb je kiespijn!

En ik draai mee in de…

Ik was gisteren gezellig aan het filosoferen met Roel van Duijn en ik zat ondertussen te kijken naar de regen buiten en te luisteren naar zijn mooie pianospel. Dat onze dromen en wensen maar bewust uit mogen komen.

Ik ben de afgelopen weken weer vaak op pad geweest en zo heb ik ook twee dagen meegeholpen in een kringloopwinkel. En ik draai mee in de.. Zo zie je bewust eens wat er aangeboden wordt en waar er vraag naar is. Wat mij vooral opviel, was de leeftijd van de bezoekers van de winkel. Zij waren toch al ietsje pietsje ouder. Laatst was ik bij een vriendin en haar tienerdochter haalde haar neus op voor een 2e hands broodtrommel. “Gadverdamme, je weet nooit van wie de broodtrommel was.” Wat is er mis met een zo goed als nieuwe broodtrommel? Kost minder en dit vermindert het afval dat we naar de stortplaats brengen. Is 2e hands niet cool?

Opvallend dat veel mensen toch nog graag boeken kopen. Mensen vinden het toch nog prettig om een boek overal te kunnen neerleggen en bewust iets vast te houden. En valt ie in het bad dan is het niet je e-reader. Boeken zijn duur als je ze nieuw koopt en bij de kringloopwinkel heb je ze al voor tussen de 1 en 3 euro. Stripboeken zijn ook populair. Langspeelplaten en video’s is geen brood meer mee te verdienen. Of het moeten unieke exemplaren zijn.

Koelkasten, banken, tafels, stoelen en bedden in goede staat zijn wel populair. Soms zijn mensen vol onbegrip als ingebrachte spullen niet geaccepteerd worden. Bedenk dat de kringloopwinkel een beetje zekerheid wil hebben dat de spullen ook weer verkocht gaan worden. Anders moet de winkel de spullen alsnog afvoeren naar het grofvuil en niet elke kringloopwinkel mag dit gratis doen, helaas. Dus breng zelf ook je kapotte spullen en troep naar het grofvuil! Ook nooit zomaar iets dumpen voor de voordeur van zo’n winkel, is bewust heel erg onbeschoft!

En er zijn ook mensen die hun oude bankstel eerst via de zettertjes in de krant proberen te verkopen. Lukt niet en dan komt opeens het bericht dat het nieuwe bankstel over twee dagen komt. Paniek en ze bellen de kringloopwinkel of het oude bankstel per direct opgehaald kan worden. Onbegrip als daar geen gelegenheid voor is. Een kringloopwinkel heeft meestal vaste dagen dat ze de spullen bij de mensen thuis ophalen. Dit heeft alles te maken met planning en personeel. Wees je hiervan bewust!

Kleding kun je ook heel leuk in de kringloopwinkel kopen en eigenlijk is er voor iedereen wel iets te vinden in zo’n winkel. Een leuk dagdeel uit voor weinig geld!

Denkvoer

En wat viel er nog meer op in het nieuws? De zorgfraude, declaraties die niet kloppen. Bewust er een schepje bovenop doen. Als je met de auto naar de garage gaat voor een kapot rubber, dan proberen ze je ook een setje ruitenwissers te slijten. Leer je in de verkoopopleiding en we hebben het hier over een bedrijf en producten. Maar de zorg is toch geen bedrijf en wij zijn toch geen product? Toch vinden wij het heel normaal dat er 3 grote restaurants bij een ziekenhuis zijn, maar de cliëntenbalies op de polikliniek een krappe bedoening zijn, waar je amper lekker kunt zitten. Volgens mijn woordenboek betekent zorg: aandacht, bezorgdheid, zorgvuldige toewijding, ongerustheid en geldverlegenheid. Ik weet niet hoeveel woordenboeken er bestaan en wat daar dan weer in staat. Maar de woorden: winst maken, frauderen en patiënt als laatste, staan volgens mij in geen enkel woordenboek. Welk woordenboek gebruiken de studenten in de zorg dan?

In Groningen bemoeide een zwerver zich met een ruzie en ging de politie beledigen. Hij gooide een broodje naar de agenten. De man is ingesloten en heeft voor even een bed.Hoe wanhopig moet je zijn om je broodje naar de politie te gooien? Of zat er worst op en was de zwerver vegetariër? Of was het broodje al zo oud, dat het zo hard als een steen was geworden? Eerder dit jaar in Tilburg gooide een man de ruiten van een bedrijfspand in, in de hoop op een warme verblijfsplaats. Deze man had pech en werd heengezonden met een boete. Welke zwerver gaat er eens met een broodje een ruit ingooien? Ik ben bewust zo benieuwd wat dan de straf gaat worden…

Tot mijn stomme verbazing zag ik op een social media website, een afbeelding langs komen van een dode hond. Het dier werd dood in een sporttas gevonden in een kanaal bij Nijmegen. Voor zover ik weet, is de dader aangehouden en weer op vrije voeten gesteld en ondergedoken. Bij de afbeelding zag ik de naam en het adres van de verdachte staan. Nieuwe tijd, nieuwe aanpak? Dat het gruwelijk is en niet kan, mee eens! Maar ik stel voor om dan gelijk maar het schavot terug te brengen in de steden en dorpen. Ook werkverschaffing voor onze timmermannen. Misschien sowieso een goed idee, in plaats van de respect posters, als waarschuwing. Nederland heeft straks bijna 17 miljoen politieagenten. Oorzaak en gevolg en daar mag je zelf bewust over nadenken.

Een heel goed en positief voorbeeld is de samen zoekactie naar de vermiste broertjes. Triest drama, maar samen met elkaar zoeken, nieuwe tijd en nieuwe goede samenwerkingen. Zo kan het ook.

Leuke bedenksels

Wat viel er op in het nieuws de afgelopen week? In België kwam ik een leuk artikel tegen. Iemand heeft daar een lijkfiets ontworpen. Een prachtig plaatje van een fiets met een lijkkist, zag er vrolijk uit. Iemand met een goed idee en daar ben ik dol op. Scheelt je een hoop in de kosten. Alleen de volgers van de lijkkist? Moeten zij dan ook op de fiets? Ik zie oma van 80 nog niet achter de lijkfiets aan fietsen? Of de fietstaxi? Ik zie het al helemaal voor mij, de lijkfiets met er achteraan allemaal volgfietstaxi’s. En de achterste fiets heeft de bandenplakspullen bij zich, voor het geval dat.

En dan het gedoe over de Zeemeeuw. In Haarlem een voerverbod en ook in Leiden en Rotterdam kunnen ze de beesten wel schieten. Ook aan de Belgische kust. Hoe kunnen we samen dit probleem oplossen? In de Middeleeuwen stond de meeuw vaak op het menu. Hij werd gekookt en gevuld met kruiden en gewoon opgegeten. We eten ook paardenvlees, dus misschien is de lange termijnoplossing het eten van de Zeemeeuw? Je kunt niet zeggen dat ze een rotleven hebben gehad zo hoog in de lucht en ze zitten niet met tientallen in een hokje. Je zou de beesten ook gewoon kunnen accepteren.

En dan de olijfolie. Olijfolie mag in restaurants niet meer zonder etiket op tafel worden gezet. De Europese Commissie vindt dat de consumenten moeten weten wat ze binnen krijgen. Dat dit vanuit de Europese Commissie komt, dat is lachwekkend. Je zou zoiets eerder vanuit de horeca verwachten of vanuit een warendienst. Er zitten dus serieus mensen om een tafel, die op Europees niveau het over olijfolie hebben. Schuldencrisis, werkeloosheid, woningmarkt? Welnee, we hebben het vandaag over olijfolie. De horeca heeft het al zo moeilijk. Binnenkort ga ik in een restaurant de volgende vragen stellen: waar komt het zout op tafel vandaan? Waar komt de peper vandaan? Waar doen jullie je boodschappen? Welk huismerk frisdrank zit er in mijn glas? Hoeveel betalen jullie je personeel, is er sprake van uitbuiting? Wie heeft de tafelkleedjes gemaakt, ontwikkelingsland? Scheiden jullie het afval? Gaan de voedselrestanten naar de zwervers? Gebruiken jullie spaarlampen? Gebruiken jullie groene stroom? Is het ei op mijn eten een scharrelei? Wat was de naam van de koe die nu op mijn bord ligt? Hoe is dit dier geslacht?

Binnenkort het eerste transparante restaurant in Nederland, volgens de EU normen. Ik wil heel graag weten wat ik eet en ik geef om dieren. Maar soms kun je ook bewust een beetje doorslaan en het aan de ondernemer zelf overlaten… Mensen zelf laten denken…

 Vrolijke Pinksteren!

 

Vrolijke update

Er komt plenair debat over EU-referendum! Hoera!

De Tweede Kamer heeft besloten tot een plenair debat over het plan van Burgerforum EU, om een referendum te houden bij verdere overdracht van bevoegdheden.

Binnen twee weken zal er een datum voor het debat over het EU-referendum worden geprikt.

Weer een debat om bewust te volgen! Hoera!