Duur sprookje

Ik was even in Breda en omstreken en dan zit je toch in de buurt van de Efteling. Met korting wat kaartjes en gaan. Ik laat altijd iedereen in zijn waarde en iedereen is uniek, maar… nooit geweten dat de gemiddelde Efteling bezoeker dik is. Dikke ouders met dikke kinderen, ik dacht even in Amerika te lopen. Maar laten we wel wezen, in het park hoef je ook niets zelf te doen. Zelfs het land van Laaf, waar je vroeger kon fietsen in een half ei op een rails is gemotoriseerd. Blijkbaar is er behoefte aan dat er voor je gedacht wordt in dit soort parken. Zelfs in de rij voor een attractie hoef je niet meer zelf op je horloge te kijken, hoelang je nog moet wachten. Humor is dan wel dat je een bepaalde lengte moet hebben voor de attracties, gewicht is dus niet belangrijk maar lengte wel.

Als je hersens altijd werken dan kijk je toch iets anders naar het park. Zeker omdat ze de zondagstoeslag willen schrappen voor het personeel. Als je zo om je heen keek dan begrijp je wel waarom alles zo duur is. We hebben heel wat berekeningen gemaakt en kwamen uit op een verlies situatie bij veel dingen. Het leukste was een frietkraam met drie man aan personeel in de avond. De een stond te bakken en de ander deed de kassa. En dan stond er nog een derde persoon daartussenin die stond te niksen en pas als de frituur klaar was, iets in de bakjes mocht doen. Mooi voorbeeld van hoe het anders zou kunnen. Twee man kan die kraam ook draaien. Zodra de frietbakker klaar is dan kan hij de bestellingen in de bakjes doen en ondertussen nieuw friet in de frituur doen. Ja, het is even harder werken maar het kan.

Voor twee cappuccino waren wij 5,90 euro kwijt. Ja, wij begrijpen nu waarom, personeelskosten.

Maar voor een lui dagje uit is de Efteling een aanrader. Het sprookjesbos blijft toch het leukst. Ook het straattheater is leuk. En ga zeker naar de film van het WNF, over de afbraak van onze aarde. Zo pik je nog een klein stukje bewust worden van mee.

Nee is ook een antwoord

Ik krijg ook regelmatig de vraag: “denk jij dat het allemaal nog goed komt met de wereld?”  De laatste weken zeg ik zonder enige twijfel: “NEE, ik denk het niet.” Ingrid de doemdenker. Buiten het feit om dat een heleboel mensen bewust goed bezig zijn om het tij te keren, denk ik persoonlijk dat het niet genoeg is. We hebben deze wereld te lang laten ontstaan met zijn allen en niet vooruit gekeken. Het ik en het ik heb het goed, is te belangrijk geworden. Maatschappelijk belang is afgegleden. Nu zouden we dat met zijn allen nog wel terug kunnen halen als iedereen zijn beste beetje voortzet. En dan bedoel ik niet de woorden die ik constant om mij heen hoor: “het zal mijn tijd wel duren.” Je moet je kapot schamen als je dit zegt. Al doe je het niet voor jezelf dan toch altijd voor de volgende generaties. Weglopen is makkelijk, oplossen moeilijker.

Maar stel dat iedereen wel zijn beste beentje voortzet en bewust gaat worden van, dan nog worden wij ingehaald door de aarde zelf. De aarde kan niet meer en dat hebben wij aan ons zelf te danken. Genoeg mensen hebben hier jaren geleden al voor gewaarschuwd maar werden weggezet als achterlijke idioten. Immers geld is belangrijker en wie dan leeft die dan zorgt. Nou het goede nieuws is, dat die tijd voor wie dan zorgt, nu gaande is.

Niet huilen en schouders eronder met zijn allen, samen. Die mentaliteit waar ik gisteren over schreef.

En ondanks al die somberheid blijf ik positief en leef, geniet en doe de dingen die ik wil doen, gewoon omdat het kan.

De wereld is mooi voor wie het ziet.

Mentaal moe?

Mentaliteit is het denk en gedragspatroon van een persoon of groep. De afgelopen week heb ik veel gesproken met mensen en het woord mentaliteit kwam veel ter sprake. Mentaliteit heeft alles te maken met goed en slecht en de manier waarop je er zelf voor kiest om door het leven te gaan. Bewust of onbewust van.

Waar het vooral over ging, is dat de mentaliteit slecht is. Maar wat vinden wij dan slecht? Is het dat er iets gebeurd op het werk en dat iedereen erbij staat te kijken zonder dat ze iets doen? En als dan een iemand het oplost dat er niet meegekeken wordt hoe diegene dat doet? Zodat bij een volgend voorval, iedereen weer met de handen in het haar zit. Hoe motiveer je een groep mensen?

Of zoals ik nu vanuit Europa verneem, vakantiegangers worden beroofd en opgelicht. Vooral in de arme EU landen. Is de mentaliteit dan niet goed? Wat doe je zelf als je geen eten meer hebt en geen dak boven je hoofd? Oordelen en mentaliteit hangen met elkaar samen.

Of zoals van de week dat een ober op een druk terras, zeurde dat het toch wel erg druk was. Zijn benen deden pijn van al het lopen. Heeft die ober dan niet de juiste mentaliteit?

Of alle vacatures die open staan. Er is echt wel wat werk maar werkgevers vinden niet de juiste personen met de juiste mentaliteit. Er is behoefte aan mensen die willen leren en aanpakken en die niet stil blijven staan.

In deze tijd moeten we het juist hebben van mensen met de juiste mentaliteit.

Het lijkt wel alsof de mensen niet meer willen en kunnen nadenken en handelen.

Wie ben ik? Wat doe ik? Waarom doe ik iets? En ben ik bewust bezig…. Volgens mij kom je dan een heel eind in de buurt van mentaliteit.

 

 

Vakantie

“We missen je blog.” Tja, ik ben met 1000 dingen tegelijk bezig en probeer ook nog een beetje te relaxen. Lukt allemaal aardig en met mijn rugzakje ben ik dan weer hier en dan weer daar. Ik besef nu ook heel goed dat je in principe buiten heel veel dingen kunt en met wat liefde, eten, kleding en een bed en douche heel ver komt. Als je zelf goed in je vel zit en alles op een rijtje hebt dan kun je de hele wereld aan. En het is mooi dat er gelukkig nog zoveel goedheid onder de mensen te vinden is.

Zo was ik ook weer bij de Voedselbank en daar ook weer twee mooie verhalen over de goedheid van andere mensen. Een Joodse organisatie stelde complete vakanties beschikbaar voor mensen van de Voedselbanken. Een week lang in een caravan, bijna geheel verzorgd. Bewust mooi en een van onze cliënten had de vakantie van zijn leven samen met zijn gezin. Natuurlijk zat er ook weer een gezin tussen op het vakantiepark die zich niet aan de regels van het park konden houden en ruzie aan het maken waren. Beetje jammer en wees je ervan bewust dat je het zo voor de andere mensen bederft. Ook een familie die van een familielid een kampeervakantie cadeau hadden gekregen. Met het voedsel van de Voedselbank een week kamperen, erg mooi!

Ook kregen wij een geldcheque van de Rotary voor onze Voedselbank. Bewust goed bezig daar! Alle beetjes helpen en er hebben zoveel mensen hulp nodig in Nederland dat het de komende jaren niet genoeg zal zijn.

En voor alle mensen in Nederland: stap die drempel over als je geen voedsel meer hebt! Ga jezelf opgeven voor de Voedselbank, zoek hulp! De Voedselbanken zijn er voor en je kunt je andere problemen gaan oplossen. En met een volle maag is dat toch iets prettiger. Vraag hulp en blijf niet aanmodderen!


Drankje?

Vandaag weer een vrijdag en weer gaan er meer mensen op vakantie. Toch verneem ik vanuit Europa dat het een stuk rustiger is op campings en op de wegen. Mensen die geen geld hebben voor de vakantie dat zijn de mensen bij de Voedselbank. Toch zijn er wel die gratis op vakantie gaan, door de goedheid van andere mensen en stichtingen. Bewust mooi dat dit bestaat! Vorige week schreef ik over het circus en de cliënten van de Voedselbank hebben genoten! Voor veel mensen was het circusbezoek een welkome afleiding. Wel was het hun ook opgevallen dat er maar weinig bezoekers waren. Zal het circus dan toch verdwijnen? Snik…

Bij de Voedselbank was het gisteren weer een komen en gaan van de mensen. Schrijnende verhalen van mensen die buiten hun schuld om in de problemen zijn geraakt. Er dreigen zelfs huisuitzettingen, bewust triest. Werk hebben de meeste mensen ook nog steeds niet gevonden. Het maakt de boel er allemaal niet beter op.

Verder hadden we onderling een discussie over alcohol. Een ernstig ongeval door alcohol was de aanleiding over de discussie. Met drank op in het verkeer. Dat je zelf bijna om het leven komt is al zot, maar dat je andere mensen meesleept in jouw dronkenmansrit is toch echt triest. Ook steeds meer verhalen over jongeren die in coma worden thuisgebracht door vrienden bij hun ouders thuis. Of paps en mams die zoon of dochter lief in het ziekenhuis kunnen komen bezoeken. Ook volwassenen kunnen er wat van en zwalken dronken over straat en gaan dan nog achter het stuur zitten ook. De leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcohol helpt voor geen meter bier. Gaat er nog wel eens iemand uit zonder harddrugs en alcohol? En waarom? Alcohol is een probleem van tientallen jaren en is niet op te lossen. Het enige is een stukje bewust worden van, meestal pas als het al te laat is.

Vergeet trouwens de twee alcoholtesters niet als je naar Frankrijk op vakantie gaat. Nog steeds verplicht om bij je te hebben maar een bekeuring krijgt bijna niemand. Wie kun je beter vertrouwen, een alcoholtester van 0,75 eurocent of jezelf?  


De wolf

Afgelopen week liep ik in het grote donkere bos van Hilversum rond. Ik zag een hoop maar geen wolf. De wolf is weer terug in Nederland, voor 98% zeker las ik ergens. Wel een goeie voor veel andere berichten, om erbij te zetten voor hoeveel procent iets ongeveer zeker is, kan leuke journalistiek worden. Maar is het komkommertijd of zijn we werkelijk aan het roodkapje doordraaien? De politiek bemoeit zich met alle dieren tegenwoordig, dus ook met de wolf. Willen wij niet terug naar meer zelfredzaamheid in de samenleving? Dus hoort de wolf in de boeken thuis, in de Efteling en bij mensen die verstand hebben van de natuur en wolven. Ik mis nog het commentaar van de opa uit het verhaal: de leider van de 50+ partij.

Over zelfredzaamheid gesproken, personeelsleden van een ziekenhuis redden het ziekenhuis van de ondergang. De leerlingen en ouders bezetten een internationale school en redden de school van de ondergang. Bewust leuke berichten! Vooruitkijken is het motto en strijden en dan komt het bewust goed!

Iets wat niet goed is gekomen dat zijn de beloftes van Rusland, om onderzoek te doen naar de dood van de omgekomen cameraman Stan Storimans. Bewust niet naar omkijken en verder gaan. Een gesloten boek maar niet voor iedereen. Gelukkig zijn er altijd nog mensen die bewust verder gaan met onderzoek en strijd.

En ik las ook een stukje over dat de jongeren massaal aan de harddrugs zitten en de softdrugs links laten liggen. Goh, dat wisten we nog niet! Maar niet alleen de jongeren, lieve lezertjes. Het wordt de hoogste tijd om de softdrugs markt wat vrijer te gaan geven en eens vooruit te gaan kijken naar wat grotere boosdoeners zijn. Ik heb laatst een leuk lesje gekregen in GHB en ik ben weer volkomen bijgepraat over wat in “de mode” is. Ieder zijn meug en feest er gerust op los maar wees je bewust van de risico’s. Ook opmerkelijk dat de jeugd van onder de 18 zich massaal klem zuipt in schuren en tenten, wat nou alcoholverbod? Bewust eens naar het alcohol en drugsbeleid gaan kijken en verbeteren na de zomervakantie? Of in het kader van de zelfredzaamheid, het samen met zijn allen gaan doen?

Mooi stukje bewuste televisie was de uitzending over de zaak Holloway. Ik moet altijd aan een muzieknummer van Bloem denken.

Wolven, geldwolven en wolven in schaapskleren, uiteindelijk verscheuren ze alles.

Nog even

Zo ook het afscheid van de heer Hartman bij de KLM. Maar liefst twee middagen feest om dit te vieren. Een speciale catering voor het personeel van de gasten, het mocht allemaal wat kosten. Tja, koffers vervoeren is de toekomst, zullen we maar denken. Grappig dat de gasten het nieuwe interieur van de business class mochten bekijken. In hetzelfde vliegtuig moesten de monteurs op de bovenverdieping gewoon werken en door een aparte uitgang het vliegtuig in en uit lopen. In overall de gasten voor de voeten lopen was not done. Maar de meeste KLM mensen vinden het wel jammer dat de heer Hartman weg gaat. Hij was een man die wel eens een praatje maakte met de gewone man in overall en zeker in beginsel luisterde naar de mensen op de werkvloer. Misschien een goed idee voor de nieuwe directeur als hij buiten zijn andere activiteiten om, nog wat tijd over gaat houden?

En dan het buitenland. Vol verbazing heb ik de berichtgeving over Mandela gelezen. Dat het nog voor zijn dood over geld gaat en wie wat krijgt, is bewust triest. Mocht er een god bestaan dan verzoek ik hem of haar om de beste man nog even in leven te laten. Al is het alleen maar om nog even roet in de erfenis te gooien.

Egypte, ook zo iets. Wederom een staatsgreep, of was het een coup? Laten we hopen dat het allemaal goed gaat aflopen daar.

En dan niet leren van de natuur maar gewoon weer doorgaan met kernenergie in Japan. Als er toch een mooie reden was geweest om eens buiten de kernboot te gaan denken dan was het toch wel nu geweest. En wij hier maar zeuren over de vervuilende oldtimers die van de weg af moeten. We leven toch met elkaar op een wereld?

Een zotte en doorgedraaide wereld.

De komende dagen schrijf ik bewust even iets minder vanwege andere prioriteiten, maar gelukkig draait ook zonder deze blog de wereld gewoon door.

Tent erover en klaar

Gisteren sprak ik over de cliënten van onze Voedselbank die kaarten hadden gekregen voor het circus. Het toeval wil dat ik zelf ook al kaarten had gekocht voor dit circus. Wel voor een andere dag, maar ik kan dus weer vrolijk met ze meepraten volgende week. Zij gratis daar en ik als betalende klant, verschil moet er zijn en helemaal niet erg. Zo was ik dus gisterenavond in het circus. Echt geweldig om even wat ontspanning te hebben. Ik blijf het knap vinden dat je andere mensen een geweldige avond kunt bezorgen. Laten we hopen dat het circus nooit verdwijnt en dat de mensen het leuk blijven vinden in deze nieuwe tijd. Het is leuker om het bewust mee te maken met je zintuigen dan het op een computerspel te spelen.

Nog niet eens zolang gelden dacht ik nog terug aan een circustent. In mijn top drie van beste televisie programma’s ooit, staat bij mij de Willem Ruis Show. Zeker voor die tijd was het geweldige televisie. De man kon alles en deed alles, geweldig. Ik zou zoiets best terug willen op de televisie. Alleen wie gaat het doen en is er nog geld voor?

Eigenlijk zou je over Nederland ook best een grote circustent neer kunnen zetten. Gratis vermaak en bescherming tegen meteorieten. We hangen wat camera’s op per provincie en dan kun je zelf schakelen thuis, welk vermaak je wilt zien. Je kunt inzoomen in de rechtbanken, waar mensen die een ander doodrijden er met een licht taakstrafje vanaf komen. Je kunt inzoomen naar de straten, waar mannen, vrouwen en kinderen de nacht doorbrengen. Je kunt inzoomen in een kamer in het bejaardenhuis, waar een oudje in zijn eigen uitwerpselen ligt. Je kunt inzoomen naar de debatjes in Den Haag als ze niet op vakantie zijn. Je kunt inzoomen op de natuur en zien hoe mensen op pony’s rijden. Je kunt inzoomen in kantoren zodat je ziet wat er met jouw belastingcentjes wordt gedaan. Je kunt de schade aan de huizen zien na de zoveelste aardbeving. Alles wat je wilt weten is te volgen. En dan kun je per provincie ideeën aandragen als je dingen ziet die anders kunnen en beter kunnen. Ook kun je dan weer inzoomen of jouw ideeën in een la belanden of dat er over gesproken wordt.

Tja, bewust filosoferen.

Voor alsnog ben ik niet zo van de camera maar van bewust door het leven stappen en met de mensen praten en alles wat daarbij komt. Bewustwordenvan.

Het circus

Gisteren was ik weer bij onze Voedselbank. Een middag vol tegenstrijdigheden. Het mooiste was een cliënt van de Voedselbank, die door te netwerken een leuke verassing voor de andere cliënten had gescoord. Vrijkaarten voor alle cliënten van de Voedselbank voor Circus Herman Renz!

Circus is leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen! Circus Herman Renz geeft als goede raad aan het volwassen publiek: “zet uw hart open, laat uw fantasie op de vrije loop en beleef het echte Circus Herman Renz gevoel.”

Ik op mijn beurt was weer heel blij met het goede hart van Circus Herman Renz en ik maak een diepe buiging voor deze goedheid! Hoge hoedje af!

Als vrijwilliger maak je van alles mee en er zijn nog altijd mensen die niet beseffen dat wij als team alles vrijwillig doen in onze eigen tijd. En wij zijn de beroerdste zeker niet. Maar als je twintig minuten na sluitingstijd nog komt aanwaaien en alles is opgeruimd en je krijgt geen pakket meer, dan besef je niet wat een ander voor je doet. Een telefoontje dat je wat later komt is genoeg want wij zijn de beroerdste niet. Dan was een van ons even blijven wachten. Het is leuk voor iedereen als het van twee kanten komt. In noodsituaties brengen wij zelfs het voedsel thuis bij de mensen. In onze eigen tijd en vrijwillig. Alles is bespreekbaar, maar een loopje nemen met vrijwilligers is bewust triest.

Er was ook een vaste cliënte die met de ingrediënten uit het voedselpakket, een spektaart had gebakken. Wij kregen allemaal een stuk, leuk ingepakt met een lintje. Het hoeft niet, maar hier worden wij zo blij van!

Ik zou het zo graag willen zien, al onze cliënten van het weekend in het circus. Stralende gezichten en een leuke avond. We zullen de verhalen volgende week wel horen van de cliënten.

Zij blij en wij blij, mooier kan toch niet!

WW = waarom wij?

Er  was gisteren een Europese top over de jeugdwerkeloosheid. Leuke foto’s van alle leiders bij elkaar. En wat een feest dat Kroatië nu ook mee mag doen met zijn jeugdwerkloosheid van 52 procent. Bewust naar de aanpak kijken, volgens Merkel. Maar of het nou zo’n goed en nieuw idee is, om de Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland te halen? We halen natuurlijk onze werknemers al uit het buitenland. Deze werknemers besluiten dan in Nederland te blijven en krijgen dan zelfs een contract aangeboden, door bijvoorbeeld een bank. Ten koste van een Nederlander. De Nederlander in de WW en het gaat fantastisch met dat potje, er kan nog meer bij… Goed onderwijs, praktijkopleidingen en omscholen en Nederlanders kunnen het ook.

Een opvallend bericht over een meedenkende Eindhovense agent. Hij had een zelfgemaakt embleem gemaakt met zijn twitternaam erop. Hij had het op zijn uniform bevestigd. Helaas moest het eraf. Landelijke eisen voor de uniformen. Het leukste was de reactie van de politie: “leuk initiatief en wie weet, maar dan moet er eerst in Den Haag worden afgesproken dat het mag.” En we weten allemaal dat ze in Den Haag wel wat anders aan hun hoofd hebben na de zomervakantie. Dus ik ben bang dat het idee voor zeker tien jaar op de plank gaat. Leuk idee en misschien is het een nog beter idee, om deze agent op een politieke veiligheidspost in Den Haag neer te zetten. Een bewuste frisse wind.

En ik schreef al eerder over vrijwilligerswerk. Veel van dit werk zouden eigenlijk betaalde banen kunnen zijn. Maar er is altijd nog een overtreffende trap waar zelfs ik niet van heb kunnen dromen. Bijstandsgerechtigden moeten voor het behoud van hun uitkering bejaarden gaan verzorgen. Hoppa, weer wat mensen met specifieke zorgopleiding erbij in het WW potje! Min en min is min en de plus kan ik nergens vinden? Gaan we dan toch naar die ruiltijd toe? Ik doe wat voor jou en dan doe jij iets voor mij. Met gesloten beurzen werken. Misschien niet eens zo’n gek idee, kunnen we vast oefenen voor als de euro valt.

Vandaag is de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer. Zomervakantie tot ergens in september. Ik wens iedereen daar een bewust leuke vakantie toe en rust lekker uit, het zal nodig zijn, na een zware tijd met zoveel visie en daadkracht.