De weekend roddels

Wat was de afgelopen week nog meer opvallend? Ik vernam van een studente dat zij haar schriftelijke opdrachten mailt naar haar docent. Ze krijgt dan een paar regels feedback terug. Wil ze meer feedback dan moet ze daar extra voor betalen! Van de schoolbank gerukt! Je kijkt dus als docent iets na en ziet veel punten voor verbetering. Je kijkt naar de betaling van de student en je ziet dat je maar 6 regels feedback mag geven. Eigenlijk zou je er wel 15 kunnen schrijven maar dat mag niet. Is het dan gek dat de opleidingen slecht zijn in ons land? Feedback daar leer je van en is zo ontzettend belangrijk in de opleiding en in het leven! Bewuste verarming in het onderwijs.

Ik sprak ook met een stagemeisje in een winkel. Heel aardig en ze gaf mij een goede tip. Zij hield in haar eentje de boel draaiende omdat een vaste collega ziek was geworden, al een tijdje. Daar sta je dan in je stageperiode, alleen te buffelen en je doet ook nog eens het werk van een betaalde kracht erbij. Zij gaat er wel komen, dat zag je zo, maar het kan niet. Meestal kun je van een stagevergoeding net je mobiel betalen. Het is ook opvallend dat mensen naast hun stage ook betaalde bijbaantjes hebben. Op zich niets verkeerds mee, maar op de stage werkvloer zijn ze zo minder inzetbaar omdat ze ook nog ergens anders werken. In het onderwijs is veel te verbeteren en daar kom ik zeker nog een keer op terug.

Verder las ik iets over een huis voor klokkenluiders. Betere bescherming. Het idee is leuk maar je zal toch echt met iets beters moeten komen in deze tijd. Laatst belde iemand anoniem om een melding te doen bij de politie. Tot haar verbazing werd zij teruggebeld. Als antwoord kreeg zij: “wij zien altijd wie er belt.” Dus hoezo anoniem? Kan een reden zijn dat niemand meer aan de klok of bel durft te trekken.

En ik werd deze week ook van mijn sokken gereden door een postbezorgster. Niet mijn schuld en het liep redelijk goed af. Ik heb haar weer op de been geholpen want ze moest nog twee straten bezorgen. De pakketbezorgers hebben er wel de brui aan gegeven afgelopen week. Opvallend dat ze dit in beginsel deden zonder de vakbonden. Kijk, zo kan het ook! Mensen van het hoofdkantoor gingen zelf pakjes bezorgen. Prima, zie je eens hoe het in de praktijk werkt. Gelukkig zijn ze eruit gekomen en kan iedereen weer ophouden met klagen. Zelfstandige ondernemers moet je steunen en niet bewust de (pakket)zak leeg houden.

Fijn weekend en tot maandag!

 

 

Druk en druk en druk

Gisterenochtend even een bezoekje gebracht aan twee eenzame oude mensen. Gewoon om te vernemen hoe het met ze was en meer niet, ook mijn pad. Ik ken ze sinds kort maar er zijn maar weinig mensen die beseffen hoe eenzaam je op je oude dag kunt zijn. Het ging ook over de thuishulpen, dat er bewust vakantiewerk in de thuiszorg wordt aangenomen om te kunnen stelen. Ook deze mensen waren hiervan wel eens de dupe geweest. Maar zie het maar eens te bewijzen. (Zoals met zoveel dingen.)  Gelukkig werken er ook nog mensen in de thuiszorg met een hart.

En dan in de middag weer naar de Voedselbank. Gisteren viel het mij op dat er zoveel overproductie is. En we hadden een heleboel artikelen die het in de winkel niet gered hadden. Water in een fles met druif en limoen en dan staat erop het etiket: gewoon water. Kansloos. En meer van dat soort producten, allemaal over en alleen nog geschikt voor de Voedselbank. Voor de Voedselbank prettig maar er zijn mensen in onze voedselketen dus niet goed bezig.

Hier sluit heel goed bij aan waar het gisteren ook over ging bij de Voedselbank: soep. We hadden namelijk wat soep om uit te delen, kant en klaar. Waarop de meeste mensen vertelden dat ze altijd zelf soep maken. De balletjes uit blik zijn niet te eten en iedereen maakt zelf balletjes van gehakt of ander vlees. Verse groente vanuit de moestuin of bij de groenteman vandaan en een lekker soepje is een feit. Mensen stappen van de kant en klaar maaltijden af en gaan zelf weer bewust kiezen wat ze eten. Bewust goede ontwikkeling!

Verder ook een hoop woede en onbegrip over dat er geld overal naar toe gaat, behalve naar de mensen die het nodig hebben. Mensen vragen zich terecht af hoelang het nog gaat duren voordat de dingen ontploffen in dit land.

En dat deed mij denken aan het nieuws. Er stonden verslaggevers op station Den Bosch, net zoiets als sneeuw verslaggeving in de winter. De verwachte paniek en chaos bleef uit en ze stonden daar bewust voor joker. Dus gingen ze aan mensen vragen die in de bussen stapten, hoelang ze er nu over deden. De een was positief en de ander negatief. We leven dus in een land waar als de treinen niet rijden er bussen staan, om je alsnog naar je bestemming toe te brengen. Hoe goed kan men het hebben in dit land! Ik nodig alle reizigers die zeuren, van harte uit om eens een dagje mee te lopen bij de Voedselbank of ergens anders. Besef bewust hoe goed je het hebt!

Geraakt

Soms begint de dag met minder leuke dingen. Een jongen van 24 jaar was voor de trein gesprongen. Een rustige jongen die voetbalde in het eerste elftal. De dingen die ik heb vernomen, kunnen volgens mij niet de doorslag hebben gegeven om zoiets te doen. Echt vreselijk en hij is niet de enige jongere in Nederland. Ik was geraakt en verdrietig voor even.

En dan kort erna, het bericht van de vermissing van een tienermeisje. Echt vreselijk en zij is ook weer niet de enige in Nederland. De politie en de ouders zitten met de handen in het haar. Ik was weer geraakt en verdrietig voor even.

De jeugd hoort een toekomst te hebben en het is aan een ieder om zich daar bewust van te worden. In binnen en buitenland, op de aarde.

En dan de column van vandaag van een mijn favorieten, Pieter Klein. Ik werd er heel erg door geraakt.

Overleven.

In Den Haag ging het de hele dag over welles en nietes en vooral over niet voor de zomervakantie. Beseffen zij in Den Haag wel wat er in Nederland leeft? Bewust worden van.

Was er dan helemaal geen leuk nieuws? Tuurlijk wel! Er is geld gestolen uit een vliegtuig. Bestemd voor the Fed. Vast onder het mom van: ze kunnen het toch weer makkelijk bijdrukken. Soort van stimuleringsoverval, zullen we maar zeggen.

Denk en denk maar raak

Je zal toch maar een vakantie mogen uitzoeken en dan geen keuze hebben. Is toch een gevoel van ‘niet vrij’ zijn als je alleen kunt kiezen tussen IJsland en Ecuador. Bewust een betere wereld willen maken en dan tegen gehouden worden. Ik zoek mijn vakanties altijd bewust uit, maar voorlopig heb ik nog geen tijd voor vakantie. Bestemming 140-2-1, of zoiets. Het is toch te komisch dat alle landen over elkaar heen vallen en de pers erachteraan loopt en waar het eigenlijk om gaat, volkomen uit het oog dreigen te verliezen. Ik denk dat de meeste mensen geen flauw benul hebben van wat er speelt, misschien maar goed ook.

Leuk berichtje van Google bobo Laszlo Bock. Diploma’s en opleiding maken niet meer uit! Klopt, de slimste mensen lopen buiten de schoolbanken rond en hebben alles (on)bewust in de praktijk geleerd of weten het gewoon! Doe waar je goed in bent en zie je werk als hobby en creëer kansen voor jezelf! De bewuste tip van de dag!

Verder dat gezeur over de pensioenen. Draai het eens om, vraag eens aan de jongeren of ZIJ het erg vinden als er straks voor hen geen pensioen meer is. Is het de oude garde die hier maar aan vast blijft houden? Ik zie nog geen protestacties van de jongeren voor pensioenbehoud, dus zou je denken dat pensioenen niet meer in deze nieuwe tijd passen. Zeker niet in de vorm waar we er nu mee werken!

De economie is nu geweldig om te volgen, moeilijk voorspellen wat er gaat gebeuren en wanneer. Maar dat we samen nog niet goed bezig zijn in Nederland is een feit. De politiek is te traag en laat het liggen. (Wel diploma’s en opleiding soms?) Ik heb wat verhalen uit het veld gekregen en snap nu steeds beter wat er aan het handje is. Maar zolang banken, overheid en bedrijfsleven niet samen door een deur kunnen, komt er geen oplossing. En dan heb ik het nog maar niet over de EU. Maar dat het gaat knallen op allerlei fronten, dat is een ding wat zeker is! Als de lastenverzwaring er komt dan zitten we niet meer in een depressie maar in een ijstijd. Zet het gehele team van RTL Z eens even een week in het torentje en succes verzekerd. Tja…

Bewust lollig

Soms heb je verschrikkelijk veel lol. Vooral op een terras of in een restaurant, gratis vermaak. Als je bijvoorbeeld met twee personen, twee cappuccino besteld. En dan komt de serveerster het brengen. Voor alle duidelijkheid, op het dienblad staan alleen die twee kopjes en in de verste verte is niets anders te zien op dat dienblad. Zij vraagt: “wie had er cappuccino?”  Tja, bewust lachwekkend. Of als je zit te eten met een klein groepje en een serveerster neemt de drankbestelling op. Even later komt zij zelf de drankjes brengen en heeft niet onthouden, wie wat had. Bewust weer om te lachen. Of als je ergens gaat zitten en het servies van je voorgangers staat nog op tafel en blijft daar ook nog geruime tijd staan als je al een tijdje zit. Eigenlijk bewust triest allemaal als je de lol er niet van inziet. Wat leren ze in hemelsnaam nog op school? Of heeft de een het wel en de ander niet? Wees je ervan bewust dat het de sluiting van je horeca gelegenheid kan betekenen. Je bedrijf is wat je uitstraalt naar buiten toe en dan niet zeuren als je de deuren moet sluiten. Tuurlijk, schuld van de klant en de crisis, NOT!

Of een caissière die niet goedendag zegt. Zelfs niet nadat jij wel gedag zegt en haar lang en indringend blijft aankijken. LOL! Toch raar dat iedereen online gaat bestellen. Op je computer zitten tenminste wel smileys en die kun je nog laten praten ook. Moest ik allemaal even kwijt, met als lichtpuntje dat er gelukkig ook nog goed personeel is in de horeca en in de winkels. Die gaan het wel redden, bewust van…

Verder gaan we bewust onze auto niet meer op straat wassen en zo nog een heleboel andere bewuste dingen. Soms kun je bewust ook overdrijven, maar dat is dan wel weer lollig.

Er zijn ook van die dagen dat je bewust maar even moet stoppen met schrijven en vandaag is zo’n dag!

Stemmen kopen

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur hebben gisteren duizenden mensen betoogd tegen de vermoedelijke fraude bij de voorbije parlementsverkiezingen. Ook hier zitten manifestanten in een kamp en zij willen dat alle verkiezingsfunctionarissen ontslag nemen. Toevallig ben ik bewust goed op de hoogte van de laatste verkiezingen daar. Iedereen kreeg daar sms’jes, met het verzoek om op een bepaalde partij te stemmen. Ook werden er aan arme mensen geldbedragen geboden, om op een partij te stemmen. Is allemaal niet nieuw en het gebeurd overal ter wereld. Als je de achtergrond een beetje kent, dan weet je dat er ook nog andere oorzaken zijn voor het protest. Heeft alles te maken met discriminatie en dat de bevolking bang is voor moslimextremisme. Je kunt daar bewust 10 jaar in het gevang terecht komen, als je bewust je stem laat horen. De huidige partijen willen vooral de rust bewaren in het land. Het gaat economisch ontzettend goed in Maleisië, maar ook hier is armoede. De stem van het volk.

Brengt mij wel op een idee. Als ik nou met de volgende verkiezingen voedselpakketten ga uitdelen in Nederland, om stemmen te kopen? Zou het helpen? Nee, dat is niets voor mij. Je kunt beter het hart op de juiste plaats hebben en een goed verhaal hebben en tussen de mensen staan. Bewuste keuze.

Maar zijn er ook nog lichtpuntjes in deze tijd? Zeker wel! Neem het kind dat in de auto van oma ging rijden. Zo jong en al zoveel durf, dat kan een groot leider gaan worden. En alle mensen die bezig zijn met nieuwe ideeën in deze tijd, geweldig! Daar zal het van moeten gaan komen. Mens durf te leven, die hoorde ik ook weer voorbij komen in een reclamespot.

Tjee, die betere wereld, zal die dan toch bestaan? En gaan we hem bewust samen maken?

Sammie

Een van de mooiste songteksten en gezongen door Ramses Shaffy.

sammie
kromme kromme sammie
dag sammie
domme domme sammie
kijk niet om zich heen
doet alles alleen
en vind de wereld heel gemeen

sammie wil heus wel veranderen
maar is zo bang voor de anderen
waarom zou je niet veranderen sammie
want de anderen sammie zijn niet kwaad
hoog sammie
kijk omhoog sammie
anders is het vast te laat
sammie loopt maar door de nachten
op een wondertje te wachten
wie zou dit voor jouw verzachten sammie
want jou nachten sammie zijn zo koud
hoog sammie
kijk omhoog sammie
er is 1 die van je houdt

Het zou een stap te ver gaan om mezelf te vergelijken met sammie, maar het zou zo maar kunnen. Alleen zijn veel mensen wel kwaad. Is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Alleen zijn we in deze tijd het verschil tussen goed en kwaad een beetje kwijt. Maar wat is goed en wat is kwaad? Zou het dan toch zo zijn dat de mens slecht geboren wordt en dat het aan de mens zelf is, om het goede in zich de overhand te laten krijgen? Tja, van die dingen, zou een leuk familielid van mij zeggen. De mensen bewust maken van dat het ook anders kan.

Maar een ding staat vast, sammie hoeft het niet alleen te doen gelukkig.

60 prominente Nederlanders vragen diepgaander onderzoek in de zaak Roel van Duijn!

Ruim 60 prominente Nederlanders hebben om een veel grondiger onderzoek gevraagd over de langdurige heksenjacht van de geheime dienst tegen Roel van Duijn. Hiermee krijgt Roel van Duijn brede politieke en maatschappelijke ondersteuning om het functioneren van de geheime diensten tegen hem te laten onderzoeken.

 

Oud-minister voor de BVD, Ed van Thijn, een viertal leden van de Tweede Kamer, waarbij Mi Lei Vos, Harry van Bommel en Marianne Thieme, deskundigen als prof. mr. Erik Jurgens en ook historici als Geert Mak hebben zich in een brief gericht tot de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

 

Het initiatief tot deze brief is afkomstig van het Comité Rechtsherstel Roel van Duijn.

 

De ondertekenaars zijn van mening dat de onderzoeksopdracht die minister Plasterk onlangs aan de CTIVD heeft gegeven, te mager is. Het onderzoek mag zich niet beperken tot de BVD alleen, maar moet ook de rol van de lokale geheime politie omvatten, die nauw samenwerkte met- of in opdracht werkte van de BVD.

Het onderzoek mag zich niet beperken tot het zoeken naar de inzet van bijzondere middelen, maar moet gericht zijn op de vaststelling of het handelen van de geheime dienst al dan niet rechtmatig en/of behoorlijk is geweest.

Bewustwordenvan wenst Roel en het Comité Rechtsherstel Roel van Duijn, heel veel succes toe met het onderzoek. Ook dank aan alle mensen die Roel steunen met zijn strijd voor gerechtigheid. Samen. Er is ook een Facebook pagina aangemaakt van het Comité Rechtsherstel Roel van Duijn.

Een dag om gauw te vergeten

Gisteren was zo’n dag. Normaal kan ik veel hebben, heel veel, maar gisteren was ik zelf boos en dat wil heel wat zeggen. Laat ik beginnen met de Voedselbank. Soms komen hulpinstanties bij mensen thuis en treffen daar een schrijnende situatie aan. Dan is er ad hoc hulp nodig en ook door de Voedselbank. Zo werden wij gevraagd om zonder intake gesprek, ad hoc een voedselpakket te leveren. Aan een moeder met kinderen die door het noodlot al dagen geen voedsel meer in huis hadden.

Is dit echt Nederland? Ons landje dat een van de welvarendste landen ter wereld is? Mensen die zonder voedsel zitten, maar erger nog, kinderen die geen voedsel hebben! Bewust worden van.

En dan ook een cliënt die steeds afgewezen wordt bij sollicitaties en nu in de bijstand terecht dreigt te komen. Dan moet hij vijf keer per dag solliciteren. Nu een keer in de week en dat is al zonder resultaat. Maar blijven lachen met je voedselpakket.

Tot slot een van onze vaste cliënten, die in kritieke toestand in het ziekenhuis was opgenomen deze week. Je moet de Voedselbank zien als een winkel, met deels een vast klantenbestand. Je weet dus wie de mensen zijn en je kent hun levensverhaal al aardig. Vreselijk en wederom moest ik denken aan: YOLO. Geniet nu en denk niet aan de dag van morgen want niets is zeker.

Ook hebben we nieuwe vrijwilligsters, die meelopen om te zien of ze in ons team passen en geschikt zijn voor het werk. Positief en ik hoop echt dat ze geschikt blijken te zijn. Het is best naar om een vrijwilligster te zeggen, dat zij niet geschikt is. Maar ook vrijwilligerswerk is werk en beter eerlijk zeggen dat iemand niet geschikt is, dan later met de gebakken Voedselbank peren zitten.

En waar ik nog heel boos om was, dat was een discussie over pedofielen die foto’s van kinderen van social media afhalen. Van het weekend hadden we het nog over een pedofiel die in een huurhuis naast een school geplaatst was door de gemeente. Er gebeuren dingen waar de honden geen brood van lusten, in sommige woonplaatsen. Ouders zullen zich bewust moeten worden, van wat foto’s op internet kunnen doen en terecht. Maar een samen bewust worden van, in deze, zou toch ook wel erg goed zijn. OM, justitie, rechters, gemeenten, politiek en de burgers.Samen!

Een dag om gauw te vergeten.

Van de bok op de ezel gaan

Ezels opgehangen op Bonaire? Door de nieuwe tijd is zelfs de ezel overbodig geraakt. Waar vroeger de ezel een pakezel was, worden nu andere voertuigen voor ingezet. Maar om die dieren allemaal bewust als een stuk vuil aan de kant te zetten? Dan ben je zo dom als een ezel. En de toeristen die vrolijk met een dolfijn aan het spelen zijn in zee en waarna de dolfijn komt te overlijden. Ook zo dom als een ezel. Allemaal dieren die zich niet kunnen verdedigen. Maar o wee als iemand gepakt wordt door een haai of ander roofdier, dan is het wel erg. Stel je voor dat je gezellig televisie zit te kijken in je woonkamer op de bank en er komt opeens een koe binnen die voor je beeld gaat staan en je toastjes opeet. Is precies hetzelfde. Koe hoort buiten in de wei en jij in je huis voor de televisie. Niet in elkaars vaarwater komen en anders bewust op eigen risico.

Ik heb begrepen dat er weer wat gevangenissen leeg komen te staan. Ezelopvang? Maar dan wel een ezel op een cel. De voederluikjes zitten er al. Personeel van de gevangenissen die dicht moeten zijn woest. Maar er komt nog een debatje over en dus er is nog iets van hoop voor de 2000 mensen die hun baan gaan verliezen. De jongste ezel moet het pak dragen gaat in dit geval niet op want Teeven is al wat ouder…

En meer kinderen moeten aan de schoolmelk. Er komt zelfs een landelijke campagne voor. Staat leuk onder de spandoeken aan het einde van de zomervakantie. De scholen zijn weer begonnen en laat uw kind schoolmelk drinken. Maar zet dan ook even de prijs erbij van 0,36 eurocent per dag. Je koopt bewust voor gemiddeld 0,85 eurocent  een pak van 1,5 liter melk in de supermarkt, waar zeker 5 bekers uit gaan. Je koopt bij de kringloopwinkel een 2e hands koelkast en zet hem in het klaslokaal. Alle leerlingen een eigen schoolbeker, waarin paps of mams voor schooltijd even wat melk doen. Hoe moeilijk kan het weer zijn? Ook leuk voor alle kinderen wiens paps en mams geen geld hebben voor schoolmelk, vallen ze niet zo op.

Gelukkig hebben we in Nederland nog steeds welvaart en ben ik die ezel op de jaarmarkt.