Stapel gek

Diederik Stapel heeft de wetenschap bewust in een kwaad daglicht gezet. Stapel gek en dan nog een boek uitbrengen ook. En niemand die weer iets door heeft gehad of heeft gezien. Nou zit ik op dit soort wetenschappelijke onderzoeken niet te wachten, maar toch. Iemand heeft er toch voor gestudeerd om te onderzoeken dat vleeseters hufters zijn en vegetariërs niet. Ik zou zeggen: studiekosten per direct terugvorderen.

Ik heb nog wel een idee voor een nieuwe studie voor hem, heeft ook met vlees te maken. Halal-slacht wordt een nieuwe Nederlandse opleiding.

Mijn nichtje deed laatst een test met ons met pepernoten. Ze had pepernoten van Bolletje en van AH huismerk. Wij mochten proeven en uitmaken welke wij het lekkerst vonden. AH huismerk had gewonnen. Zij heeft dit onderzoek gedaan met vijf personen. Ze had het zo kunnen insturen naar de Donald Duck en het had zomaar geplaatst kunnen worden. Boekje uitbrengen en klaar, maak mij gek, stapel gek!

Ook stapel gek word ik van veel dingen die ik lees, kom ik later nog op terug. Mijn bewuste gevoel zegt toevallig dat 2013 wel eens een heel erg mooi jaar kan gaan worden met veel nieuwe feiten.

Ook stapel gek zijn ze met het opnieuw invoeren van het patiëntendossier. Wel weer een nieuw idee voor iemand die werkeloos thuis zit. Zet een bedrijfje op in gevonden patiëntendossiers. Op Marktplaats en verkopen aan de hoogste bieder. Of ga uitvinden hoe het wel 100% veilig gemaakt kan worden.

Patiënten overlijden door verkeerde diagnoses of er wordt in ze gesneden zonder dat dit nodig is. We zijn een van de landen met de hoogste kosten qua zorg. En we moeten bezuinigen in de zorg. En toch weer proberen dat patiëntendossier in te voeren en dan ook nog huisartsen een vergoeding geven als ze iemand aanbrengen. Oma in het bejaardenhuis mag niet twee keer per week douchen maar de huisarts krijgt extra geld.

Stapel gek!

Maar blijven lachen want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

 

Gehandicaptenverzorgster en Ronaldo.

Bezuinigingen in de zorg? Loop zelf eens een dagje mee en zie hoe belangrijk goede zorg is.

Ik heb zelf tot voor kort als gehandicaptenbegeleidster gewerkt. En daarom zal ik eens een real life verhaaltje neertikken over hoe een korte werkochtend eruit ziet in de gehandicaptenzorg. Bewust meegemaakt.

Je begint om 07.00 uur en hebt een kwartiertje mondelinge overdracht door de nachtdienst. Na de overdracht ga je naar de woning waar je alleen op een groep van  6 cliënten staat. Eerst even lezen of er nog bijzonderheden zijn en dan de medicatie klaarzetten. Even de koffie aanzetten en de waterkoker. Ontbijtspullen vanuit de koelkast op tafel zetten. Dan de eerste wakker maken en naar de badkamer loodsen. De persoon in de douchestoel zetten en wassen. Afdrogen en incontinentie luier omdoen en aankleden. In de rolstoel helpen, scheren en haren kammen. Ondertussen zit een ander aan de ontbijttafel en deze persoon even begeleiden tot de taxi hem komt halen om naar de dagbesteding te gaan. Twee andere alvast wakker maken en medicatie geven.

En weer iemand douchen en helpen met aankleden. De volgende helpen met wassen en aankleden. Ondertussen de was in de machine doen. Bedden rechttrekken en ramen openzetten. De volgende laten douchen en zorgen dat de rest ontbijt. De laatste uit bed halen en onder de douche zetten. Ondertussen vrolijk praatjes maken met je cliënten en luisteren naar ze. Observeren en waarnemen en signaleren.

Hopen dat je geen telefoon tussendoor krijgt want je hebt het best druk in je eentje.

Rond 09.00 uur breng je drie mensen lopend naar de dagbesteding om de hoek en weer snel terug naar de nog twee aanwezige cliënten op de woning. Ontbijttafel afruimen, afwassen en alles netjes maken. De was vanuit de machine in de droger doen. Stoffer en blik over de vloer. Toiletten even doen. Rond 10.00 uur de laatste twee wegbrengen naar de dagbesteding. Nog even schrijven voor de overdracht en de persoonlijke mappen van de cliënten schrijven. Even nog de email controleren, doktersafspraak maken en mondeling overdragen. Om 11.00 uur ga je naar huis.

Helemaal moe gestreden maar met een goed gevoel.

Je werkt 24 uur per week.

Onregelmatig: dag, avond en weekend.

Op je loonstrookje staat rond de 1100 euro netto per maand.

In de bijstand krijgt iemand in mijn situatie dit ook ongeveer en kan ook nog allemaal kortingen aanvragen op huur etc.

Is dit tunnelvisie of begrijp ik het weer niet?

En nog even los van dit alles. Voetbal heeft ook altijd mijn interesse. De club Paris Saint-Germain wil Ronaldo kopen. Hij gaat daar dan 500.000 per week verdienen.

Een beetje Ferrari kost algauw 360.000 euro, dus die kan hij zeker kopen van zijn week salaris. En we hebben ze hard nodig, mensen die de autoverkoop weer uit het dal trekken.

En wij hier in Nederland ons beste beentje voortzetten door de spelers bewust te maken van normale salarissen.

Ik voorzie, dat wij over 10 jaar weer kampioen gaan worden in het voetbal, bewust en op eigen kracht.

Nederland als voorbeeld voor de rest van de wereld.

 

Alles is familie en wie is Pinokkio

Na eerst onze eigen familiezaken doorgenomen te hebben toog ik met een vriendin naar de bioscoop voor de film: alles is familie. We waren benieuwd of de film onze eigen belevenissen zou overtreffen. Ha, ha, nou niet helemaal dus! Wij dachten beiden dat het over geruzie over geld zou gaan, maar dat was niet het geval. Kim van Kooten mag ons altijd schrijven voor ideeën voor nog twee goede films.

Er zaten bijna alleen maar vrouwen in de bioscoop. Het tranen in de ogen krijgen gehalte in de film was zeer hoog, dus dat zegt genoeg. Voor zover je uit de film een boodschap wilt halen, dan waren wij het samen eens over de volgende boodschap. Sommige dingen komen gewoon op je pad en je kunt er iets mee doen of niet. Het gaat erom of je gelukkig bent. En wijk eens af van het bestaande pad en luister naar je gevoel. Als iemand een andere boodschap heeft meegekregen, mail mij gerust.

Wij vonden het een zeer goede film en voor vrouwen een bewuste aanrader. Mannen kunnen erheen gaan op eigen risico.

En dan was er nog Griekenland. We gaan er weer geld naar toe brengen. Een kind zei tegen mij: we kunnen  toch gewoon allemaal 10 euro naar de regering toe brengen, dan is het toch opgelost? Ik voorspel een ministerspost voor dit kind, denkt nu al in oplossingen!

Maar steeds wordt Rutte vergeleken met Pinokkio, dus wie is dan ook alweer Pinokkio en wat was het sprookje?

Het sprookje komt uit Italië en is geschreven door Carlo Collodi. De schoenlapper Gepetto snijdt uit een stuk pijnboomhout een pop die tot leven komt. Hij noemt hem Pinokkio en stuurt hem naar school, maar de houten jongen houdt meer van spelen en avontuur. Door zijn naïviteit raakt Pinokkio steeds in de problemen, maar gelukkig krijgt hij hulp van een goede fee. Als Pinokkio liegt dan gaat zijn neus groeien. Als hij zijn leven gebeterd heeft wordt hij een echte jongen van vlees en bloed.

Ik geef even de Nederlandse versie.

Het sprookje komt uit Nederland en is geschreven door Ingrid Verburg. De VVD achterban snijdt uit een stuk pijnboomhout een pop die tot leven komt. Ze noemen hem Pinokkio Rutte en zetten hem op de positie van minister- president van Nederland. Door zijn naïviteit raakt Pinokkio Rutte steeds meer in de problemen, maar gelukkig krijgt hij hulp van de EU, het IMF en de ECB. Als Pinokkio Rutte liegt dan zegt hij sorry, had ik niet zo bedoeld. Als hij iedereen 1000 euro heeft gegeven en geen geld meer aan Griekenland geeft en stopt met nivelleren, dan heeft hij zijn leven gebeterd en wordt hij weer Mark Rutte van vlees en bloed.

Voor alle duidelijkheid: sprookjes bestaan niet, maar dromen mag.

 

40 % huishoudens spaart te weinig/ week van de armoede

Heb je een huur of koop woning, dan is de nieuwe aanschaf van de volgende producten gemiddeld:

koelkast met vriezer 300-600 euro

televisie 300-500 euro

wasmachine 499 euro

inbouw fornuis met oven 250-500 euro

cv ketel 700-2700 euro (bij koop woningen)

Dus als een van deze dingen kapot gaat dan is het kassa in je huishouden! Alleen daarom is het al belangrijk om wat spaargeld achter de hand te hebben. Want lenen kost altijd meer geld.

Het zou mooi zijn als je bewust zo’n 5000 euro voor dit soort fratsen aan spaargeld hebt staan. Als het goed is krijgt iedereen binnenkort wel 1000 euro, zo is dit beloofd door de VVD! (Ik hoor steeds meer mensen hierom vragen, erg grappig….)

Er zijn ook Kringkoop winkels met een witgoed afdeling. Hier kun je ook voor minder geld een tweedehands product kopen. Verder zijn er de internetsites en kranten advertenties. Je kunt bewust een hoop geld besparen door tweedehands te kopen.

Tip: zet je advertentie op Facebook! Ik zie steeds meer mensen die hun spullen op Facebook zetten. Zo blijft het ook in je vriendengroep!

Het is deze week de week van de armoede. Op de televisie is hier ook aandacht voor. Wat is armoede? Voor de een is armoede dat hij geen nieuwe televisie kan kopen en voor de ander is armoede dat hij van 5 euro per dag moet rondkomen. En armoede in Afrika is weer anders dan armoede in Nederland. Of is armoede, je hand ophouden bij de EU? En wat is het verschil tussen nieuwe en oude armoede? Ik zou er bijna moe van worden.

In ons huidige Nederlandse klimaat kunnen de mensen amper nog sparen. Ga maar eens boodschappen doen, elke keer schrik je toch weer even bij de kassa. We zitten in een moeilijke tijd.

Aan de ene kant is uitgeven, dus consumeren, goed voor onze economie. Maar je moet het geld wel hebben om te consumeren!

Wat mij opvalt zijn de grote verschillen in Nederland.  Ik kom mensen tegen met niets en mensen met alles. En ze geven elkaar altijd de schuld.

Kunnen we niet gewoon een 0 erbij zetten op onze euro bankbiljetten? In Zimbabwe hebben ze papiergeld beschikbaar in 100, 500, 1.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000, 500.000, 1 miljoen, 2 miljoen, 5 miljoen, 10 miljoen, 50 miljoen, 250 miljoen, 500 miljoen, 5 miljard, 25 miljard, 50 miljard, 100 miljard dollar en 100 biljoen dollar (100.000.000.000.000).

Staat ook weer armoedig op zo’n eurobiljet………………………

 

 

Ik doe mijn werk en dat is het, punt.

Ik las van de week ergens dat een vervelende baan even erg is als werkeloos zijn. Van wat ik zelf bewust waarneem en hoor, klopt dit wel. Vooral mensen die bij de grotere bedrijven werken klagen steen en been. Door ontslagrondes, keer op keer, is de motivatie om nog hard te werken volledig weg. “Ik doe het werk dat ik moet doen en dan weer naar huis.”

Ook het personeel dat op de werkvloer werkt onder managers is totaal niet meer gemotiveerd. “Wij zien hoe het beter kan en geven dit aan, maar er wordt totaal niets mee gedaan.” Gisteren sprak ik iemand die zei: “je gaat een zekere hardheid tonen, je werkt en je trekt je mond niet meer open.”

Ook doet het veel verdriet als collega’s waar je altijd jaren lang mee hebt gewerkt, plots ontslagen worden. En helemaal schrijnend als iemand 30 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt en dan op vrijdagmiddag ontslagen wordt en al op maandag het bedrijf niet meer in mag. Dus zelfs niet om de collega’s gedag te zeggen met wie ze 30 jaar lang heeft gewerkt. Ik verzin dit niet, maar raap dit gewoon op straat op. Heel triest.

Of het flexibel bewust kostenbesparend werken. Je haalt in de ochtend je werkspullen uit je kluisje en kijkt of er ergens een bureau vrij is. Je gaat wat zitten werken tussen mensen die het totaal niet boeit waar jij mee bezig bent en als je naar huis gaat dan doe je de spullen weer terug in je kluisje…….

Wie is die man ook alweer die hier al 20 jaar werkt? Zat hij vroeger niet tussen Pietje en Keesje in met zijn eigen bureau? Weet je nog hoeveel plezier die altijd met z’n drietjes hadden? De hele afdeling lag vaak dubbel gevouwen van het lachen! Wat, is dat pas 3 jaar geleden? De enige die nu nog lacht is de directeur, die net een nieuw contract heeft afgesloten in Brazilië.

Tunnelvisie? Directeur spreekt directeur, manager spreekt manager, automonteur spreekt automonteur? Samen kun je tot veel meer komen en ook tot een beter bedrijfsresultaat. Bewust worden van……………..

 

Bejaard en dan? En de mist trok op en daar was Sinterklaas!

Ook in het weekend gaat bewust worden van gewoon door. Gisterenochtend was ik in Amsterdam bij het bejaarde vrouwtje dat drie weken geleden in haar huis op de vloer was aangetroffen. Ze was te goed om in het ziekenhuis te mogen verblijven en te slecht om naar huis te mogen gaan. Ik noem het nu: ze zit in het tussen de wal en het schip huis! Een revalidatiehuis in Amsterdam. En daar gaat ze zitten wachten tot er ergens een plekje vrij komt in een bejaardenhuis. Haar kamer zier er precies hetzelfde uit als een ziekenhuis kamer en ze liggen met z’n tweetjes op een kamer. Er is een gezamenlijke verblijfsruimte waar ze kunnen eten en spelletjes kunnen doen. Zelf had ze er geen moeite mee dat ze nu tijdelijk hier moet zitten. “Hoort bij het ouder worden en de weg naar de dood.” Je merkt echt dat door de vergrijzing alles vol zit. Toch wel mooi dat er dan nog zo’n opvangplek is. Bij de receptie vroeg ik het kamernummer en zei erbij dat ze pas was opgenomen Toen zei de receptionist: “gefeliciteerd!” Dus dat je blij mag zijn dat ze hier een plekje heeft gekregen. Er was ook iets opmerkelijks met deze receptionist, maar dat is een ander verhaal.

Ik las dat er wat gevangenissen dicht moeten in Nederland. In principe zien de kamers er daar hetzelfde uit als in het revalidatiehuis waar ik was, dus……ideetje? Bejaardenhuis De Bijlmerbajes? Er is nog een luchtplaats ook, wat willen we nog meer! Heb ik toch zo maar de oplossing gevonden! Edith Schippers samen met Fred Teeven om de tafel, leuk toch!

Ik hoop wel voor dit vrouwtje dat ze naar het bejaardenhuis mag. Want mensen die nu nog een indicatie krijgen voor beschermd wonen met begeleiding en intensieve verzorging, (ZZP 3) krijgen vanaf 2014 geen indicatie voor wonen meer. Intramurale zorg begint dan bij ZZP 4. Mensen moet dus langer thuis blijven wonen. Maar ook hier is nog veel onduidelijkheid over deze plannen. Ik blijf het volgen.

En ja hoor, ook eerder over geschreven, Sinterklaas kwam gisteren aan in ons dorp. Wij betalen dit gedeeltelijk zelf met een vrijwillige bijdrage. Ik wil waar voor mijn geld en ben er dus even heen geweest. De mist was wat opgetrokken en ja hoor, daar was ie dan met de boot! Toevallig kwam ik wat oude bekenden tegen. Uit Amstelveen? Daar hadden ze de intocht vorige week gemist! Ja, dat zal even lekker worden, wij betalen in ons dorp en anderen gratis meegenieten! (= grapje) Maar het was een leuk gezicht en je ziet de kinderen en de ouders bewust genieten. De leuke dingen in het leven en die moeten we koesteren! Ik hoop niet dat een of ander weer om een ID kaart gaat vragen volgend jaar bij de Sint intocht. Iedereen is welkom in ons dorp en de Sint zelf zal ook een tijdelijke verblijfsvergunning hebben, of is ie illegaal hier?

Morgen begint er weer een nieuwe week en wat heb ik afgelopen week ook een plezier gehad. Ik ben overal en nergens, wat zal er deze week op mijn pad komen?

 

Positief en bewust blijven, de omwenteling!

“Failliet van de rechtstaat”, volgens Peter Poot. (Chipsholzaak) Vrijspraak voor twee oud-rechters. Voor de inhoudelijke zaak was ik eerder al een dagje in de rechtbank te Utrecht. En dan is er nu de uitspraak dat “het oude geld” heeft gewonnen. Er was te weinig bewijs volgens de rechtbank. Dus Westenberg en Kalbfleisch zijn vrijgesproken van meineed. Er kan nog wel een hoger beroep volgen. Mijn mening is dat zolang het wetboek van strafrecht niet wordt herschreven de rechtstaat inderdaad bewust afstevent op een faillissement.

Hetzelfde ongeveer met de uitgeprocedeerde asielzoekers. Zolang er geen goed asielbeleid bedacht gaat worden is ook dit kansloos.

Wel goed nieuws voor de twee verslaggevers van de grootse krant van Nederland. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft positief voor hen gesproken. De AIVD had ze niet mogen afluisteren. In strijd met het Europese recht op vrije meningsuiting. Maar het lost nog weinig op omdat er nog steeds geen goede wetgeving is hier in Nederland voor de persvrijheid.

Snik, en mijn favoriete sport verdwijnt straks achter een knop. Formule 1 gaat naar betaalkanaal Sport 1. Nooit meer live Formule 1 kijken, snik. Ook voor mij heeft de omwenteling nadelen………..

En dan de SNS Reaal bank die op omvallen staat. Deze wijsneus wist dit ook al eerder, maar ik heb de tijd om wel te analyseren. Wel ongelofelijk dat dit zo laat naar buiten wordt gebracht voor de bevolking. Het omvallen komt vooral weer door de vastgoedmarkt die verlieslatend is. Ik zelf vind het echt ongelofelijk wat er allemaal gebeurd op dit moment op alle fronten. Ik vrees voor nog meer beursgenoteerde bedrijven. Dus als gewone man of vrouw zou ik even wegblijven van de Nederlandse beurs, of mij bellen voor advies, ha ha!  Geen zorgen trouwens als je bij de SNS bank zit want Mark Rutte is weer terug van de Europese top en gaat de boel oplossen. Als hij tijd heeft want de VVD achterban wacht ook nog op hem.

De Europese top is weer mislukt. Ieder voor zich en samen is ver te zoeken. Het gaat over de begroting voor het jaar 2014, dus ze hebben nog ruim een jaar om eruit te komen. Volgend jaar gaan ze weer verder. Maar voor de stabiliteit in Europa zou het wel prettig zijn als ze kunnen laten zien aan de bevolking dat ze het samen eens kunnen worden.

Het is erg grappig dat alle landen in opkomst zijn en dat Europa en de VS de derde wereld landen dreigen te gaan worden. Maar laten we dit met zijn allen gebeuren?

Zolang iedereen in Nederland zich bewust gaat worden van dat we in een heel mooi land leven en dat we het samen met zijn allen moeten doen, dan komt het wel goed. Oplossingen bedenken en doen! Kijk omhoog en geloof in jezelf! Volg je hart.

Gisteren zei iemand tegen mij dat ze dacht dat er over twee jaar weer verkiezingen gaan komen, dus dan mag ik wel keihard doorwerken met mijn politieke programma schrijven! Waarom heeft een dag geen 100 uur?

 

Ethiek, de zorg en bewustwordenvan.

Wat is ethiek? Het woord ethiek komt van het Oud-Griekse: ethikós. Het gaat vooral over wat is goed en wat is kwaad. Zoals dat je niet mag stelen en dat je de waarheid moet spreken. Maar ook hierover kun je weer filosoferen. Misschien als je bewust je hart volgt en je verstand erbij gebruikt dat je al een heel eind in de buurt komt? Ethiek kan ook weer verder gaan dan wetgeving.

Een tijdje geleden was ik in een groot ziekenhuis bij een arts. We zaten tegenover elkaar met tussen ons in een bureau. Helaas voor deze arts kijk ik altijd bewust om mij heen. Zo zag ik al dadelijk dat de patiëntenlijst voor zijn dag naar mij toe op het bureau lag. Ik heb de lijst doorgelezen. Ik had hem in mijn tas kunnen steken maar ethisch vond ik dit onverantwoord. Toen mijn gesprek klaar was, heb ik de lijst gepakt en deze aan hem overhandigd. Ik heb mijn mening hierover gegeven. Dat ik dit niet vond kunnen in verband met de privacy. De arts schrok zich een hoedje. En de lijst hoorde daar zeker niet te liggen, volgens de arts. Ik heb hem er dus bewust van gemaakt dat dit niet kon en hopelijk heeft hij hier lering uit getrokken.

Normaal gun ik mijzelf weinig de tijd om naar een film op de televisie te kijken. Maar van een vriendin moest ik gisteren bewust naar The Net kijken. Een film met Sandra Bullock. Had ook met ethiek te maken.

Het is wel grappig dat je nu steeds meer het woord bewust leest en hoort. Er is nu ook een Bewuzt verzekering zag ik in een reclame. Minder grappig vond ik een bericht in de krant. Stadsdeel Oost in Amsterdam stuurt zijn ambtenaren op pad met rolstoelen en geblindeerde zonnebrillen. Zo leren ze bewust hoe het is om met een beperking te leven. Kosten enkele duizenden euries.

Ik zou zeggen, ga een rondje lopen met iemand in de rolstoel. Luister en kijk mee en signaleer bewust. Schiet jij iets mee op en de rolstoeler heeft een leuk uitje. Of maak een wandeling met een blinde. En doe dit vooral op zaterdag en vrijwillig. Dit heet ook wel: bewust interesse tonen voor de situatie voor een ander. Stemmen winnen doe je niet alleen in verkiezingstijd op straat.

Misschien ook een idee voor Teeven om eens bewust een zaterdagochtend in een tentje te gaan zitten tussen de uitgeprocedeerde asielzoekers?

Privacy en ziekenhuis

Privacy is het recht om met rust gelaten te worden. Privacy is een woord van vroeger, héél erg lang geleden. Met mijn net zo slimme neefje heb ik het wel eens over hoe wij de wereld zien over een aantal jaren. (Als we zo doorgaan en niet vergaan.) Het komt een beetje neer op draadjes die in je hoofd zitten inpluggen in de computer. Fantasie en werkelijkheid door elkaar gemixt.

Maar om even terug te komen over privacy, anno 2012 bestaat dit niet meer. Ook al trek je diep het bos in, er is altijd wel een drone (onbemand luchtvaartuig) die je bestaan oppikt. Ook is een bijkomend voordeel van een drone, dat niemand meer schipbreuk hoeft te lijden. De kans dat je opgepikt wordt is erg groot. Zelfs de mol in een televisie programma, hoef je in principe niet meer te zoeken met de hedendaagse techniek. Zal Erik de Zwart de Veronica boot ook met een drone weer terug gevonden hebben? Die boot heeft ook nog in Maastricht gelegen, ik zal nu maar niet vertellen wat ik daar op die boot allemaal heb uitgespookt. Gelukkig was er toen nog wel privacy! En nee, er zijn geen foto’s van…….

Soms denk ik wel eens dat het in deze tijd geen kwestie is van niet kunnen vinden, maar niet willen vinden. En ben je dan toch diep het bos ingetrokken om onvindbaar te zijn, dan is er altijd nog geld. Met geld zijn de beste speurneusjes te koop en die vinden je echt wel, vroeg of laat.

Ziekenhuis, ook zo’n privacy ding. De laatste tijd bereiken mij ook veel verhalen over de misstanden in de zorg.

In 2010 nam ik zelf bewust waar dat in het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp de privacy op de afdeling dagopname ver te zoeken was. Geheel toevallig was ik van de week op dezelfde afdeling. Tot mijn stomme verbazing was er nog steeds niets veranderd.

Je komt aan en gaat meteen naar de zaal. Hier staan meerdere bedden. Er hangt zo’n gordijn en dit kun je dichttrekken als je niet wilt dat iedereen je blote kont ziet. Dan lig je in je bedje en dan komt de aardige verpleegster met een rijdend karretje met hierop een laptop. Zij komt aan jouw bed, ten overstaan van je andere kamergenoten, je gegevens controleren. Bent u in contact geweest met de MRSA bacterie? En de hele zaal kan meegenieten van jouw antwoorden. Allergisch voor aardbeien, ha ha, oma van verderop rolt haar bed uit van het lachen.

Maar erger is nog als je als vrouw voor een gynaecologische aandoeningen komt. Heeft u zich van onder geschoren vanmorgen? En verderop rolt oma wederom haar bed bijna uit van het lachen.

Ik heb de aan de verpleegster gevraagd waarom de intake niet in een kamertje wordt gehouden voordat je de zaal op gaat. “Ja, dat zou ook eigenlijk moeten”.  Aldus de verpleegster. Ze nemen het wel waar, er wordt over gesproken, maar er is nog geen oplossing verzonnen.  Nou ik heb dus bewust waargenomen dat dit al speelt vanaf 2010. De oplossing is even de lijst doornemen in een kamertje voordat je de zaal op gaat. Hoe moeilijk kan dit zijn?

Het zal overigens in meerdere ziekenhuizen zo gaan. Wees je er altijd wel bewust van dat je er zelf om kunt vragen om je gegevens ergens anders door te nemen!

Tja, privacy is echt iets van vroeger, héél erg lang geleden………………

Morgen gaan we het eens hebben over ethiek en de zorg.

 

Vrijwilliger gezocht!

Bewust geworden van

Feit is dat er laatst bij De Zonnebloem een oude dame naar voren werd geholpen door een vrijwilligster. De vrijwilligster was zelf ook oud en liep met een stok.

Feit is dat er een vrijwilligster werd gevraagd om koffie te schenken in het bejaardenhuis. Ze hadden de hoop op iemand tussen de 30 en 50 jaar. Uiteindelijk is het een vitale vrouw van 70 jaar geworden.

Feit is dat er in de gehandicaptenzorg bijna geen vrijwilligers te krijgen zijn. Omdat er al weinig personeel is, wordt het nu bijna onmogelijk om iets leuks te organiseren met gehandicapten in hun vrije tijd.

Om te huilen toch?

Mijn visie is dat iedereen die hier lichamelijk en geestelijk toe in staat is, iets van vrijwilligerswerk zou moeten doen. En werk je 80 uur in de week en heb je de puf niet, dan maak je maar wat geld over, ook goed!

Wat ik in de praktijk hoor en zelf bewust zie, is dat er maatschappelijke stages zijn via de scholen. Helemaal geweldig. Ook zijn er beroepsopleidingen met leerling-plaatsen in de praktijk. Ook goed. Maar de ervaring leert dat zij na hun stage niet als vrijwilliger terug keren. Vaak gaan zij dan verder studeren, moeten geld verdienen, werken, willen een huisje en komen er kindjes. Wat ik nu waarneem is dat de groep tussen de 20 en de 50 jaar bijna niet aan vrijwilligerswerk doet. (Uitzonderingen daar gelaten.) Iedereen is druk met zijn eigen situatie, ook begrijpelijk. Maar hoe lossen wij dit op? Overal is een oplossing voor! Of zal het zichzelf oplossen en hoort dit bij de omwenteling? Ideeën kunnen gemaild worden!

In mijn omgeving zitten clubs en stichtingen te springen om vrijwilligers. Hun voortbestaan hangt aan een dun draadje.

Zo loop ik nu even mee op een Soos, die in de wintermaanden een keer per week een activiteitenavond organiseren voor mensen met een beperking. De leeftijd van de vrijwilligers ligt tussen de  60 en 80 jaar! Nieuwe vrijwilligers zijn niet te vinden! Hoe triest! En dan heb ik het over een zeer grote gemeente!

Ook hoor ik vanuit de praktijk dat het vaak dezelfde mensen zijn die vrijwilligerswerk doen. Zij hebben dan meerdere vrijwillige baantjes!

Wees je er bewust van dat ook jij vrijwilligerswerk kunt doen! Voorlezen aan een bejaarde en helpen op school, het hoeft niet groot te zijn, ook klein is goed.

Samen met elkaar.