Voedsel en Roel van Duijn

Ik was gisterenavond bij de vrijwilligersbijeenkomst van de voedselbank in ons dorp. Met elkaar discussiëren en ideeën aanleveren om aan geld en voedsel te komen. Bewust samen doen! Vanuit de gemeente was er ook grote belangstelling en is er een groot bedrag toegezegd aan de voedselbank, o nee, dat was in mijn droom vannacht… We gaan deze week alweer naar de 22 pakketten toe en de intake gesprekken voor nieuwe aanmeldingen lopen door. Maar wacht eens even, in 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Wie durft met mij de weddenschap aan, dat we dus halverwege dit jaar opeens wat gemeenteraadsleden zullen zien bij de voedselbank. Doet het altijd goed onder de kiezers zo’n bewust bezoekje dan. Eigen belang zullen we maar zeggen.

Gisteren had ik het ook over voedsel. Al dat voedsel wat nu uit de schappen wordt gehaald omdat er verkeerde etiketjes op zitten. Kan dat alsjeblieft naar de voedselbank! De maag van iemand die honger heeft die roept niet om een etiketje maar om voedsel! Hier ermee! Zelfs de Ikea worstjes bevatten paardenvlees, zal mensen bij de voedselbank een worst wezen! Hier met die worst! Oost-Europeanen hebben in Duitsland 21 ton Goudse kaas gestolen. Ik neem aan dat dit voor de voedselbank daar is. Zo niet, hier met die kaas!

En wat is er met het internet aan de hand? Uit het hele land komen storingen binnen. Hotmail, Outlook, Ziggo? Proberen de marsmannetjes met ons te communiceren? Let me know! Misschien hebben zij nog wat voedsel over?

En dan nog even over een “staatsondermijnend persoon” Roel van Duijn. Er komt geen onderzoek naar de manier waarop de voormalige BVD ex-provo Roel van Duijn in de gaten heeft gehouden. Van Duijn had minister Plasterk om zo’n onderzoek gevraagd, maar die voelt daar niets voor. “Het gaat om gedragingen die zich hebben voorgedaan in een tijdsbestek van 30 tot 50 jaar geleden”. De AIVD ziet geen mogelijkheden om daar onderzoek naar te doen. De gehele waarheid zal dus nooit boven tafel gaan komen, geen schaakmat. Tja, sommige geheimen zullen altijd geheim blijven, maar je kunt er wel voor strijden en het proberen. Roel is een eind gekomen en binnenkort ga ik hem eens vragen wanneer de film gemaakt gaat worden en nog meer van die dingen. Ik heb al een verzoek gedaan of ik diegene mag zijn in de film, die de klappertjes aan Roel verkoopt. Kijk, daar droom ik nou bewust van…

 

Wat eten we vanavond schat?

Ik stel voor een visje, ga jij je hengel even uitwerpen? Waar dat nog kan in schoon water? Ik zou het niet weten, misschien in de wateren bij Japan? Zelfs al zit er geen labeltje op je visje, dan kan er in 2013 nog van alles mis zijn met het beest. Reden? Een uitgeputte aarde. Ik stel dan ook voor om zo snel mogelijk naar de maan te gaan, om de ruimtevissen te gaan proeven. Als deze ruimtevissen magnetisch zijn dan zitten ze zo aan je hengel. Interpol gaat de fraude in de visserij onderzoeken, het bewust onjuist labelen van vis. En nu maar kijken wie er in het aas wil bijten.

Nou dan maar een lekker stuk vlees op onze borden, ga jij eens jagen in het bos voor een lekker stukje vlees. Maar zelfs als je in de vrije natuur een beest vangt en deze zelf gaat opeten, weet je niet wat ie anno 2013 heeft gegeten. Met de stijgende dumpingen van het drugsafval in de bossen, moet je het ergste vrezen. En het beekje waaruit het dier heeft gedronken hoeft ook niet schoon te zijn met al die bewuste lozingen.

Dan maar gehaktballetjes kopen. O, die zijn uit de handel genomen omdat ze paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees. En wat die paarden allemaal hebben gegeten weten we nog niet. Paardenvlees komt vooral uit het Oostblok, dus grazen ze in een radioactieve weide? Paarden kunnen tussen de 20e en 40 jaar oud worden. Tsjernobyl was in 1986 en door de straling werd een groot gedeelte van het land besmet en paarden lopen in de weide daar. Vergezocht en feitloos, maar wel anders denkend. Maar waar het natuurlijk om gaat is dat de labeltjes op de verpakkingen niet kloppen! Bewust iemand paardenvlees voorschotelen, foei!

Dan als laatste redmiddel maar een eitje bakken. Biologisch of vrije uitloop of gewoon? Zelfs de eieren zijn de weg kwijt en dat net voor de paasdagen! In Duitsland zijn er mogelijk bewust of onbewust eieren van een onjuist etiket voorzien. Zelfs de paashaas weet niet meer wat hij in zijn mandje moet laden.

Ik snap best waarom de wetenschap zo graag naar de maan wil en naar Mars. Onze aardbol is een oude man die op zijn laatste benen loopt.

En die meteoriet van laatst gooide een marsmannetje naar beneden om ons wakker te schudden op aarde, helaas weer niet gelukt…

 

Week van de waanzin

De laatste week van februari is de week van de waanzin. We zullen in de diverse media wat meer hierover lezen en horen. Ik zal wel niet normaal denken, maar is wat je dagelijks bewust ziet en hoort, niet waanzinnig genoeg? Hebben we daar een week voor nodig? Leuk voor de wetenschap en lekker verder studeren hierop. Laat de normale burger met rust. Maar wat is normaal en zijn er wel normale mensen? Hoe dan ook, het wordt een waanzinnige week.

Nu ik dit schrijf, volg ik met een half oor de waanzinnige verkiezingen in Italië. Wat zou het waanzinnig zijn als Angela Merkel opnieuw met Silvio Berlusconi aan tafel moet gaan zitten. Of zou ze zijn opmerking over haar dikke kont al vergeten zijn? Silvio Berlusconi: chi la dura la vince, de aanhouder wint. Misschien dat de komiek Beppe Grillo die een kwart van de kiezers achter zich heeft, nog wat nieuwe grappen kan verzinnen voor Silvio? Barsani is de andere grote winnaar, maar dat die met Silvio samen een coalitie gaat vormen? De grote verliezer is Monti, de favoriet van Brussel. Het Italiaanse volk heeft gekozen en wie zijn wij om daar over te oordelen. En Europa is lekker stabiel en kan wel wat hebben, dus dan is het toch allemaal niet zo erg? Morgen zullen we de definitieve uitslag weten. Waanzinnige leuke tijd gaat dit worden…

Ook deze week de pro-forma zitting van de moord op Marianne Vaatstra. Jasper S. is de verdachte, tot voor kort een normale man. Tja, niets is wat het lijkt. Ook een waanzinnige zaak en ik ben benieuwd wat de wetenschappers hier over zeggen. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later dit jaar pas komen, dus het komende jaar worden we weer Jasper S. moe. Kan niemand eens bedenken, dat dit alles binnen twee maanden afgerond zou kunnen zijn? Jasper S. zal lang moeten gaan zitten is de verwachting. Maar veel mensen zitten hier in Nederland langer in voorarrest dan dat ze voor het eggie moeten zitten. Dat is pas waanzin. Het omgekeerde kan trouwens ook…

En ook deze week: de nieuwste voorspelling van het Centraal Planbureau voor het begrotingstekort in 2013 en 2014. Voor die voorspelling hoef ik niet in mijn glazen bol te kijken. De reacties zullen wel weer zijn: “we zijn hiervan geschrokken.” Maar met de nieuwste boekhoudtruc is er weer wat geld gewonnen en zullen we niet nog meer hoeven bezuinigen. Anders gewoon een ander waanzinnig trucje uit de Dijsselbloem hoed toveren en we zitten weer op de 3 procent.

De schuldencrisis drijft veel mensen tot waanzin, tijd dat we weer bewust normaal worden.

Gehuil

Mooie reportage zaterdag op de televisie over de ellende in Syrië. Mensen die niets meer hebben en afhankelijk zijn van gegeven spullen. En dan met de stijgende temperaturen, de uitbraak van ziektes in het vooruitschiet. Een vrouw huilde elke dag. Hoeveel mensen in Nederland zullen elke dag huilen en waarom? Een beeld bleef mij het meeste bij en dat was een interview, met in beeld een kinderhandje die met de vingers het peace teken gaf. Het kind zelf kwam niet in beeld maar het handje wel. Zal dit kind zichzelf ook huilend de dag door slepen? Het is zelfs voor journalisten, fotografen en hulpverleners niet veilig in Syrië. Gisteren is een Franse fotograaf in Syrië om het leven gekomen door rondvliegende granaatscherven. Huilende familie in Frankrijk.

Waar huilen wij in Nederland dan om? Baanverlies, ziekte, mishandeling, armoede, onrecht en gebrek aan het veiligheidsgevoel? We huilen om de tijd die geweest is en die niet meer terug komt. Als je een dag de baas in Nederland mag zijn, wat zou je dan afschaffen? De mensen gaven mij de volgende antwoorden: de regering, de bonussen van de graaiende bankiers en directeuren, geld, macht, haat en honger. Dus hier huilen de mensen in Nederland om? Het heeft allemaal veel met gevoel te maken, het gevoel dat het beter, eerlijker en bewuster kan.

Hoe komen we weer in een evenwichtig Nederland? Geen woorden maar daden. Ga iets doen met elkaar voor verbetering. Ga niet alleen protesteren, maar bedenk met elkaar ook een goed plan en ga hier vredelievend voor strijden. Met elkaar de omwenteling in Nederland in goede bewuste banen leiden. Een tijd die niet meer terug komt hoeft niet per definitie slechter te zijn!

In Syrië snappen ze geen moer van ons gehuil, krokodillentranen.

 

De lachende zondag

Het viel deze week nog niet mee om lachwekkende berichten te vinden. Zowel op straat als in de media was het droefenis. Ik heb er toch een paar gevonden, met een knipoog naar de humor.

De peukenplukkers zijn terug, mensen die willen blijven roken en oude peuken van de straat rapen. Van de restanten tabak worden nieuwe sigaretten in elkaar geflanst. DNA’ tjes van straat rapen dus en nou maar hopen dat er in die bewuste straat niets gaat gebeuren. Gaan we weer terug naar de tijd dat je iemand op zijn woord moet  geloven, gelukkig hebben we altijd de camera’s nog. Binnenkort op Marktplaats: zakje met 100 peuken te koop….

En dan de overval op een vliegtuigje met diamanten in Zaventem in België. Je mag het niet zeggen, maar het was wel een mooi uitgevoerde overval. Tot in de puntjes over nagedacht, om het zo maar eens te zeggen. Het meest leuke vond ik het commentaar in België: “de betrokken vlucht werd geannuleerd.”  Belgische humor.

En heel Zaanstad is in de ban van de blauwe zone in het centrum voor fietsen. Het gesprek van de dag daar. Als je gaat winkelen kun je de fiets hier maximaal 4 uur neerzetten. Handhavers van de gemeente nemen de blauwe vlakken mee in hun ronde. Geparkeerde fietsen worden voorzien van een label, met daarop het tijdstip waarop de fiets binnen het blauwe vak is gesignaleerd door de handhavers. Na vier uur wordt de fiets verwijderd. Voor 20 euro kun je de fiets weer ophalen bij het gemeentedepot. Wie verzint zoiets? De gemeente veegt niet meer extra op plekken waar bovengemiddeld veel afval op straat terecht komt. Zwerfafval mogen de scholen en winkeliers zelf gaan opvegen door de bezuinigingen. Maar er is wel geld voor een blauw fietsenvlak? En wat doen de mensen met die labels aan hun fiets, als ze de fiets weer ophalen? Juist, op straat gooien en dus weer meer zwerfafval. Je moet de humor er echt van inzien. Wie ontwerpt de bewuste parkeerschijf voor de fiets? Ik zeg, gat in de markt!

In Tholen wil een raadslid dat ze stoppen met de traditie om vergaderingen te openen met het vragen om kracht en wijsheid aan god. Hij wil dit in verband met het misbruikschandaal in de kerken. De gemeenteraad bespreekt binnenkort of het ambtsgebed moet worden afgeschaft. Zeeuws Meisje zou zich omdraaien in haar graf. Maar geen gebedje teveel hoor!

En in Almere Stad gaat de politie ouderen controleren die te snel met hun scootmobiel rijden. Het is de bedoeling dat de ouderen eerst worden aangesproken op hun gedrag. Dit moet een telefoontje van de 50+ Partij geweest zijn aan Almere, kan echt niet anders! Elke puber op zijn scooter die te hard rijdt gaat meteen op de bon! Toch gaaf als je 50+ bent en lekker kunnen scheuren met je scootmobiel zonder een bon te krijgen! En het probleem lost zich vanzelf weer op. Binnenkort heeft geen een oudere meer het geld om zo’n ding te betalen, toch?

Ik hou zo van Nederland, bewust leuk volkje zijn wij!

 

Kwekertje waar is je kas?

Donderdag was er een vechtpartij onder het personeel van de failliete Aalsmeerse bloemen en plantenexporteur Ciccolella. De salarissen van de maand februari worden niet meer uitbetaald en onder de 300 man personeel was hier veel onbegrip over. Schrijnende verhalen uit het niet meer bestaande bloemenveld. Een enkeling zag de bui al aankomen, doordat er al eerder beslag werd gelegd op aanwezig materiaal binnen het bedrijf. Dat het zo zou aflopen had niemand gedacht. En de ellende is groot voor veel mensen. Ze hebben heel veel overgewerkt en lange dagen gemaakt, hart voor het bedrijf. Nu krijgen ze ook al het overwerk en de vakantiedagen niet meer uitbetaald. Mensen draaien volledig door op dit moment en wie gaat deze mensen helpen en hoe heeft het zover kunnen komen? Het is te hopen dat andere kopers bedrijfsonderdelen gaan overnemen.

Er zijn in Aalsmeer heel veel bedrijven die verweven zijn met deze exporteur. Al deze toeleveranciers zullen het financieel ook merken. Ook in de bloemen en plantenbranche is een omwenteling gaande. Als je alleen al naar Aalsmeer kijkt, hoe hard het is gegaan de afgelopen 10 jaar. Vroeger stond er een woonhuis met erachter een kwekerij. Nu staan de meeste van die kwekerijen leeg. Bedrijven zijn verhuisd rondom de veiling, samengegaan of naar het buitenland vertrokken. Aalsmeer is “klein Polen”. Veel huizen in de gemeente, waar soms zelfs 10 Polen in een huis verblijven. Er zijn zelfs al twee Poolse winkels.

Aalsmeer stond altijd bekend als de gemeente waar veel rijken waren, de VVD gemeente. Heel langzaam is hier ook verandering in aan het komen. Ik vernam dat zelfs de huizen van wat rijken onder water staan. Betaalpasje wordt geweigerd bij de kassa met het boodschappen doen en ook de tweede pas wordt geweigerd. Mensen in kasten van huizen aan het water en nu dus ook onder water.

En als je geen geld meer hebt, ga je creatieve dingen doen. De verhalen die ik van de straat pluk zijn er ook naar. Soms vertrekken mensen naar het buitenland en verhuren hun huis voor veel geld aan iemand. Bedragen van duizenden euro’s per maand kun je vangen, als je maar geen vragen stelt. Tja, als de VVD niet met die beloofde 1000 euro op de proppen komt, heb je weinig meer te kiezen.

Ik ga ook maar eens een kasje in mijn tuintje opzetten, alleen nog even goed bedenken wat ik ga verbouwen, zullen wel worteltjes worden. Van worteltjes ga je nog beter zien, net wat ik nodig heb… Of is dat een fabeltje?

 

Schuimbad met bubbels

Voor de mensen die nog naar het nieuws kijken, er waren weer eens nieuwe cijfertjes gisteren. Negatieve cijfers en iedereen schoot in de stress. Een beetje van: nu mag het want de cijfers zijn er, hoera!  De werkeloosheid is sinds het begin van de jaren 80 nog niet zo hoog geweest. Ik sprak laatst met iemand die de jaren 70 en 80 heeft meegemaakt. Volgens hem was het toen ook een slechte tijd maar was er nog een vooruitzicht op een betere tijd. De heuvels en de dalen in de economische grafieken. Het verschil tussen deze tijd en de jaren 80 is, dat er nu geen goed vooruitzicht is. Wijze woorden zonder bubbels.

De beurs had voor het eerst sinds lange tijd even geen stijgers. Eindelijk een reëel beeld van de werkelijkheid. Graag nog even wachten met helemaal in elkaar storten want mijn voorspelling is maart 2013. Laten we hopen dat ik ernaast zit. Misschien besluit de Fed om toch weer door te gaan met het stimuleringsprogramma. Doorleven in de bubbels, blub blub.

Het consumentenvertrouwen is weg, maar je zou ook kunnen zeggen dat iedereen bewuster aan het leven is. Wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven. Even een stapje terug en hopen op betere tijden. Betere tijden die voorlopig niet komen en zeker niet met de plannen van dit kabinet. De omwenteling, blub.

Is er ook nog goed nieuws om ons op de been te houden? Natuurlijk, we zijn weer vriendjes met Indonesië, een deel van Nederland is aan het skiën in de bergen, vrouwen lopen op de Huishoudbeurs en de zon schijnt buiten. Ik zie foto’s voorbij komen van ouders die met hun kinderen bewuste uitstapjes aan het maken zijn, naar de kaasboerderij, hoe leuk!

Een groot schuimbad met bubbels waar we in zitten, blub.

 

Grijze gebieden

Heerlijk, weer even rust en genoeg onder de mensen geweest. Ik kan nu weer even lekker reageren op dingen uit het nieuws. Wat een mooie tijd, alles wat mis is gegaan komt uit, heerlijk. Leren van fouten of op de oude weg door blijven gaan, welke kant zal het opgaan? De lijst met medische missers die RTL Nieuws heeft gekregen, wat gaan ze er verder mee doen? Ik zou persoonlijk even doorhalen naar meer, maar hoever moet je gaan? Dossiers die zoek zijn geraakt na missers, artsen die naar het buitenland zijn gegaan en meer en meer. Dat mensen nu de journalistiek verwijten met deze lijsten te komen is achterlijk, had het zelf gedaan of uitgezocht.

Voor veel mensen is dit ook verdrietig nieuws, herinneringen komen weer boven en oude wonden gaan weer open. Ik sprak onlangs met een verpleegkundige en met haar had ik het over het grote grijze gebied. Een beetje het Armstrong verhaaltje. Wat slik en spuit je? En wat vertel je hierover aan je arts, voordat je bijvoorbeeld geopereerd moet worden. Volgens haar zijn er heel veel mensen die niet alles vertellen wat ze gebruiken. Bewust of onbewust. Het gevolg: er kunnen tijdens of na de operatie complicaties optreden. Als medisch personeel sta je dan volkomen machteloos en achteraf ben je altijd de gebeten hond. Het merendeel van het zorgpersoneel heeft een bewust goed hartje! Grijze gebieden.

Ik heb dit eens in de praktijk onderzocht. Ik heb aan wat mensen gevraagd of ze het zouden melden, als ze bepaalde dingen gebruikten voor de operatie. Als voorbeeld iemand die af en toe een sigaretje rookt, zonder dat de echtgenote dit weet. Ik kreeg als antwoord: “nee, ik zou dat niet tegen de arts zeggen voor een operatie, dat ene sigaretje af en toe maakt niet zoveel uit.”  En zijn vrouw zou het anders te weten komen en daar zat hij niet op te wachten. Of dit niet erg dom was? Volgens hem niet. En zo nog een paar van dit soort gevallen. Je hebt dus een arts als in de serie House nodig, om dit soort dingen te achterhalen. Grijze gebieden.

Ook is het mogelijk dat je voor iets allergisch bent, zonder dat je dit weet. Hier kan ik zelf over meepraten. Maar als artsen weten dat een bepaald middel heftige reacties veroorzaakt, blijf  je dit middel dan wel verstrekken? Of sterker nog, moet je dit niet vooraf even vertellen aan je patiënt? Grijze gebieden.

En dan het Norovirus, ik was laatst in twee verzorgingshuizen waar dit virus net weg was. Ik legde per ongeluk mijn jas op iemand zijn bed en kreeg meteen op mijn donder. Ze hadden het Norovirus net gehad. Nergens bordjes en de patiënten bij wie ik was, wisten al helemaal van niets. Officieel moet het gemeld worden als je het Norovirus in huis hebt bij meerdere patiënten. Wie wil hier eens een lijstje over aanleveren, hoeveel gevallen er op jaarbasis gemeld worden? Grijze gebieden.

Het is niet zwart en het is niet wit maar grijs. Gaan de grijze wolken weg in medisch land en komt de zon weer tevoorschijn?

 

Van boven

Al het goede komt toch altijd van boven?

Stel je toch eens voor dat er weer zo’n meteoriet uit de ruimte komt zeilen en voor een ramp zorgt op deze aardbol. We hebben nu gezien dat dit niet ondenkbaar is. En stel je dan voor dat je geen telefoon, internet en kabel meer hebt. Het leven zou er heel anders uit gaan zien!

Zijn we weer afhankelijk van elkaar en gaan we elkaar helpen. “Verhip, nooit geweten dat jij bij mij in de straat woont.” Hilarische taferelen, ik zie ze al helemaal gebeuren!

Heel opvallend is, dat ik zelf bewust van de mensen verneem dat het leven zo goed is. Het waarom? Nou, we leven in een verzorgingsstaat. Eh ja, nog wel en het merendeel blijft daar dus gewoon lekker in hangen. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Dus laten we een combinatie op gaan zoeken, van verzorging en zelf doen en dan komt het allemaal weer goed.

Stel je toch eens voor, dat ik zelf na een natuurramp met wat mensen over blijf in Nederland. Ik hoop dan, dat dit mensen zijn die niet bang zijn. Mensen die voor alles open staan en waar ik iets aan heb. Ik geef ze mijn politieke plannen en ze gaan ermee aan de slag.

Bewust maar naar boven blijven kijken.

Nieuws moe

Steeds meer gaat het gesprek van vandaag de dag over nieuws. Nederland begint zich steeds meer te verbazen omdat wat ze zien op straat en in hun omgeving, niet meer overeenkomt met het nieuws op de televisie en in de kranten. Ik vernam van een iemand dat zij alle nieuwsapps van haar toestel heeft gedaan omdat ze het zat was. En een ander iemand heeft Facebook bewust aan de kant gegooid en is weer begonnen met mensen op te bellen en live langs te gaan bij mensen. Ik betrap mezelf er inderdaad op dat ik mij wezenloos schrik als de telefoon gaat, wie belt er nog in deze tijd? Ook was ik vandaag bij iemand, die niet meer naar de journaals op de televisie kijkt omdat het alleen maar over corruptie en schieten gaat.

Op zich zou het niet zo verkeerd zijn, als er een bewust informatie kanaal komt op de televisie die het werkelijke leven belicht. Ik verneem ook van mensen dat ze veel naar België kijken, want daar durven ze net even meer uit te zenden. In de laatste wanhoop om de mensen weer voor de buis te krijgen, worden oude programma’s weer in een nieuw jasje gestoken en uitgezonden. Maar Toppop van toen, haalt het bij lange na niet bij Toppop van vroeger. Zo komt ook Nederland Muziekland terug en de Veronica Drive-In Show gaat ook weer door het land toeren. Ik denk dat Nederland meer behoefte heeft aan mensen met hart voor de muziek, televisie en het nieuws. En dan onderaan de ladder beginnen en opklimmen en vooral jezelf blijven, alleen dan sluit Nederland je in de armen. En goed luisteren en hoor en wederhoor toepassen, daar kom je ook een heel eind mee.

De omwenteling in medialand is volop gaande. Maar als je het eerlijk bekijkt, we hadden toch ook teveel van alles? Moet je voor de grap eens kijken in een boekenwinkel. Een lange muur van tijdschriften, dus welke moet je kiezen? En ze zijn best wel aan de prijs, dus je maakt een bewuste keuze. Hetzelfde verhaal gaat op voor de kranten. Op het internet, ben ik er best wel voor dat elke journalist een eigen betaalpagina opzet. Weet je zeker dat je de dingen leest die jij wilt. Het is dat ik snel kan lezen en in de winkel soms snel de artikelen van mijn favoriete journalisten in de weekbladen lees = gratis. Voor de rest van de meuk in de tijdschriften ga ik echt niet betalen.

Is internet de toekomst? Het heeft absoluut goede kanten en verbind de mensen over de hele wereld met elkaar. Maar het lijkt wel alsof niemand meer verder kijkt dan het computerscherm en het telefoonscherm. En dat is toch ook weer niet de bedoeling? Zijn we nu lekker bezig om alles te zuiveren in Nederland en oude verhalen op te duiken en kunnen we dit over 10 jaar dus weer doen omdat niemand meer verder dan zijn schermpje kijkt. Niet alles is via de computer te vinden, praten blijft mensenwerk.

En stel je voor dat de natuur beslist dat er iets gebeurd en je telefoon, internet en kabel het niet meer doen? 80% van de wereldbewoners zou gelijk in paniek raken! Nou, daar ga ik morgen maar eens fijn over door.